.
Κατηγορία Πελοπόννησος
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 07:25

Εξόρμηση στην Καστάνιτσα Κυνουρίας

 

Με το Vstrom Hellas club

 

 

Ταξιδεύοντας ομαδικά - Καστάνιτσα Κυνουρίας

Του Δημήτρη Κατσούλα

Στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες λέσχες μοτοσικλέτας, λέσχες που έχουν σαν στόχο την διάδοση του μοτοσικλετισμού την ενημέρωση των μελών για θέματα που αφορούν την ασφάλεια του αναβάτη την σωστή χρήση της μοτοσικλέτας,  την κοινωνικοποίηση και φυσικά την γνωριμία περιοχών της πατρίδας μας ή του εξωτερικού με οργανωμένες εκδρομές.

Στις 31 Οκτωβρίου συμμετείχαμε σε μια σωστά οργανωμένη εκδρομή της Ελληνικής λέσχης μοτοσικλέτας Vstrom, (www.vstrom.gr,) με προορισμό το ιστορικό χωριό Καστάνιτσα στην ορεινή Κυνουρία Αρκαδίας.

 

Η διαδρομή

Ακολουθώντας τις οδηγίες του προγράμματος ήμασταν πιστοί στο ραντεβού μας με τα μέλη του συλλόγου στα διόδια Ελευσίνας στις 8 το πρωί.
Πριν ξεκινήσουμε την διαδρομή δοθήκαν οι απαραίτητες συμβουλές από τους αρχηγούς της εκδρομής και έτσι χωριστήκαμε σε 2 γκρουπ των 15 μοτοσικλετών και το ταξίδι άρχισε.

Η διαδρομή προς το χωριό της Αρκαδίας είναι 210 χιλιόμετρα, από το κέντρο της Αθήνας,  την οποία και «σπάσαμε» στο χωριό Κίβερι λίγο μετά τους Μύλους όπου και πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο διάλειμμα για καφέ και φωτογραφίες.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής μείναμε έκπληκτοι από την πορεία των μοτοσικλετιστών και τήρηση των κανόνων ασφαλείας αλλά και της ομαδικής οδήγησης.
Η μέση ωριαία ταχύτητα στο Εθνικό δίκτυο ήταν 120 χιλιόμετρα ενώ στο επαρχιακό  πολύ χαμηλότερη λόγω της κίνησης αλλά και των πολλών μοτοσικλετών που συμμετείχαν στην εκδρομή. Παρκάραμε στην παραλία του χωριού προκαλώντας τον θαυμασμό των κατοίκων μιας και το θέαμα 30 μοτοσικλετών αποτελεί ατραξιόν για όποιο μέρος επισκέπτεται ο σύλλογος.

Το Κίβερι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό του νομού Αργολίδας που απέχει 15 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και Αστρος .

Στην παραλία σώζονται δύο χαρακτηριστικά σπίτια της παλαιάς εποχής που περιβάλλονται από διπλό τοίχο με πολεμίστρες αλλά και μια μικρή κρεμαστή γέφυρα.
Μετά το απαραίτητο διάλειμμα για καφέ ξεκινήσαμε για την Καστάνιτσα η οποία απείχε από το Κίβερι μόλις 45 χιλιόμετρα παραλιακής και αργότερα σφικτής ορεινής διαδρομής.

Η Καστάνιτσα

Η επιλογή του προορισμού δεν ήταν τυχαία,το σαββατοκύριακο 30-31 Οκτωβρίου στην Καστάνιτσα λάμβανε χώρα η «γιορτή κάστανου» η οποία αποτελεί θεσμό για την περιοχή και οργανώνεται από τον τοπικό σύλλογο του χωριού εδώ και 27 χρόνια! Η ιστορία του χωριού στο πέρασμα των αιώνων είναι μεγάλη, μάλιστα κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1825 οι μεγάλοι οπλαρχηγοί του Έθνους είχαν στρατοπεδεύσει στο χωριό. Η συμβολή των κατοίκων ηρωική, ταμπουρωμένοι στον Πύργο του Καψάμπελη αμύνονταν των κατακτητών ισοπεδώνοντας τις στρατιές των Τούρκων χάρη στην άρτια αμυντική οργάνωσή τους.

Το κατάλευκο πέτρινο χωριό κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις,  είναι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε ύψος 900 μέτρων από την θάλασσα, αγκαλιασμένο από δέντρα καστανιάς, πλατάνια και έλατα.
Τα πλακόστρωτα σοκάκια,  τα πυργόσπιτα με τα ξύλινα μπαλκόνια και τα μικρά παράθυρα προκαλούν το θαυμασμό των επισκεπτών δίνοντας τους την εντύπωση πως «ζουν» σε μια άλλη εποχή.

Στην γραφική μικρή πλατεία του χωριού είχε στηθεί η «γιορτή». Οι φιλόξενοι κάτοικοι μοίραζαν δωρεάν σακουλάκια με φρεσκοψημένα κάστανα,  αλλά και προσέφεραν φασολάδα, χορτόπιτες,  σουβλάκια, μπύρες και αναψυκτικά με μικρό κόστος.

Ακολουθώντας τα στενά σοκάκια οδηγηθήκαμε  στο ορόσημο του τόπου, τον Πύργο Καψαμπέλη. Η θεα μαγευτική, στην μια πλευρά η Καστάνιτσα  στην άλλη οι χαράδρες και το τέλος των πλαγιών του Πάρνωνα  στα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου.

Εντυπωσιακός είναι και ο ιερός ναός Μεταμόρφωσης χτισμένος το 1780!


Γενικότερα η Καστάνιτσα είναι ένας ακόμα προορισμός του σαββατοκύριακου που προσφέρεται για ξεκούραση και επαφή με την φύση.

Επιστροφή

Αφού ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας στο χωριό αναχωρήσαμε «σκαρφαλώνοντας» με τα δίκυκλα μας τις πλαγιές του Πάρνωνα προς το χωριό Βαμβακού. Η διαδρομή κατάφυτη από καστανιές και αργότερα έλατα,  πραγματικά σε κάθε στροφή άξιζε να την απαθανατίζεις με την φωτογραφική μηχανή,  το θέαμα είναι καταπληκτικό.

Περνώντας τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, όπου και ήπιαμε και καφεδάκι κάτω από το τεράστιο πλατάνι που κοσμεί την πλατεία και τις Καρυές πήραμε το δρόμο Σπάρτης - Τρίπολης

Σούρωπο πλέον κατευθυνθήκαμε προς το κλεινόν άστι γεμάτοι εικόνες που φόρτισαν τις μπαταρίες μας …μέχρι την επόμενη εξόρμηση μας. Mετά τα διόδια της Κορίνθου τα 2 γκρουπ «έσπασαν» και γυρίσαμε ατομικά και αυτό γιατί λόγω της υπερβολικής, όπως πάντα, κίνησης στην Εθνική οδό όπου είναι αδύνατον να οδηγηθεί γκρουπ με μοτοσικλέτες.

Αξίζουν πραγματικά τα συγχαρητήρια μας στους οργανωτές της εκδρομής και τα μέλη της λέσχης. Η πορεία τριάντα μοτοσικλετών στο δρόμο ήταν υποδειγματική, η επιλογή του προορισμού πρωτότυπη και αυτό υποδηλώνει ότι τελικά είναι ωραία να ταξιδεύεις με λέσχες όπως το vstrom club. Οι λέσχες σου δίνουν την ευκαιρία να αποδράσεις από την πόλη και να ανακαλύψεις μέρη που δεν πίστευες ότι υπάρχουν σε τόσο μικρές αποστάσεις , αποκτώντας εμπειρίες όπως αυτή της ομαδικής οδήγησης.

Πληροφορίες www.vstrom.gr

{arttinytable}

Σύνολο χιλιομέτρων 450
Καύσιμα 45euro
Διόδια 7,00euro
Kαφές-φαγητό 20ευρώ

{/arttinytable}

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Εκδρομή στο Δάσος Φολόης – Με Yamaha Super Tenere 1200 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon