.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 16:44

Ξηλώνονται όλα τα διόδια στη χώρα!

 

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων

Νέα δεδομένα φέρνει η συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη στον ΣΚΑΙ, όπου ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως... ξηλώνονται σύντομα όλοι οι σταθμοί διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων.

Με συνεντεύξεις κάνει πολιτική αυτή η χώρα, με συνεντεύξεις ακυρώνει τις προηγούμενες ανακοινώσεις, με συνεντεύξεις κατηγορεί για όλα τους προηγούμενους, και τις συνεντεύξεις αναρτά στα site των Υπουργείων, για να αναζητήσουμε εμείς μετά να βρούμε την είδηση. Για γέλια αλλά κυρίως για κλάματα.

Σε μια από τις δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- λοιπόν συνεντεύξεις του λαλίστατου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, αυτή τη φορά στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ» και τους δημοσιογράφους κ. Δημήτρη Οικονόμου και κ. Μαρία Αναστασοπούλου, μάθαμε τις ακόλουθες εξελίξεις όσον αφορά στα διόδια.

Ξηλώνονται λέει, για την εφαρμογή των νέων ηλεκτρονικών διοδίων. Το πότε, το πώς, και το πόσο... σε επόμενο επεισόδιο, και σε επόμενη συνέντευξη του κ. Σπίρτζη.

"Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πάμε λίγο και στα διόδια κ. Υπουργέ γιατί και γι’ αυτό μας ρωτούν πάρα πολλοί. Ακούστηκαν πολλά όλο το τελευταίο διάστημα, μπορείτε να το πείτε οριστικά και αμετάκλητα ότι διόδια στην Αττική δε θα μπουν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μετωπικοί και πλευρικοί σταθμοί διοδίων στη Βαρυμπόμπη και στον Άγιο Στέφανο δε θα τοποθετηθούν και θα ξηλωθούν και οι μετωπικοί σταθμοί και οι πλευρικοί που υπάρχουν στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή δε θα πληρώνουν οι κάτοικοι, γι’ αυτούς μιλάμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είναι ένα δεύτερο, ότι οι κάτοικοι των όμορων Δήμων δε θα πληρώνουν, αλλά δε θα μπουν και σταθμοί διοδίων.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία, θα πληρώνουμε ηλεκτρονικά όμως. Άρα θα πληρώνουμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα πληρώνουμε ηλεκτρονικά, οι υπόλοιποι, που δε μένουμε σ’ αυτές τις περιοχές.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή θα περνάς για να πας ας πούμε από την εθνική, περνώντας από το σημείο αυτό θα πληρώνεις διόδια;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και τώρα πληρώνεις. Δεν το ξέρετε;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ξέρω, πώς δεν το ξέρω; Απλώς λέτε ότι δε θα μπει μπάρα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το πληρώνεις στον επόμενο μετωπικό σταθμό. Και εκεί που προβλεπόταν από τις συμβάσεις του 2006 να γίνει ένας σταθμός διοδίων και δεν έχει γίνει, τα χρήματα που προβλέπονταν σαν έσοδα στην κάθε παραχώρηση, πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταλαβαίνω τί λέτε, κι έχουν προβλεφθεί και αυξήσεις, έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις στα διόδια. Το θέμα είναι άλλο. Είσαστε σαν το εκκρεμές περίπου. Έχετε περάσει από το ένα άκρο στο άλλο. Δηλαδή, παλιά η κυβέρνηση ήταν με το «Δεν πληρώνω» και τώρα έχετε φτάσει να βάλετε διόδια παντού και μάλιστα να τ’ αυξήσετε. Αυτό δηλαδή κάπως πρέπει να το εξηγήσετε. Δεν είναι όλα αυταπάτες. Μέσα σε μια πραγματικότητα ζούμε, εσείς ειδικά κι από τον προηγούμενο ρόλο σας, είστε έμπειρος άνθρωπος και ξέρετε καλά τί γίνεται.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πριν το «Δεν πληρώνω» υπήρχε το κίνημα του «Πληρώνω πολλά περισσότερα». Και το «Πληρώνω πολλά περισσότερα» ήταν ένα κίνημα που υπήρχε στις παλαιοκομματικές κυβερνήσεις σε σχέση με το κόστος των έργων. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, οι συμβάσεις αυτές υπήρχαν. Προβλέπονταν συγκεκριμένοι σταθμοί διοδίων, συγκεκριμένος τρόπος που δεν περνά μέσα από το Υπουργείο για τον καθορισμό του ύψους των διοδίων. Είχαμε δυο επιλογές: Ή να λέγαμε ότι αυτές οι συμβάσεις δε θα ολοκληρωθούν…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα δε θα γίνουν και τα έργα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άρα δε θα γίνουν τα έργα και άρα, θα έπρεπε να επιστρέψει η χώρα 4 δις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2 στις Τράπεζες και άλλα 2 σε ρήτρες. Θέλαμε 2 μνημόνια μόνο για τα έργα του αυτοκινητοδρόμου. Μάλλον δε συνέφερε αυτό…
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν λάθος το «Δεν πληρώνω» τελικά εκ του αποτελέσματος κ. Υπουργέ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Ένα μεγάλο μέρος του «Δεν πληρώνω» δεν ήταν λάθος, θα σας εξηγήσω γιατί. Δεν υπήρχε ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης και δεν υπάρχει ακόμα στις συμβάσεις. Αυτό που έχουμε πει εμείς -και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε- είναι, την επόμενη χρονιά, μέσω του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων και μέσα από τις προβλέψεις που υπάρχουν και απαγορεύεται πλέον να μετακινούνται τα βαριά οχήματα στο παράπλευρο οδικό δίκτυο στις παλιές εθνικές οδούς, στους οικισμούς...
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Που είναι χωρίς διόδια..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ν’ αυξηθούν τα έσοδα των αυτοκινητοδρόμων και αυτομάτως να πέσει η τιμή.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προοπτική υπάρχει δηλαδή για μείωση των διοδίων κ. Υπουργέ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως υπάρχει.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε τί χρονοδιάγραμμα; Πήγε ας πούμε η Μαρία Αθήνα – Θεσσαλονίκη και γύρισε..
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αθήνα – Θεσσαλονίκη 70 ευρώ κ. Σπίρτζη. Συμφέρει να πας αεροπορικώς αντί οδικώς.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι περισσότερα από τα καύσιμα. Αν έχεις ένα φθηνό αυτοκίνητο με πετρέλαιο, με καύσιμο λιγότερο εννοώ, συμφέρει.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ακριβή η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βέβαια είναι ακριβή. Σήμερα αν πηγαίναμε να βγάλουμε διαγωνισμούς απ’ την αρχή, δε θα υπήρχε αυτό το διόδιο για τον εξής απλό λόγο: Στη νομοθεσία που περάσαμε για τις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο να υπολογίσει τους κοινωνικούς δείκτες, την οικονομική κατάσταση και επομένως να καθορίζεται η τιμή του διοδίου ανάλογα και με τους τρέχοντες οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.
Γιατί έγινε αυτό; Γιατί υπήρχαν συμβάσεις που προέβλεπαν, -δεν ελάμβαναν καθόλου υπ’ όψιν τους την κοινωνία-, προέβλεπαν , ότι αυτά είναι τα έσοδα, αυτά είναι τα διόδια, για να διασφαλίζονται οι Τράπεζες που δανειοδότησαν αυτούς τους δρόμους. Δεν κάθισε κανείς να προβλέψει ότι μπορούσε να απλώσει ο χρόνος, να μεγαλώσει η περίοδος παραχώρησης και να μείνει πιο χαμηλά το διόδιο.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα υπάρχει προοπτική μείωσης;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως υπάρχει.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και να μας πείτε και σε τί χρονικό ορίζοντα κ. Σπίρτζη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάθε χρόνο αυτόματα υπολογίζεται η τιμή του διοδίου ανάλογα με τα έσοδα..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προβλέπονται αυτά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προβλέπεται αυτό, έτσι κι αλλιώς. Επομένως όταν τα βαριά οχήματα -που σήμερα σε πολύ μικρό ποσοστό πληρώνουν διόδια-, θα μπουν μέσα στους αυτοκινητόδρομους, αυτό σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά, κάθε επόμενη χρονιά αν θέλετε, θα μειώνεται το διόδιο. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο που επιχειρούμε, έχουμε ξεκινήσει μία μελέτη για να τη δώσουμε στις Τράπεζες, εκεί που παρατηρούνται υψηλά διόδια, να μπορέσει να υπάρχει ένα εργαλείο επιμήκυνσης του χρόνου παραχώρησης και μείωσης της τιμής των διοδίων."

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 16:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon