.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 14:50

BMW Group: επένδυση 400 εκατομμυρίων ευρώ στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (FIZ)

 

Ηλεκτρικά συστήματα κίνησης επόμενης γενιάς, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες πληροφορικής, κ.α.

 

Μια θεαματική επένδυση ανακοίνωσε το BMW Group, επεκτείνοντας σε κολοσσιαίο μέγεθος το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (FIZ) που βρίσκεται στο Μόναχο, με στόχο τη δημιουργία της επόμενης γενιάς ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, αλλά και εστιάζοντας σε τεχνολογίες πληροφορικής και τεχνητή νοημοσύνη!

Το BMW Group ξεκινά μία εκτενή επέκταση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας βόρεια του Μονάχου. Το βασικό σχέδιο (masterplan) του “FIZ Future”, που είναι προϊόν ενός διαγωνισμού αστικής ανάπτυξης, θα επεκτείνει το κέντρο εξέλιξης κατά 50% περίπου μέχρι το 2050. Το BMW Group θα επενδύσει γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη φάση της κατασκευής, το οποίο θα δημιουργήσει μια βιώσιμη υποδομή για την ανάπτυξη της μελλοντικής μετακίνησης.

bmw group fiz 9

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Horst Seehofer, ο Δήμαρχος του Μονάχου, Dieter Reiter και ο Harald Krüger, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG, παρευρέθηκαν στην επίσημη τελετή θεμελίωσης του έργου, στην περιοχή Milbertshofen του Μονάχου. Πρόκειται για την κατασκευή ενός κτιριακού συγκροτήματος συνολικού εμβαδού 157.000 m2.

Από το 2019 και μετά, περίπου 5.000 άτομα θα εργάζονται εδώ σε καινοτόμους open-plan χώρους εργασίας, εξελίσσοντας υλισμικό (hardware) και λογισμικό (software) για τα μελλοντικά οχήματα της εταιρίας.

Εντυπωσιακές δηλώσεις

bmw group fiz 8

«Εδώ στο Μόναχο, θα δημιουργήσουμε την επόμενη γενιά ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, με αποφασιστικές καινοτομίες για τη μετακίνηση του μέλλοντος. Εστιάζοντας σε τεχνολογίες πληροφορικής (IT) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), το κέντρο θα αποτελέσει επίσης το ‘λίκνο’ μιας νέας βιομηχανίας και μιας νέας γενιάς μηχανικών και προγραμματιστών ΙΤ», δήλωσε ο Harald Krüger, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG. «Σήμερα θέτουμε μαζί το θεμέλιο λίθο για το νέο μας εργοστάσιο ιδεών. Το FIZ Future σηματοδοτεί την ισχυρή μας δέσμευση στην περιοχή του Μονάχου και στην καινοτόμα δύναμη της Γερμανίας. Εδώ ακριβώς χτίζεται το μέλλον». Ο Πρωθυπουργός κ. Horst Seehofer δήλωσε τα εξής: «Τα συγχαρητήριά μου γι’ αυτή τη διορατική επιλογή της τοποθεσίας. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας επιτυχημένης ιστορίας 100 ετών. Η μελλοντική φιλοσοφία μετακίνησης δημιουργείται ακριβώς εδώ. Η επέκταση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του BMW Group στο Μόναχο είναι μία ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη μελλοντική δύναμη της Βαυαρίας».

bmw group fiz 5

«Η ανάπτυξη της BMW, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προώθηση της έρευνας και εξέλιξης στην περιοχή αυτή βόρεια του Μονάχου είναι μεγάλο όφελος για την πόλη μας», εξήγησε ο Dieter Reiter, Δήμαρχος της πόλης του Μονάχου κατά τη διάρκεια της τελετής. «Και το γεγονός ότι το FIZ Future ‘σκέφτεται’ το μέλλον του αυτοκινήτου μέσα από την έρευνα και ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και εναλλακτικών συστημάτων κίνησης και τρόπων μεταφοράς, είναι επίσης κέρδος για την αστική μετακίνηση, γενικότερα».

Το βασικό σχέδιο του FIZ Future

bmw group fiz 3

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής, NUMBER ONE > NEXT, το BMW Group και το πρόγραμμα FIZ Future στοχεύουν στη δημιουργία ενός πλαισίου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας. Με περίπου 26.000 θέσεις εργασίας και επιφάνεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου τ.μ., το κέντρο είναι ήδη η μεγαλύτερη εγκατάσταση του BMW Group.

bmw group fiz 4

Σε διάφορα στάδια, η επέκταση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για άλλους 15.000 εργαζόμενους μέχρι το 2050. Στόχος είναι η δημιουργία χώρου, αλλά το σημαντικότερο, η επίτευξη των κατάλληλων συνθηκών εργασίας για το μέλλον. Τεχνολογικές αλλαγές, που υπαγορεύουν η ψηφιοποίηση και η συνδεσιμότητα, απαιτούν ευέλικτες δομές ομάδων, γρήγορες αποφάσεις και άμεση εφαρμογή. Γι’ αυτό, τα νέα κτίρια θα προσφέρουν πρωτίστως ανοιχτούς, ευέλικτους χώρους όπου τα μέλη του προσωπικού θα μπορούν να συναντώνται, να συζητούν και να υλοποιούν άμεσα τις ιδέες τους – για παράδειγμα, δοκιμάζοντας νέο λογισμικό (software) για ένα πρωτότυπο όχημα σε κάποιο εργαστήριο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και βλέποντας άμεσα τα αποτελέσματα. Επομένως, η επέκταση και η αναδιοργάνωση του FIZ αποτελεί μία επένδυση όχι μόνο στη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της εταιρίας αλλά και σε ελκυστικούς, προηγμένους χώρους εργασίας.

bmw group fiz 6

Στον διαγωνισμό αστικής ανάπτυξης που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικοδομικών Κανονισμών της Πόλης του Μονάχου, η πρόταση της αρχιτεκτονικής εταιρίας HENN ήταν εκείνη που εντυπωσίασε περισσότερο. Ξεκινώντας από αυτή – και με τακτική εμπλοκή κατοίκων της περιοχής – καταρτίστηκε και εγκρίθηκε ένα βασικό σχέδιο FIZ Future από το Συμβούλιο της Πόλης του Μονάχου τον Ιούλιο του 2016, σαν βάση για την επέκταση. Μετά από την τελετή έναρξης της κατασκευής του έργου, θα δημιουργηθούν - μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα – περαιτέρω διοικητικά γραφεία, εγκαταστάσεις έρευνας και εργαστήρια, καθώς και πάγκοι δοκιμών και στούντιο σχεδίασης.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 14:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube