.
Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 11:38

Αφιέρωμα - Ιστορία των Pitbikes

[Δελτίο Τύπου Pitbikes.gr]

Ο όρος Pitbike χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει το παλιό Honda Z 50 Monkey.

Ήταν μία μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιήθηκε από το προσωπικό των εκδηλώσεων αγώνων για να περιφέρεται στον χώρο του pitlane λόγω μεγέθους, πρακτικότητας και, το πιο σημαντικό, πολύ οικονομικό. Από αυτή τη χρήση εμπνέεται και το όνομα αυτών των μικρών μοτοσυκλετών, από τον χώρο όπου κυρίως θα τα συναντούσε κανείς (πιτς, pits).

DSC 0835 scaled

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 οι αγώνες με supersport pitbikes με ζάντες 12 ιντσών είχαν πια καταστεί πάρα πολύ δημοφιλείς.

Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πάρα πολύ σπουδαίοι αγωνιζόμενοι του παγκοσμίου πρωταθλήματος αναδείχθηκαν μέσα από τους αγώνες των pitbike, όπως οι Nicky Hayden, John Hopkins κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί αναβάτες στην εβδομαδιαία τους προπόνηση συμπεριλαμβάνουν και προπόνηση με pitbikes, όπως οι αναβάτες της VR46 Academy και οι Jorge Navarro, Mark Marquez κ.ά..

mymm g010868 0.big

Αυτές λοιπόν οι μικρές μοτοσυκλέτες σχεδιάστηκαν ώστε να μπορεί ο καθένας να τις αγοράσει και να μπορέσει να εξελίξει τις τεχνικές οδήγησης του με ασφάλεια.

Στην Ελλάδα το 2013 με τους αγώνες MiniGP του Αθλητικού Σωματείου Άρης Πεντέλης άρχισαν να διαδίδονται τα Pitbike. Μέσα από αυτούς τους αγώνες αναδείχθηκαν οι περισσότεροι νέοι οδηγοί μας όπως οι Βασίλης Παντελεάκης, Δημήτρης Καρακώστας, Γιάννης Περιστεράς, Σπύρος Φουρθιώτης κ.ά..

MRV 3884 scaled

Τα Pitbike οδηγούνται σε πίστες Καρτ. Εκεί οι ταχύτητες είναι πολύ μικρότερες και η οδήγηση γίνεται λιγότερο επικίνδυνη από μία μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα. Έτσι λοιπόν επιτρέπει στον αναβάτη να εξερευνήσει τα όρια του με τη σιγουριά και ασφάλεια της περιορισμένης ταχύτητας.

Στην σημερινή αγορά υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες με pitbikes και προσφέρονται πολλές επιλογές ανάλογα με το χρηματικό ποσό που θέλει να διαθέσει κάποιος.

ohvale 2

Το κόστος αγοράς ενός μεταχειρισμένου pitbike ξεκινά από περίπου €1000, ενώ για καινούργιο ξεκινάμε από περίπου €1800.

Φυσικά υπάρχουν διάφορα κυβικά και στα pitbikes, καθώς ξεκινούν από 90cc και φτάνουν έως 250cc με τετράχρονους κινητήρες.

f5c7d9ed13013222f8a492fa2cd90135

Το κόστος συντήρησης είναι αναλόγως της χρήσης που γίνεται. Αν χρησιμοποιείται για τέσσερις έως έξι φορές το μήνα το κόστος συντήρησης δεν ξεπερνά τα €50 (χωρίς το κόστος ελαστικών).

Οι πίστες Καρτ της Αττικής που δέχονται pitbikes είναι του Ασπρόπυργου και των Μεγάρων προς το παρόν.

imr corse 190rr 1

Στην Ελλάδα οι εταιρείες που διαθέτουν pitbikes μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

YCFTheFamily MotoSport

Ohvale – TheFamily MotoSport

Kayo - Τσεσμελής Νικόλαος

IMR – IMR Racing

Αν θέλει οποιοσδήποτε να ενημερωθεί για οργανωμένες προπονήσεις μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα pitbikes.gr.

Το κόστος συμμετοχής σε ένα track day με pitbike είναι περίπου στα €30.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 11:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon