.
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 12:44

Οι ηλεκτρονικές καινοτομίες της Ducati

[Δελτίο Τύπου]

Πολλά ηλεκτρονικά συστήματα που σήμερα συνιστούν βασικό εξοπλισμό σε μοτοσυκλέτες διαφόρων κατηγοριών έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση με τη Ducati.

Θέλοντας να εξασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή οδηγική εμπειρία, η εταιρεία από το Borgo Panigale εξελίσσει τα περισσότερα ηλεκτρονικά της συστήματα εντός των κόλπων της, προσφέροντας διαρκείς αναβαθμίσεις στις μοτοσυκλέτες που ήδη βρίσκονται στη γκάμα της. Τα ηλεκτρονικά πλέον παίζουν θεμελιώδη ρόλο και για τον λόγο αυτόν, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, η Ducati έχει επενδύσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.

Τα συστήματα αυτά συνιστούν λύσεις που επιτρέπουν το ραφινάρισμα του χαρακτήρα κάθε μοτοσυκλέτας ανάλογα με το πεδίο χρήσης της: απ’ την επίτευξη της ιδανικής απόδοσης στην πίστα με την Panigale V4 ως τις πιο άνετες και συναρπαστικές διαδρομές με τη Multistrada V4.

Χάρη σε αυτήν τη συνειδητοποίηση, με τα χρόνια η Ducati εισήγαγε πολλές λύσεις που στην πορεία έγιναν στάνταρ χαρακτηριστικά μοτοσυκλετών σε όλες τις κατηγορίες.

09 Ducati Way UC526168 High

Το 2008 με την 1098R, η Ducati έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που εισήγαγε Traction Control σε μοτοσυκλέτα, ωθώντας την απόδοση και την ασφάλεια των σπορ μοτοσυκλετών σε νέα επίπεδα.

Μόλις έναν χρόνο αργότερα ο LED προβολέας παρουσιάστηκε με τη Streetfighter 1100 σε μια ακόμη παγκόσμια πρωτιά.

Το 2010 η Ducati αποκάλυψε την πρώτη μοτοσυκλέτα στον κόσμο με την ικανότητα να “αλλάζει χαρακτήρα” χάρη στην ύπαρξη Riding Modes: ήταν η Multistrada 1200 S.

Άλλες ηλεκτρονικές καινοτομίες που οφείλονται στη Ducati περιλαμβάνουν την οθόνη TFT της Diavel το 2011 σε ένα ακόμη παράδειγμα μιας τεχνικής λύσης που πλέον είναι κοινός τόπος σε όλες τις κατηγορίες δικύκλων.

03 DucatiWay UC526162 High

Το 2012 η 1199 Panigale, κάτοχος του σημαντικού σχεδιαστικού βραβείου Compasso d'Oro, έφερε στη Μοτοσυκλέτα τα αμιγώς LED φωτιστικά συστήματα καθώς και το ηλεκτρονικό έλεγχο του φρένου κινητήρα.

Καθώς η ασφάλεια είναι ένα ζήτημα πρώτιστης σημασίας για τη Ducati, το 2014 παρουσίασε σε συνεργασία με τη Dainese, την πρώτη μοτοσυκλέτα με ενσωματωμένο σύστημα επικοινωνίας με τον αερόσακο του μπουφάν: Multistrada 1200 Touring D|Air. Τον καιρό εκείνο τα συστήματα αερόσακων δε μπορούσαν να εγγυηθούν τα ίδια επίπεδα ασφάλειας με τα σημερινά, ωστόσο στο κιτ της Multistrada 1200 Touring D|Air χρειαζόταν μόλις 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να στείλει σήμα ενεργοποίησης του αερόσακου σε περίπτωση ατυχήματος.

Το 2018 η Ducati παρουσίασε το σύστημα Slide By Brake που επιτρέπει ελεγχόμενες πλαγιολισθήσεις κατά το φρενάρισμα στην Panigale V4, ενώ το 2020 η Multistrada V4 έγινε η πρώτη στον κόσμο που εξοπλίστηκε με σύστημα ραντάρ, κάτι που επέτρεψε την εφαρμογή συστημάτων Adaptive Cruise Control και Blind Spot Detection.

Το 2023 έφερε το σύστημα εκτεταμένης απενεργοποίησης κυλίνδρων στη Multistrada V4 Rally, με το οποίο το σβήσιμο των δύο πίσω κυλίνδρων εξασφαλίζει καλύτερη κατανάλωση καυσίμου και λιγότερη εκπεμπόμενη θερμότητα.

04 DucatiWay UC526163 High

Εκτός από το να δημιουργεί νέες τεχνικές λύσεις στην αγορά, το τμήμα Ducati R&D εξελίσσει και βελτιστοποιεί καθημερινά τις υπάρχουσες μοτοσυκλέτες, βελτιώνοντάς τις από χρόνο σε χρόνο. Αυτό συνέβη, λ.χ., με τους ιδιοκτήτες Multistrada V4, οι οποίοι δέχτηκαν τα συστήματα Minimum Preload και Easy Lift χωρίς καμιά επιπλέον χρέωση όταν αυτά παρουσιάστηκαν σε νεότερα μοντέλα, ενώ συνεχίζουν να ωφελούνται από αναβαθμίσεις στο σύστημα πλοήγησης. Ομοίως και με αναβαθμίσεις που έχουν γίνει στην Panigale V4 από το 2018 ως σήμερα.

Η προσέγγιση της Ducati στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών τεχνολογιών δημιουργεί τεχνογνωσία στην εταιρεία, ενισχυμένη από τη στενή συνεργασία με ονόματα όπως οι Pirelli, Brembo, Bosch και άλλους προμηθευτές εξοπλισμού. Αυτό επιτρέπει στη Ducati να μπορεί να μορφοποιήσει τα συστήματά της χωρίς περιορισμούς, προσαρμόζοντάς τα σε κάθε εφαρμογή, από την Panigale V4 ως τη φαμίλια Scrambler και όλα τα ενδιάμεσα: Streetfighter, Diavel, DesertX και Multistrada V4, το αποκορύφωμα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας της Ducati.

Το τμήμα Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συστημάτων είδε τον προϋπολογισμό του να τετραπλασιάζεται στη διάρκεια μιας μόνο δεκαετίας. Η δουλειά αυτού του τμήματος, το οποίο αποτελεί μέρος του R&D, μελετά, αναπτύσσει και παρουσιάζει νέα καινοτόμα συστήματα στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, προφανώς αντλώντας από την αγωνιστική εμπειρία της εταιρείας. Η διαδικασία αυτή έχει επιτρέψει την επέκταση λύσεων όπως τα Ride-by-wire, Traction Control, Quickshift, Riding Mode, Cornering ABS και οθόνες TFT έως και τα πιο οικονομικά μοντέλα, όπως τα Scrambler.

05 DucatiWay UC526165 High

Για τη Ducati καινοτομία σημαίνει επίσης και νέες μεθόδους εργασίας. Για αρκετά χρόνια κάμποσα εργαστήρια στο εσωτερικό της εταιρείας εκτελούν δοκιμές στη διάρκεια της φάσης εξέλιξης των προϊόντων χωρίς απαραιτήτως να έχουν εξωτερική συνδρομή. Ένα εξ αυτών, το Electrical & Electronic Testing, είναι υπεύθυνο για το τεστάρισμα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων με στόχο να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η αντοχή τους στον χρόνο. Απώτερος στόχος είναι η ικανότητα λύσης προβλημάτων στη διαδικασία εξέλιξης και η παρακολούθηση της ποιότητας σε υπάρχοντα μοντέλα.

Μεταξύ των τεστ που γίνονται στο εργαστήριο του τμήματος Electrical & Electronic Testing είναι και αυτά που εξετάζουν τη λειτουργία των εξαρτημάτων σε ακραίες θερμοκρασιακές και περιβαλοντικές συνθήκες, κάτι που επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ειδικούς χώρους στους οποίου η θερμοκρασία μπορεί να κυμανθεί από -40 ως 180°C και ατμοσφαιρικά φαινόμενα όπως η δυνατή βροχή ή η ύπαρξη αλατιού στον αέρα.

Τα εξαρτήματα επίσης δοκιμάζονται για την αντοχή τους από ρομπότ που επαναλαμβάνουν τις ίδιες κινήσεις χιλιάδες φορές, όπως λ.χ. την περιστροφή του τιμονιού για να ελεγχθεί η αξιοπιστία των καλωδιώσεων ή τις δοκιμές των φρένων για να διαπιστωθεί η διάρκεια των διακοπτών που ενεργοποιούν τα φώτα με κάθε φρενάρισμα.

Στο εργαστήριο αυτό ελέγχεται και δοκιμάζεται κάθε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (τσιπ) για την καλή λειτουργία του, φτάνοντας ως και τον οπτικό έλεγχο με μικροσκόπιο.

07 DucatiWay UC526164 High

Το τμήμα αυτό αναλαμβάνει επίσης τη μελέτη του λογισμικού (software debugging) και τη λειτουργία των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Η συνδεσιμότητα έχει καταστεί πολύ σημαντικό εφόδιο και, με τη διαρκή αύξηση των κατασκευαστών τηλεφώνων και την ασταμάτητη εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων, η ύπαρξη μιας ομάδας που εξασφαλίζει τη συμβατότητα των εφαρμογών κρίνεται πια ως απαραίτητη.

Η δουλειά της προσφέρει προστιθέμενη αξία στις μοτοσυκλέτες της Ducati, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα Phone Mirroring στη Multistrada V4 που επιτρέπει τη μετατροπή της οθόνης της μοτοσυκλέτας σε έγχρωμο σύστημα πλοήγησης με χάρτη, σε μια λύση που το 2023 προστέθηκε και στα DesertX και Diavel V4 όντας συμβατές με λειτουργικά συστήματα iOS και Android ανεξαρτήτως κατασκευαστή.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν τον “τρόπο της Ducati”, μια μεθοδολογία που της έχει επιτρέψει να δημιουργεί καινοτόμες λύσεις με ποιότητα που βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο. Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Ducati, από τους αγώνες ως το R&D, περνούν μέσα από επενδύσεις στον πειραματισμό και έχουν έναν και μόνο στόχο: να προσφέρουν στους Ducatisti τις μοτοσυκλέτες των ονείρων τους.

08 Ducati Way UC526167 High

Καινοτομίες που εφάρμοσε πρώτη η Ducati:

2008, DTC Traction Control - 1098 R
2009, LED προβολέας - Streetfighter 1100
2010, Riding Modes - Multistrada 1200 S
2011, TFT όργανα - Diavel
2012, Electronic Engine Brake Management (EBC) και full-LED προβολέας - Panigale 1199
2021, Adaptive Cruise Control/Blind Spot Detection - Multistrada V4
2023, Extended Deactivation - Multistrada V4 Rally

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon