.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 14:46

Αυτόνομα οχήματα & μοτοσυκλέτα – Νέα τεστ ασφαλείας

 

Επιτυχία της FEMA, του MAG ΝL και του KNMV

 

Η FEMA, μαζί με το MAG NL και το KNMV ζήτησαν και έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον φορέα RDW της Ολλανδίας που έδωσε την πιστοποίηση στα αυτόνομα οχήματα της Tesla, για την πραγματοποίηση νέων τεστ των αυτόνομων οχημάτων, ώστε να βεβαιωθεί πως είναι ασφαλή απέναντι σε μοτοσυκλέτες.

Ο RDW είναι ο οργανισμός πιστοποίησης οχημάτων της Ολλανδίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι αυτός που έδωσε το “ok” για να μπορούν να κυκλοφορήσουν και στην Ευρώπη τα ημί-αυτόνομα οχήματα της Tesla και άλλων εταιρειών.

Λόγω όμως πρόσφατων ατυχημάτων με αυτόνομα οχήματα, η FEMA και 2 ακόμα οργανώσεις για τα δικαιώματα των μοτοσυκλετιστών, έστειλαν επιστολή στον RDW, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ασφάλεια των δικυκλιστών όσον αφορά στην παράλληλη κίνηση τους στο δρόμο με αυτόνομα οχήματα.

Στη συνέχεια, υπεύθυνοι του RDW συναντήθηκαν με εκπροσώπους των τριών οργανώσεων (φωτό άνω) και άκουσαν από κοντά τις παραπάνω ανησυχίες.

Σημειώνουμε πως ο οδηγός ενός αυτόνομου οχήματος, όπως της Tesla ή άλλων κατασκευαστών, αφήνει την οδήγηση στο όχημα, ενώ ο ίδιος μπορεί να διαβάζει εφημερίδα, να βλέπει τηλεόραση, κ.α.

Οι οδηγοί των παραπάνω οχημάτων, που χρησιμοποιούν Προηγμένα Συστήματα Βοήθειας στην Οδήγηση (Advanced Driver Assistance Systems ή ADAS), όπως το Adaptive Cruise Controle (ACC) ή το σύστημα αλλαγής λωρίδας LCS (Lane Changing System), πρέπει να έχουν πλήρη έλεγχο πάνω στις κινήσεις του οχήματος. Το όχημα προειδοποιεί τον οδηγό όταν λαμβάνει σήμα από τους αισθητήρες του πως επίκειται σύγκρουση με μοτοσυκλέτα, ώστε ο οδηγός να πάρει τον έλεγχο και να αποτρέψει το ατύχημα.

Όταν όμως ο οδηγός βλέπει τηλεόραση ή διαβάζει εφημερίδα... πότε να προλάβει να πάρει τον έλεγχο, να καταλάβει τι γίνεται, και να αποτρέψει το ατύχημα; Γίνεται; Δεν γίνεται!

Ένα ακόμη ζήτημα είναι το κατά πόσον τα αυτόνομα οχήματα αντιλαμβάνονται με σαφήνεια τις μοτοσυκλέτες, και την πορεία τους σε συνάρτηση με εκείνη του οχήματος, ώστε να μπορούν να ειδοποιούν άμεσα τον οδηγό τους να επέμβει, όταν αντιληφθεί πορεία σύγκρουσης.

Έτσι η απόφαση ελήφθη, για τον RDW να διενεργήσει επιπρόσθετες δοκιμές στα συστήματα των αυτόνομων οχημάτων, σε συνεργασία με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των μοτοσυκλετιστών. Σκοπός των δοκιμών είναι να προσδιορίσει επακριβώς τις ικανότητες των εν λόγω συστημάτων στο να αντιλαμβάνονται τις μοτοσυκλέτες και να παρέχουν την ίδια ασφάλεια στους αναβάτες τους, όπως εκείνη που θα πρόσφερε ένα μη-αυτόνομο όχημα με (προσεκτικό και ικανό) άνθρωπο στο τιμόνι.

Επίσης, η γνώμη του RDW, και των οργανώσεων για τη μοτοσυκλέτα, είναι πως οι δοκιμές των αυτόνομων οχημάτων απέναντι σε μοτοσυκλέτες πρέπει να αποτελέσουν μέρος του στάνταρ τεστ για να πάρει έγκριση τύπου για την Ευρώπη ένα τέτοιο όχημα.

Μέσα στο πρώτο τέταρτο του 2017 θα λάβει χώρα ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος δοκιμών, και στη συνέχεια -μέσα στο 2017- θα ξεκινήσουν τα πρώτα τεστ αυτόνομων οχημάτων από τον RDW.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 15:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon