.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 09:22

Μπαίνει τάξη στα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια

Lime και Hive συμφώνησαν σε νέα μέτρα ασφαλείας. Είναι αρκετά όμως;

Μετά το αρχικό χάος που προκλήθηκε με την έλευση των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις εταιρείες Lime και Hive, και μετά την εισαγγελική παρέμβαση που έφερε το πρώτο ατύχημα με e-scooter, ήρθαν τα πρώτα μέτρα για αυξημένη ασφάλεια στην χρήση των δημοφιλών οχημάτων.

Αν τώρα κουνάτε το κεφάλι σας μονολογώντας «μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά», να επισημάνουμε πως το ίδιο χάος είχαμε πριν κάποιους μήνες και στις Η.Π.Α. όπου στο Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες πόλεις, χιλιάδες ηλεκτρικά πατίνια πλημμύρισαν τους δρόμους, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους.

Τα προβλήματα με τα e-scooters είναι αρκετά, με μεγαλύτερα αυτά της ασφάλειας των χρηστών τους στον δρόμο (ανυπαρξία εξοπλισμού ασφαλείας, απειρία, άγνοια ή ανυπακοή στον Κ.Ο.Κ. μεγάλη ταχύτητα, μικροί τροχοί) και της ανυπαρξίας νομικού πλαισίου που να διέπει με σαφήνεια την χρήση τους. Χαρακτηριστικά τα e-scooters οδηγούνται σε δημόσιους δρόμους (οι εταιρείες αποθαρρύνουν την οδήγηση του σε πεζοδρόμια) δίχως να απαιτείται δίπλωμα, ενώ συχνά παρκάρουν εκεί που εμποδίζουν.

lime hive metra asfaleias 1

Μετά το πρώτο ατύχημα που είχαμε με πατίνι στη Θεσσαλονίκη, και την εισαγγελική παρέμβαση εις αναζήτηση ευθυνών, και μετά τη συγκρότηση ομάδας εργασίας από τον Δήμο Αθηναίων για το θέμα (με τις εταιρείες να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή), είχαμε ανακοινώσεις τόσο από τη Lime όσο και από τη Hive.

Στόχος της ομάδας εργασίας του Δήμου Αθηναίων είναι η κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης, βάσει και της διεθνούς εμπειρίας, προς τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κλπ), που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η Lime, μια από τις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέχρι στιγμής στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συγκεκριμένα μέτρα όπως τη μείωση της ταχύτητας των e-scooters της από τα 25 χλμ/ώρα στα 20 χλμ/ώρα, δηλώνοντας παράλληλα πως η Αθήνα θα αποτελέσει την πρώτη πόλη στην Ευρώπη όπου η Lime μειώνει την ταχύτητα των πατινιών.

lime hive metra asfaleias 5

Επίσης η Lime θα αποθαρρύνει την οδήγηση των ηλεκτρικών πατινιών της στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS και δημιουργώντας εικονικές περιφράξεις (geo-fencing) σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, όπου τα πατίνια δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν πλέον.

Τέλος, η Lime επεκτείνει την παγκόσμια δράση της εταιρείας και στην Αθήνα, μέσω της οποίας θα διανεμηθούν δωρεάν κράνη σε στρατηγικά σημεία της πόλης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να τα χρησιμοποιούν όταν οδηγούν τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα.

lime hive metra asfaleias 8

Σε παρόμοιες δηλώσεις προχώρησε και η hive, μέλος της Daimler: «από την πρώτη μέρα της λειτουργίας μας έχουμε στόχο, σε κάθε πόλη που δραστηριοποιείται, να σεβόμαστε τον δημόσιο χώρο, την ασφάλεια και τις ανάγκες των πολιτών για γρήγορη, αποτελεσματική και οικολογική μετακίνηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η hive, μειώνει κι αυτή την μέγιστη ταχύτητα από τα 25km στα 20km και θα συνεργαστεί με τον Δήμο Αθηναίων για τους βέλτιστους τρόπους ελεγχόμενης πρόσβασης και στάθμευσης, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με εφαρμογή geo-fencing.

Καλά τα πρώτα αυτά μέτρα, μένει όμως να δούμε αν επαρκούν για να κάνουν πιο αρμονική τη συνύπαρξη των χρηστών των e-scooters που όσο πάει και θα αυξάνονται, με τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων, πεζούς και οδηγούς.

Παράλληλα αναμένουμε πιθανή αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ. ώστε να διευκρινιστεί σε ποια κατηγορία ανήκουν τα e-πατίνια, καθώς αποτελούν μια ολοκαίνουργια κατηγορία, με δυνατότητες κοντά σε αυτές των ποδηλάτων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 09:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon