.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 12:50

Γουρούνες 50 κ.εκ. - Παράταση για την εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας!

Το ΥΜΕ πετάει το μπαλάκι στα Δημοτικά Συμβούλια

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Μεταφορών που κατατέθηκε πριν λίγα 24ωρα στην Βουλή και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1», μετατίθεται για τις 31/10/2018, η ημερομηνία έναρξης ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας των ATV 50κ.εκ., ενώ την απόφαση απαγόρευσης καλούνται να πάρουν τα …Δημοτικά Συμβούλια! Σημειώνεται πως η τροπολογία αφορά τα οχήματα που κυκλοφόρησαν την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το 2013 και μετά.

Θυμίζουμε πολύ πρόσφατα, με την ψήφιση του νέου Νομοσχεδίου για τον ΚΟΚ του Υπουργείου Υποδομών, είχε αποφασιστεί η ολική απαγόρευση από όλους τους δρόμους της χώρας των ATV 50 κ.εκ. και συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους.

Σύμφωνα όμως με την νέα τροπολογία, μετατίθεται για τις 31/10/2018, η ημερομηνία έναρξης ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας των τετράτροχων μοτοσικλετών και η εν λόγω απαγόρευση μπορεί να τεθεί σε ισχύ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε περίπτωση που διαπιστώνεται επιβάρυνση της κυκλοφοριακής ικανότητας και βατότητας του οδικού δικτύου του οικείου Δήμου, από την κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων.

Ειδικότερα, με απόφαση του αρμόδιου δημοτικού συμβουλίου καθορίζεται η κυκλοφοριακή ικανότητα και βατότητα του ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι ελαφριές και βαριές τετράτροχες μοτοσικλέτες, που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα εσωτερικής καύσης με κυλινδρισμό έως 125 κυβικά εκατοστά και προσδιορίζεται ο ανώτατος αριθμός των παραπάνω οχημάτων, που μπορούν να κυκλοφορούν. Οι αποφάσεις αυτές επανεξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζονται από τους οικείους Δήμους και πάντως δεν μπορούν να είναι μικρότερα των πέντε (5) ετών.

Κατόπιν ο Δήμαρχος μετά την έκδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τάσσει προθεσμία τριών (3) μηνών για την υποβολή αιτήσεων έγκρισης κυκλοφορίας των παραπάνω οχημάτων. Διευκρινίζεται ότι η έγκριση κυκλοφορίας αφορά το δικαίωμα κυκλοφορίας στο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο και σε καμία περίπτωση το δικαίωμα κυριότητας ή κατοχής του οχήματος.

Αν ο αριθμός των οχημάτων για την κυκλοφορία των οποίων υποβάλλονται αιτήσεις δεν υπερβαίνει την κυκλοφοριακή ικανότητα γίνονται δεκτές όλες. Αν ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει την κυκλοφοριακή ικανότητα διενεργείται πλειοδοτική ή και με βάση τα κριτήρια και τους όρους που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, διαδικασία επιλογής, από τον οικείο Δήμο, για την επιλογή των δικαιούχων. Το δικαίωμα κυκλοφορίας ισχύει για πέντε (5) έτη.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να καθορίζονται τα κριτήρια καθορισμού της κυκλοφοριακής ικανότητας και βατότητας του ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου και το ειδικότερο περιεχόμενο της αίτησης έγκρισης κυκλοφορίας των παραπάνω οχημάτων και τα αναγκαία δικαιολογητικά της.

Την ικανοποίηση του για την παραπάνω εξέλιξη, εξέφρασε μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και επαγγελματίας του κλάδου Γιάννης Λιβέρης, ο οποίος σχολίασε πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες και τα τετράτροχα, των οποίων ο αριθμός είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, θα επιστρέψουν. Ωστόσο παρατήρησε πως η πλειοψηφία των οχημάτων στη Ζάκυνθο έχει αγοραστεί πριν το 2013, οπότε και το πρόβλημα παραμένει για πολλούς ιδιοκτήτες γραφείων που νοικιάζουν τα οχήματα αυτά.

Πηγή: Ermisnews

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 12:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon