.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 08:55

Test – Honda NX500 2024

Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το να διαδεχθείς το απόλυτο best seller των τελευταίων ετών, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Γίνεται μήπως πιο απλή, αν ο «διάδοχος» είναι ουσιαστικά η ίδια μοτοσυκλέτα με... makeover; Σίγουρα, από την στιγμή που μένουν όλες οι αρετές της στην θέση τους. Και, ευτυχώς για όλους, ο βασιλιάς... δεν είναι γυμνός! 

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται τα Honda NX250, 500 και 650, γνωστά και ως «Dominator», που κυκλοφορησαν της δεκαετίες του 80 και του 90 ως εκπρόσωποι της μάρκας στην πολύ αγαπητή κατηγορία «Dual Purpose» - μια κατηγορία δηλαδή που συνδέεται άμεσα με τα σημερινά «Adventure». Για το 2024 η Honda αποφασίζει να επαναφέρει στην ζωή, ακόμα ένα ιστορικό όνομα, μετά από τα Transalp και Africa Twin των προηγούμενων χρόνων – καλωσορίστε ξανά το NX500, τον διάδοχο του CB500X.

Τροχισμένες ακμές

Άμεσα ορατή είναι η εμφανισιακή αναθεώρηση του NX, σε επίπεδο facelift περισσότερο και όχι ως ριζικός ανασχεδιασμός. Το εμπρός LED φωτιστικό σώμα είναι νέο, μικρότερο σε μέγεθος και σαφέστατα λιγότερο αιχμηρό, όπως επίσης και όλη η σχεδίαση του μπροστινού της μοτοσυκλέτας, για την οποία η Honda δηλώνει ότι ενσωματώνει και αεροδυναμικές επεμβάσεις, για μεγαλύτερη σταθερότητα στις μεγάλες ταχύτητες. Μικροεπεμβάσεις στο φινίρισμα ολοκληρώνουν την μικρή ανανέωση, καθώς σε γενικές γραμμές η μορφή της πάλαι ποτέ CB500X παραμένει ολοζώντανη και κοντά μας. Η Honda μπορεί να δηλώνει ότι προσέγγισε εκ νέου την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, με στόχο την πιο έντονη adventure ταυτότητα, αλλά στην πράξη διαπιστώνεις ότι τα λόγια περισσεύουν: Αυτό είναι το NX500, σε κάποιους θα αρέσει και σε κάποιους όχι. Το βέβαιο, είναι ότι είναι απόλυτα ισορροπημένο σε εμφάνιση και διόλου υπερβολικό από όπου και αν το πιάσεις.

Πόσο premium παίρνω με 8.000 ευρώ

Η συζήτηση περί σχέσης ποιότητας-τιμής του NX500 μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα. Με την εισβολή των κινεζικών κατασκευαστών που έχουν απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του μοντέλου στην αγορά, το να επιλέξεις το Honda έναντι των άλλων προϋποθέτει ότι θα πληρώσεις αρκετά παραπάνω χρήματα, κατά περιπτώσεις πάνω και από 2.000 ευρώ, ενώ έχει... αγριέψει και το παιχνίδι της ποιότητας κατασκευής και φινιρίσματος, με τις συγκρίσεις να γίνονται στενότερες. Η Honda με το NX500 δείχνει ότι δεν φοβάται σε αυτό το σημείο, καθώς το μοντέλο παρουσιάζει μία αξιοθαύμαστη ποιότητα κατασκευής, σαφώς καλύτερη σε σχέση με κάθε προϋπάρχον CB500X και πιθανότατα την υψηλότερη της κατηγορίας σε όλα τα επίπεδα. Η Honda το έχει πάει αλλού, το πράγμα, και ευτυχώς το «άγγιγμα του Μίδα» στην ποιότητα κατασκευής φτάνει και στα πιο προσιτά μοντέλα της και δεν αφορά μόνο τις ultra-premium μοτοσυκλέτες της όπως η Africa Twin (άλλη «λιμουζίνα» από εκεί...)

Τελειότητα; Φυσικά και όχι, αφού κάποιες λεπτομέρειες μας έδωσαν λαβή για... μικρογκρίνια, όπως η ύπαρξη «τρύπας» για υποδοχή ρεύματος πλησίον του πίνακα οργάνων, αλλά... χωρίς την ύπαρξη της πρίζας, αλλά ενός πλαστικού καλύμματος. Ακόμα, η ζελατίνα δεν ρυθμίζεται σε ύψος. Επιπλέον: Αλλαγμένοι είναι οι διακόπτες της αριστερής πλευράς του τιμονιού, με νέα διάταξη, ύπαρξη Joystick και κορυφαία ποιότητα αίσθησης και χρήσης, αλλά μόνο το Joystick είναι φωτιζόμενο και κανένα άλλο χειριστήριο -τη στιγμή που ο «σινικός» ανταγωνισμός προσφέρει αυτή την ευκολία εδώ και χρόνια, πλέον.

Εντάξει, επανερχόμαστε στο κομμάτι της ποιότητας κατασκευής που η μοτοσυκλέτα αποπνέει και από την βαφή της, την κατασκευή της σέλας, την κύλιση, την λειτουργία του κινητήρα, στοιχεία που δεν μπορείς να τα αμελήσεις. Δικαιολογείται, λοιπόν, σε έναν βαθμό, η υψηλότερη τιμή του NX σε σχέση με άλλα μοντέλα και ο τελικός αγοραστής -με την παραδοσιακά ελληνική και «σκληρή» κρίση-, έχει τον τελευταίο λόγο.

To know us better

Η πραγματική γνωριμία με κάθε μοτοσυκλέτα ξεκινά την στιγμή που θα καθίσεις στην σέλα της. Για το NX500, βρίσκεσαι από την πρώτη στιγμή σε γνώριμο έδαφος, με την θέση οδήγησης να περιγράφεται απλώς με την λέξη «φυσικότητα». Κάθεσαι όρθιος, τα πόδια σου έχουν τεράστια επιφάνεια επαφής στον χώρο εκατέρωθεν του ρεζερβουάρ, ενώ η θέση των μαρσπιέ ίσως φανεί λίγο πιο πίσω από ότι κάποιοι την περιμένουν, αλλά δεν προβλημάτισε τον υπογεγραμμένο. To πλάτος της μοτοσυκλέτας έχει παραμείνει το ίδιο σε σχέση με το CB500X, ωστόσο υπάρχει μία μείωση βάρους της τάξης των 3 κιλών (από 199 σε 196, γεμάτη), κάτι που δεν το καταλαβαίνεις και με την πρώτη καθώς η αίσθηση του στατικού βάρους είναι υπαρκτή. Η σέλα αγκαλιάζει τα μαλακά σου μόρια και η εντύπωση δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμη, αφού η άνεση σου εξασφαλίζεται στο ακέραιο και σε μικρές ή μεγάλες διαδρομές, εντός και εκτός πόλης αλλά και ασφάλτου. Η μανέτα φρένου εμπρός ρυθμίζεται, οχι όμως και αυτή του συμπλέκτη, ενώ ο αναβάτης έχει πλέον στην διάθεση του μία οθόνη TFT για τις ενδείξεις. Η τελευταία, αποτελεί σοβαρή αναβάθμιση καθώς όχι μόνο επιτρέπει την εμφάνιση περισσότερης πληροφορίας, αλλά και την προσαρμογή της στα μέτρα του αναβάτη μμέσω των διαθέσιμων στυλ απεικόνισης αλλά και την επίτευξη καλύτερης αναγνωσιμότητας.

Αναμένουμε τώρα, την συμβατότητα και με κινητό τηλέφωνο, κάτι που κατά τα φαινόμενα δεν είναι ακόμα ενεργοποιημένο, μιας και η εφαρμογή RoadSync που χρειάζεσαι για να το κάνεις δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για την Ελλάδα, τουλάχιστον για τα Android τηλέφωνα.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η Honda προσφέρει 4 πακέτα εξοπλισμού για την μοτοσυκλέτα  - Adventure, Urban, Comfort και Travel, με πολλές προσθήκες κατά το ανάλογο ύφος που περιλαμβάνουν π.χ. προβολάκια ομίχλης, χούφτες και tank pad για το πακέτο Adventure ή Top Box, κεντρικό σταντ και πλάτη συνεπιβάτη με εσωτερική θήκη αποθήκευσης, για το Urban.

Ελαστικότητα ρόλων που δεν παύει να σε εκπλήσσει

Το NX500 είναι μοτοσυκλέτα λογικής και όχι τόσο πάθους. Είναι μια μοτοσυκλέτα που δεν θα σε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις της, την συμπεριφορά της ή την προσωπικότητα της -αντιθέτως, σου κάνει ασίστ για να σκοράρεις εσύ, στο παιχνίδι δημιουργίας εμπειριών και αναμνήσεων. Όλα επάνω της συμπεριφέρονται ήπια και ραφιναρισμένα. Αρχής γενομένης, από τον κινητήρα, ο οποίος είναι εντελώς αθόρυβος, ράθυμος, λειτουργεί χωρίς κραδασμούς και χωρίς... θέαμα. Κι όμως, πόσο αποτελεσματικός είναι αυτός ο κινητήρας για τον ρόλο του NX! Αφάνταστα ελαστικός στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, καταναλώνει... αέρα κοπανιστό (μετρήσαμε 4,4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα) και επιδεικνύει φοβερή γραμμικότητα ισχύος. Έτσι δεν πρέπει να σε ενοχλήσει, που ο δικύλινδρος εν σειρά δεν προσφέρεται για «συγκινήσεις» στο άνοιγμα του γκαζιού, είναι αθλητής αντοχής και όχι σπριντ. Ο συμπλέκτης είναι πραγματικά παιχνιδάκι στην χρήση του και το κιβώτιο θετικότατο, αν και με λίγο μεγαλύτερες διαδρομές από το ιδανικό μεταξύ των σχέσεων.

Μόλις το NX500 κυλήσει τους τροχούς του στο δρόμο, το στατικό βάρος παύει να σε απασχολεί, με την μοτοσυκλέτα στιβαρότατη στην τροχιά που θα επιλέξεις. Η Honda δηλώνει ότι έχει «πειράξει» ελαφρώς τις ρυθμίσεις τόσο στο πιρούνι όσο και στο αμορτισέρ, ενώ μάλιστα το μπροστινό πιρούνι έχει και νέο ελατήριο. Στην πόλη και σε λοιπές ασφάλτινες εφαρμογές, οι αναρτήσεις καταπίνουν την πλειοψηφία των κακοτεχνιών άμεσα, εξαφανίζοντας τις επιδράσεις τους στο κορμί σου πριν καν το πάρεις είδηση. Το αμορτισέρ έχει πιο μαλακή αίσθηση για αυτόν ακριβώς το λόγο, καθώς το SFF-BP πιρούνι της Showa εμπρός αποπνέει πιο στιβαρό feedback.

Το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού (38 μοίρες σε κάθε πλευρά δηλώνει η Honda) βελτιώνει την ευκινησία του NX500 μέσα στην πόλη, ενώ η γενικότερη ρύθμιση του μοντέλου σηκώνει και αρκετή πίεση, όταν αρχίζουν να... σας κουράζουν οι ρυθμοί (α)κίνησης της πόλης και θέλετε να ξεφύγετε. Τα 47,6 άλογα του μοτέρ λειτουργούν θαυμάσια εντός των τειχών, δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο, ενώ η προσθήκη του Traction Control (HSTC) βάζει μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας σε αμφίβολη πρόσφυση. Τα φρένα, παρά το γεγονός ότι η αίσθηση τους απέχει αρκετά από το ιδανικό, προβάλλουν προοδευτικότητα και απλώς ζητούν το κάτι παραπάνω από τον αναβάτη, για να ανταποδώσουν – βάλε τους δύναμη εσύ, και θα βρεθείς να επιβραδύνεις δυνατά και μάλιστα χωρίς απότομες παρεμβάσεις ABS. Μετά από κάποια χιλιόμετρα, μάλιστα, θα εκτιμήσεις την συμπεριφορά του εμπρός φρένου, που είναι εκεί ακόμη και για να φρενάρεις με πολλά, πολλά χιλιόμετρα – πολλοί θα έλεγαν ότι οι δύο δίσκοι εμπρός κάνουν την διαφορά, αυτό βέβαια στην πράξη δεν ισχύει, απλώς το σύστημα είναι αρκετά καλά σχεδιασμένο. Ας μην ξεχνάμε, ότι η μοτοσυκλέτα προορίζεται και για χρήση εκτός δρόμου, οπότε θέλεις ένα πιο «ήπιο» φρενάρισμα σε τέτοιες συνθήκες. Και εννοείται, ότι ο ρόλος και οι δυνατότητες του NX500 όχι απλά δεν τελειώνουν στην πόλη, αλλά από εκεί αρχίζουν...

Απλά βάλε βενζίνη και επέλεξε προορισμό

Οι εκδρομές είναι βούτυρο στο ψωμί του NX500, με την μοτοσυκλέτα να συμπεριφέρεται εξαιρετικά εκτός των τειχών της πόλης, παρά τα κάποια σημεία που εντοπίσαμε και μας δυσαρέστησαν ελαφρώς. Το κυριότερο εξ αυτών, η μέτρια ανεμοκάλυψη του αναβάτη, καθώς η ζελατίνα δεν κάνει και την ιδανική δουλειά, ενώ η λεπτεπίλεπτη γενικά σιλουέτα του NX500 απλώς δημιουργεί κάποιους συμβιβασμούς. Βέβαια, έτσι η NX απέφυγε το να γίνει ογκώδης και δύσχρηστη εντός πόλης, σαν τις μεγάλες, αμιγώς τουριστικές μοτοσυκλέτες. Το setup και η συνεργασία πλαισίου-αναρτήσεων της μοτοσυκλέτας τονίζουν την σταθερότητα της πορείας και την «αργή» απόκριση στο τιμόνι, υπογραμμίζοντας την αίσθηση κύλισης για την οποία μιλήσαμε νωρίτερα και επιτρέποντας μια φιλικότερη συμπεριφορά, σε στριφτερούς επαρχιακούς δρόμους. Η NX500 είναι απολαυστική στο στροφιλίκι όσο δεν της ζητάς πράγματα «street/sport» και θα σε ανταμείψει με απροσδόκητα περιθώρια πρόσφυσης και σαφή προειδοποίηση για τα όρια. Η στήριξη του αναβάτη σε τέτοιες συνθήκες είναι απλά εξαιρετική, ενώ το πίσω φρένο ένας τρομερός σύμμαχος με την μοτοσυκλέτα υπό κλίση. Θέλεις χώμα; Αμέ αμέ! Εκεί η NX500 αποδεικνύει ότι οι αναρτήσεις της δεν είναι «σούπα» για διελεύσεις από κομμάτια εκτός δρόμου -αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα την πας για hard enduro, εκεί όντως θα τα τερματίσεις όλα! Το Traction Control απενεργοποιείται εύκολα και το παιχνίδι με την ουρά ξεκινάει όποτε το θέλεις εσύ, τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης δεν είναι απαγορευτικά, ενώ γενικότερα η αίσθηση της NX και η θέση οδήγησης της λένε «ναι» στην περιστασιακή «χωματάδα». Στον αυτοκινητόδρομο, η τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτας μπορεί να ξεπεράσει τα 165 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τα LED φώτα της NX500 κάνουν πολύ καλή δουλειά την νύχτα, φωτίζοντας σωστά και σε μεγάλη απόσταση.  

Πιο φιλική και από τον καλύτερο σου φίλο

Για κατακλείδα του κειμένου σκεφτόμουν διάφορες φράσεις με παρόμοιο νόημα, του στυλ «πιο γλυκό και από ένα κομμάτι Lacta», ή «σαν μια γουλιά ζεστού καφέ», «κρουασάν, καφές και Honda NX», τέλος πάντων, το νόημα το πιάνετε. Το NX500 είναι ο «διάδοχος» του CB500X μόνο στο δελτίο ταυτότητας, διότι στην πράξη... είναι ο ίδιος ο βασιλιάς, με νέα αμφίεση και λίγο από... λίφτινγκ. Ακόμη και μέσα σε μία εβδομάδα, που εμείς συμβιώσαμε μαζί του για τις ανάγκες της δοκιμής, το NX500 σου αποδεικνύει το γιατί αναρριχήθηκε σε best seller μοτοσυκλέτα τα προηγούμενα χρόνια, αφού προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα δυνατοτήτων και εκτελεί σχεδόν άριστα, τα περισσότερα σενάρια στα οποία θα υποβληθεί από τον μέσο, αλλά και τον έμπειρο αναβάτη πιθανώς κάποιας ηλικίας, που έκανε τα πάθη του και τα λάθη του με την μοτοσυκλέτα και τώρα θέλει... λιμάνι για να δέσει. Η τιμή της είναι πράγματι από τις υψηλότερες, αν όχι η υψηλότερη, της κατηγορίας, αλλά το βαρύ όνομα Honda σε συνδυασμό με τα όσα αναφέραμε παραπάνω για την ποιότητα κατασκευής και την ομοιογένεια ως σύνολο, υπερασπίζονται -σε έναν βαθμό- το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».

Εξοπλισμός αναβάτη (Moto Market)

Κράνος: Oneal Sierra R V 2.3

Μπουφάν: Nordcode Pantera

Μποτάκια: Eleveit Town WP

Παντελόνι: Nordcode Dias     

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Honda
Μοντέλο NX500
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) 7.990
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 471
Διάμετρος x Διαδρομή 67 x 66,8
Συμπίεση 10,7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Από 2 σε 1 με μονό τελικό
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος, υγρού τύποι, ολίσθησης/υποβοήθησης
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου διαμαντιού
Πλάτος 830 mm
Ύψος 2.165 mm
Ύψος σέλας 830 mm
Μεταξόνιο 1.445
Γωνία κάστερ 27,5 μοίρες
Ίχνος 108 mm
Ψαλίδι Ατσάλινο συμβατικό
Βάρος, πλήρες 196 kg
Ρεζερβουάρ 17,5 L
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι Showa SFF-BP 41mm, χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου σε 5 θέσεις
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 296 χιλιοστών, αξονικές δαγκάνες 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 χιλιοστών, δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Dunlop Trailmax Mixtoour
Μπροστά 110/80-19", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 160/60-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 4,4l/100 χλμ. 
Ρύποι EURO 5 Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 47,6/8.600
Ροπή (kg/rpm 4,4/6.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 09:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon