.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 16 Μαϊος 2017 16:17

Ρεπορτάζ: Harley on Tour 2017

 

Με άγριες διαθέσεις και πολλές βελτιώσεις

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη

Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης, H-D

Τα … Χριστούγεννα για τους οπαδούς των Αμερικάνικων μοτοσυκλετών με τα χρώμια, τους αργόστροφους κινητήρες και τη σχεδίαση που σε γυρίζει στη σχεδιαστική belle epoque της μοτοσυκλέτας, πέφτουν τα τελευταία χρόνια μέσα στο Μάιο.

Είναι η εποχή που μια επιβλητική νταλίκα φορτωμένη με όλα τα καινούρια μοντέλα της Harley Davidson που γυρίζει όλη την Ευρώπη οργανώνοντας test ride, σταματάει και στην Ελλάδα.

harley on tour 2017 1

Πιστός στο ραντεβού του και φέτος, ένας θηριώδης Volvo τράκτορας, έφερε στην Αθήνα δυο ντουζίνες μοτοσυκλέτες με στυλ και ήχο σχεδιασμένα από τους καλύτερους του Milwaukee.

Η περιέργεια για τα νέα μοντέλα φέτος είχε αυξηθεί από την εμφάνιση του πρώτου τετραβάλβιδου κινητήρα που για φέτος θα κινεί μόνο την τουριστική σειρά, αλλά και τις εκδόσεις S με τους κινητήρες των 110 κυβικών ιντσών (ή 1800 κ.εκ. σε Ευρωπαϊκότερη μέτρηση) που υπόσχονται σπορ συγκινήσεις και τόνους ροπής, πρακτικά …παντού.

Αφού λοιπόν τιμήσαμε τον καφέ και τα ντόνατς με τα οποία μας υποδέχτηκαν οι πάντα φιλόξενοι άνθρωποι της Harley Davidson Athena, και ακούσαμε δύο λόγια από τον Μανώλη, τον Road captain μας που ζει και αναπνέει στους ρυθμούς της Harley Davidson τις τελευταίες …δεκαετίες, ανεβήκαμε στις μοτοσυκλέτες.

Softail: Πάντα απολαυστική, με νέα έκδοση “S”


Η πρώτη μοτοσυκλέτα που έπεσε στα χέρια μας ήταν της οικογένειας Softail, μια Softail Slim S.

harley on tour 2017 5

Αυτό που τραβάει πρώτα την προσοχή, στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης, δεν είναι μόνο η ροπή του Twin Cam B που δείχνει σα να μην ενοχλείται από τα 310 κιλά της μοτοσυκλέτας συν τα κιλά του αναβάτη. Είναι ότι οι κινητήρες πλέον δεν έχουν κανέναν άλλο μηχανικό θόρυβο εκτός από αυτόν της εξάτμισης.

Η συναρμολόγηση των κινητήρων έχει πλέον εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που ένας Twin Cam του 2008 δίπλα δίπλα με έναν καινούριο κινητήρα θα ακουγόταν σαν να χρειάζεται επειγόντως σέρβις.

Η δεύτερη έκπληξη είναι το ίδιο ισχυρή. Τα φρένα της μοτοσυκλέτας είναι ακριβέστατα, ισχυρά και σταματούν με ακρίβεια το βάρος που λέγαμε, χωρίς κανένα άγχος από τη μεριά του αναβάτη που αν θέλει να διακόψει τη χαλαρωτική εμπειρία, μπορεί να ανεβάσει ρυθμούς άφοβα.

Και τότε, έρχεται και η τρίτη έκπληξη: Οι αναρτήσεις είναι μεν άνετες στα «λίγα» αλλά δε δίνουν την εντύπωση ανεξέλεγκτου ελατηρίου στα «περισσότερα», ίσα ίσα ο έλεγχος παραμένει αμείωτος με την ήρεμη οδήγηση να αποτελεί πλέον επιλογή και όχι αναγκαιότητα.

Η δεύτερη Softail που είχαμε τη χαρά, ήταν η Breakout, με ένα εκπληκτικό κόκκινο flake χρώμα και extreme custom σχεδίαση που μαγνητίζει το βλέμμα για ώρες. Οι τροχοί της αλλά και κάθε λεπτομέρειά της είναι έργα τέχνης. Η Breakout είναι η πιο όμορφη αλλά και η πιο εξειδικευμένη custom, μια και μπορεί να κινείται άνετα μόνο σε ευθείες και επιτρέπει ελάχιστη κλίση στις στροφές λόγω του χαμηλώματός της. Η βόλτα προς Παλαιά Επίδαυρο αφαίρεσε από πάνω της τουλάχιστον 2 πόντους σίδερο από τις άκρες των μαρσπιέ, μια και ήταν αδύνατο να μη βρει κάτω.

Dyna Low Rider S: Όπου S ίσον δύναμη


Η επόμενη επαφή μας έγινε με μια ακόμα εκπρόσωπο της οικογένειας των S, την απολαυστική Dyna Low Rider S.

harley on tour 2017 9

Όλες οι Dyna είναι πολύ πιο quick και παιχνιδιάρες από τις υπόλοιπες, αλλά η συγκεκριμένη ήταν η απόλυτα πιο γρήγορη και ελαφριά από όλες τις Big Twin (1800 κυβικά, 290 κιλά), κάτι που μας έδωσε την ευκαιρία να παίξουμε τη γάτα με το ποντίκι με οποιονδήποτε άλλο βρισκόταν στη διαδρομή μας, ξύνοντας από την είσοδο της στροφής και ανοίγοντας το γκάζι στην έξοδο χωρίς κανένα φόβο. Το μεγάλο μεταξόνιο και η σχετικά αργή γεωμετρία κάνουν τα γλιστρήματα διασκέδαση και τα Dunlopπου εξελίσσονται ειδικά για τις μοτοσυκλέτες φέρθηκαν εξαιρετικά.

Dyna Street Bob: Πάντα ξεχωριστή


Η πιο νορμάλ Dyna Street Bob έχει λίγο παράξενη εργονομία μια και συνδυάζει ψηλό τιμόνι με τα μαρσπιέ στη μέση. Ήταν επίσης ελαφρά αργότερη από την άγρια αδερφή της, αλλά πολύ πιο πολιτισμένη στη λειτουργία της, μια και η Low Rider S είχε πιο ελεύθερο φίλτρο και εξάτμιση, οπότε ακουγόταν και φερόταν με πιο πρωτόγονο τρόπο. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε να αφήσει μια μαύρη γραμμή με μήκος καμιά 15ριά μέτρα μέσα στη Νέα Πέραμο, πάνω σε ένα προσπέρασμα αυτοκινήτου που έπρεπε να γίνει γρήγορα. Δικύλινδροι τέτοιων κυβικών έχουν πάντα κρυμμένο άσσο στο μανίκι όταν ανοίγει το γκάζι. Εδώ να πούμε ότι οι Dyna χρησιμοποιούν ελαστικές βάσεις για την έδραση του κινητήρα (rubber mounts) οπότε είναι και οι πιο διακριτικές ως προς τους κραδασμούς από όλη τη γκάμα.

Νέος κινητήρας Milwaukee 8 και τουριστική σειρά


Ή μάλλον θα λέγαμε έτσι, αν δεν είχαμε οδηγήσει τις τουριστικές, οι οποίες με όπλο τους τον νέο τετραβάλβιδο με δύο μπουζί ανά κύλινδρο Milwaukee 8 που διαθέτει υγρόψυξη, ψύξη λαδιού, αντίβαρα, rubber mounts και διπλούς αισθητήρες προανάφλεξης για περισσότερη ακρίβεια στη χαρτογράφηση, μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς κραδασμούς και κούραση με υψηλές μέσες ωριαίες, χωρίς παραχωρήσεις σε ασφάλεια και φρένα.

Οι δύο που οδηγήσαμε (Road King και Street Glide) πλέον είναι απόλυτα ήσυχες από μηχανικούς θορύβους, το κιβώτιο των 6 ταχυτήτων είναι ακριβέστατο, διαθέτουν ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που –επιτέλους- έχουν προσαρμοστεί στις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις και τα φρένα τους προσφέρουν στην ηρεμία που χρειάζεται ο ταξιδιώτης για να βγάλει χιλιόμετρα χωρίς κούραση.

harley on tour 2017 13

Το μόνο που χρειάζονται κατά την άποψή μας είναι ένα άλλο τιμόνι που θα ηρεμήσει λίγο τη θέση οδήγησης, μια και τώρα τοποθετεί τον αναβάτη σε αρκετά aggressive θέση, που δεν ταιριάζει με τον προσανατολισμό τους.

Κατά τα άλλα, η πολυτέλεια και η προσοχή όλων των touring στη σχεδίασή τους βγάζει μάτι.

Από το πανεύκολο cruise control και τις τεράστιες βαλίτσες, στις τεράστιες multimedia οθόνες με τα μεγάλα κουμπιά χειρισμού και τη δύναμη των ηχοσυστημάτων που ακουγόντουσαν ευδιάκριτα με 110 χιλιόμετρα την ώρα, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει μια τουριστική Harley για μετριοφροσύνη.

Όμορφη βόλτα σαν άλλοτε


Η βόλτα προς Παλαιά Επίδαυρο ήταν επίσης μια εξαιρετική επιλογή που μας θύμισε πόσο fun είναι να βολτάρεις με μια παρέα μοτοσυκλετών χωρίς προορισμό και ραντεβού οδηγώντας όπως στα νιάτα σου μοτοσυκλέτες που δε φτιάχτηκαν για απόλυτο χρόνο σε αυτή τη διαδρομή, αλλά μάλλον για αυτό τις χαίρεσαι πολύ περισσότερο χωρίς τη μονομανία της απόλυτης ταχύτητας.

harley on tour 2017 49

Να πούμε και πάλι συγχαρητήρια και πολλά «ευχαριστούμε» στη Harley-Davidson Athena για την άψογη οργάνωση (που περιλάμβανε στάσεις και ανεφοδιασμό μοτοσυκλετών και αναβατών πάντα στη σωστή ώρα) και επειδή κάθε χρόνο μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το διαφορετικό και ελκυστικό American Way σε μια μέρα γεμάτη συγκινήσεις. Και του χρόνου!

Φωτογραφίες Ι

Φωτογραφίες ΙΙ

Φωτογραφίες ΙΙΙ

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαϊος 2017 16:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon