.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 17:17

Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τα “κατεβασμένα χιλιόμετρα”

Kαλή η Υπουργική Απόφαση αλλά αρκεί; Ποια “κενά” εντοπίζονται

Σχετικά με το θέμα των πειραγμένων χιλιομετρητών και την Υπουργική απόφαση που φέρεται ότι αντιμετωπίζει το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Το μέτρο αποτελεί σίγουρα ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά δεν παύει να αφήνει κάποια ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα του και την θωράκιση του απέναντι στις “πονηριές”, στις οποίες είμαστε πρωταθλητές ως λαός…

Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση λοιπόν, τα ΚΤΕΟ, θα καταγράφουν τα χιλιόμετρα που αναγράφονται στους μετρητές των οχημάτων που ελέγχουν και θα γίνεται έλεγχος, διασταυρώνοντας και αντιπαραβάλλοντας τα χιλιόμετρα που έχουν καταγραφεί σε προηγούμενους ελέγχους.

Αυτό απαιτεί μια κοινή βάση δεδομένων, στην οποία καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των τεχνικών ελέγχων που διενεργούνται και στην οποία έχουν πρόσβαση όλα τα ΚΤΕΟ αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών. Επίσης, το αρχείο αυτό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις περιπτώσεις εισαγόμενων και εξαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων.  Θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει και ένας έλεγχος των ΚΤΕΟ από μια ανεξάρτητη αρχή, με σποραδικές και τυχαίες επιθεωρήσεις και διασταυρώσειςτων καταγεγραμμένων στοιχείων.

Ένα άλλο σενάριο, που δεν μπορεί φυσικά να ελεγχθεί είναι το εξής: Έστω ότι ο κάτοχος μιας μοτοσυκλέτας την πάει για τεχνικό έλεγχο και καταγράφεται ότι αυτή έχει διανύσει 35.000 χιλιόμετρα. Στην συνέχεια, ο κάτοχος της, την “λιώνει” στα ταξίδια επί δύο χρόνια, προσθέτοντας της 50.000 χιλιόμετρα. Λίγο πριν τον τεχνικό έλεγχο όμως, γυρίζει το κοντέρ που δείχνει πλέον 85.000 χιλιόμετρα, στα 40.000 και πάει στο ΚΤΕΟ. Ανακολουθία δεν καταγράφεται, αφού κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει επειδή έκανε μόλις 5.000 χιλιόμετρα σε δύο χρόνια. Ωστόσο ο “πονηρός” ιδιοκτήτης, έχει μόλις “κρύψει” 45.000 διανυθέντα χιλιόμετρα.

Ένα άλλο θέμα που χρήζει διευκρίνησης, είναι το τι θα γίνεται στις περιπτώσεις των κοντέρ που έχουν συμπληρώσει το μέγιστο των ενδείξεων τους και ξεκινούν να καταγράφουν πάλι από το 0. Επίσης, πως θα αντιμετωπίζονται τα οχήματα στα οποία έχει γίνει αντικατάσταση του πίνακα οργάνων; Θα υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να τα “φέρει” στις αποδεκτές, βάση των ετήσιων τεκμαρτών χιλιομέτρων ενδείξεις;


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 17:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon