Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 10:43

Επιδότηση ηλεκτρικού οχήματος: Πώς θα την πάρεις

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα κίνητρα της ηλεκτροκίνησης και μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα για επιδότηση αγοράς.

Η Πράσινη Συμφωνία που εξαγγέλθηκε την Άνοιξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί ουσιαστικά την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην πράξη χαρτογραφεί τον δρόμο προς την Ηλεκτροκίνηση, δηλαδή έναν κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο μετάβασης της Ε.Ε. σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία ως το 2050.

Στην Ελλάδα οι σχετικές εξαγγελίες αποκάλυψαν ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2020-2021 που θα χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει αυτήν την αγορά με τη μορφή επιδοτήσεων αγοράς και φορολογικών κινήτρων.

Για αυτό που μας ενδιαφέρει, δηλαδή τα πάσης φύσεως ηλεκτρικά δίκυκλα, οι προβλεπόμενες επιδοτήσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα “οικολογικά μπόνους” για τα φυσικά πρόσωπα:

- Για αγορά ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου: 20% επί της αξίας του και έως €800

- Για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου: 40% επί της αξίας του και έως €800

- Για προαιρετική αντικατάσταση παλαιού δικύκλου: €400

- Για αγορά και εγκατάσταση έξυπνου οικιακού σημείου επαναφόρτισης: €500.

Ανάλογες επιδοτήσεις θα προβλέπονται και για τα αυτοκίνητα, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για επαγγελματικά οχήματα και εταιρικούς στόλους οχημάτων.

Από τη στιγμή που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση στη Βουλή, απομένει πλέον η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει τις πρακτικές λεπτομέρειες της εφαρμογής του – και οι οποίες μόνο “λεπτομέρειες” δεν είναι βέβαια. Η εκτίμηση είναι πως η σχετική ΚΥΑ θα έχει εκδοθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα (τελευταία του Ιουλίου 2020).

Ο προγραμματισμός προβλέπει το άνοιγμα μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσα στον Αύγουστο 2020, στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα εγγράφεται και θα ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα:

- Επιλογή μοντέλου από την καταχωρημένη λίστα

- Επιλογή αγοράς ή μίσθωσης

- Επιλογή δικύκλου ή ποδηλάτου

- Επιλογή μοντέλου φορτιστή

- Επιλογή απόσυρσης ή μη

- Υπολογισμός επιδότησης

- Επισύναψη δικαιολογητικών

- Υποβολή αίτησης.

Ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την έγκριση ή μη της αίτησής του. Σε περίπτωση λάθους θα έχει περιθώριο 15 ημερών για διόρθωση/ολοκλήρωσή της πριν την οριστική της απόρριψη.

Είμαστε σε αναμονή της έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ, όπου θα επισημοποιηθούν οι παραπάνω πληροφορίες.

 

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 10:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT