.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 17:12

Test - Honda CRF1100L Africa Twin - Αποστολή στη Σαρδηνία

Το κλείσιμο ενός κύκλου

Του Thierry Sarasyn
Φωτό: Francesc Montero, Zep Gori, Felix Romero, Honda

Κάποτε η Honda σχεδίασε την Africa Twin ως παράγωγο της NXR750, με την οποία αναβάτες όπως οι Neveu και Lalay κέρδισαν το Dakar. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν ίσως το γεγονός πως η Africa Twin ως μοντέλο παραγωγής πήρε τη 18η θέση στη γενική κατάταξη του Dakar στην πρώτη της συμμετοχή. Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, μπορεί κανείς να πει πως η CRF1100L Africa Twin του 2020 είναι περισσότερο από ποτέ μια ... Africa Twin.

Όσο κι αν στην έκδοση Adventure Sports η Honda τα έδωσε όλα στην κατεύθυνση του τουρισμού, η βασική έκδοση της Africa Twin παραμένει πιστή στις ρίζες της. Όσο μας αφορά, εκτιμούμε πως η Honda ίσως θα έπρεπε να βρει ένα διαφορετικό όνομα για αυτή την έκδοση, γιατί το να τη χαρακτηρίζεις ως "βασική" ή "απλή" είναι άδικο γι' αυτή τη μοτοσυκλέτα.

Αν το αδελφάκι της τιμάται με το όνομα Adventure Sports, κάτι θα μπορούσαν να βρουν και για το στάνταρ Africa Twin - XR, Raid, Rally ή, κατά τη γνώμη μας, Pure. Ο,τιδήποτε, αρκεί να μην μας δίνει το πάτημα να την αποκαλούμε "απλή".

africa 3

Γνήσια και ελαφρύτερη

Ο λόγος για την παραπάνω άποψή μας έχει να κάνει με το γεγονός πως η Africa Twin του 2020 είναι ο,τιδήποτε εκτός από συνηθισμένη. Είναι μια από τις πιο ευχάριστες μοτοσυκλέτες που έχουμε καβαλήσει τα τελευταία χρόνια. Αν η Adventure Sports κολυμπά στην υπερβολή, αυτή εδώ η Αφρικάνα χαρακτηρίζεται από τον γνήσιο, καθαρό κινητήρα της.

Μικρό(τερο) ρεζερβουάρ, χαμηλή ζελατίνα και λεπτή κατασκευή. Το αποτέλεσμα είναι ένα βάρος τουλάχιστον 5 κιλά λιγότερο από αυτό της προκατόχου της και 14 λιγότερα από την Adventure Sports.

Κι αν εσύ, ως οπαδός της απλότητας, προτιμάς την έκδοση χωρίς DCT, τότε μπορείς να πάρεις μιαν Africa Twin που έτοιμη για τον δρόμο ζυγίζει 24 κιλά λιγότερα από την βαρύτερη έκδοση που κυκλοφορεί στην αγορά (δηλαδή την Adventure Sports με DCT και ηλεκτρονική ανάρτηση Showa EERA). Μιλάμε για πολλά κιλά.

honda africa twin 2020 50

Δυνατότερη

Η Honda μας λέει πως η νέα μοτοσυκλέτα έχει διευρυμένες ικανότητες εκτός δρόμου. Αυτό είναι κάτι που είχαμε την ευκαιρία να επαληθεύσουμε από πρώτο χέρι. Στα πανέμορφα, πανοραμικά βουνά της Σαρδηνίας συναντήσαμε μόλις τέσσερεις άλλες μοτοσυκλέτες, όλες καθαρόαιμες enduro.

Η Africa Twin δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα βγάλει πέρα εκτός δρόμου και εδώ μετρούν πολύ η λεπτή της σιλουέτα, η χαμηλή ζελατίνα και τα (έξτρα) off road μαρσπιέ που φορούσε η μοτοσυκλέτα που καβαλήσαμε.

Αν και η χωρητικότητα του κινητήρα αυξήθηκε, αυτός σου δίνει την αίσθηση μιας πιο εύστροφης μονάδας, ελαφρύτερης της προκατόχου της. Αν μας έλεγαν πως αυτό εδώ είναι 900, θα τους πιστεύαμε εύκολα. Από την άλλη, η ιπποδύναμη έχει αυξηθεί λιγάκι, αν και αυτή η δύναμη δεν είναι όλη διαθέσιμη στην off-road mode. Αυτό είναι ένα καλό πράγμα, 100 ίπποι στα ορεινά μονοπάτια δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Ξέρετε, είναι κι αυτά τα φαράγγια...

189337 20YM Africa Twin Left Switch

Mega ηλεκτρονικά

Η off-road είναι μόλις μία από τις έξι διαθέσιμες modes. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Adventure Sports, η Africa Twin έχει ό,τι θα μπορούσες να ζητήσεις από πλευράς ηλεκτρονικών - άντε να εξαιρέσουμε τα cornering φώτα και τα στάνταρ θερμαινόμενα γκριπ.

Αλλά έχει όμως Daytime Running Lights, cruise control και εξελιγμένες λειτουργίες όπως το curve detection (ανίχνευση στροφών) για το DCT...

Σε όλα τα υπόλοιπα, η νέα CRF1100L είναι γδυμένη από περιττά λούσα. Αυτό μας κάνει έναν κινητήρα που στην κατηγορία άνω των 1,000 cc, σε χρήση εκτός δρόμου, βλέπει ελάχιστους ανταγωνιστές.

africa 2

Και στον δρόμο;

Για την πλειοψηφία των μοτοσυκλετιστών η πραγματικότητα είναι πως η χωμάτινη χρήση είναι μια δευτερεύουσα προτεραιότητα. Το καλό νέο είναι πως πολλά από τα στοιχεία που κάνουν αυτή τη μοτοσυκλέτα τόσο καλή στο χώμα, αποδεικνύουν την αξία τους και στην άσφαλτο.

Ευελιξία, απόδοση κινητήρα, θέση οδήγησης. Επίσης, η απόδοσή της ξεπερνά αυτή της προηγούμενης έκδοσης - η οποία ήταν ήδη πολύ καλή εδώ που τα λέμε.

Παραδόξως, η κοντή ζελατίνα προσφέρει καλή προστασία στον δρόμο. Μέχρι περίπου τα 130 km/h δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστείς κάτι παραπάνω. Όταν φτάσεις σε αυτές τις ταχύτητες, θα νιώθεις τον αέρα να στριφογυρνά σαφώς πιο εμφατικά γύρω από το κράνος σου, αλλά δε βλέπουμε κανένα κακό με λίγο αεράκι στα αυτιά μας. Χίλιες φορές αυτό, παρά τους στροβιλισμούς που συχνά προκαλούν κάποιες ψηλότερες ζελατίνες.

honda africa twin 2020 16

Παιχνιδιάρα και ισχυρή

Αν διαβάσατε την προηγούμενη δοκιμή μας για την έκδοση Adventure Sports, θα προσέξατε πως λέγαμε ότι υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες ηλεκτρονικές ρυθμίσεις που μοιάζει δύσκολο να βγάλεις άκρη. Αυτό ισχύει και για τη στάνταρ Africa Twin.

Μπορείς να χτίσεις τον χαρακτήρα του κινητήρα σου προσαρμόζοντάς τον σε μεγάλο βαθμό στο οδηγικό σου στυλ και στις συνθήκες όπου κινείσαι.

Εδώ δεν έχουμε ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις, μόνο ένα πολύ καλό ρυθμιζόμενο σετ της Showa που μας άρεσε τόσο στον δρόμο, όσο και εκτός αυτού.

Επιπλέον, αυτό το 1100 έχει έναν νεανικό παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει πως μπορείς να περάσεις καλά μαζί του ακόμη και στην πόλη και το μποτιλιάρισμα.

africa 8

Νέο επίπεδο DCT

Όποιος οδηγεί περισσότερο στη ζούγκλα της πόλης, παρά στην αληθινή ζούγκλα, μπορεί να επιλέξει την έκδοση DCT, η οποία προτείνεται πάντως σε κάθε τύπο χρήσης, σε κάθε έδαφος. Μόνο στις πιο ακραίες συνθήκες enduro προτιμήσαμε να το βάλουμε σε manual ρύθμιση και να αλλάζουμε σχέσεις με τα κουμπιά στο τιμόνι.

Στην πράξη λειτούργησε σχεδόν εξίσου καλά και με τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι. Αν είχε και έναν επιλογέα στο πόδι, θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, η σκληρή διαδρομή εκτός δρόμου ήταν η μόνη περίπτωση όπου θα προτιμούσαμε τον κλασικό τρόπο να αλλάζεις σχέσεις. Σε όλες τις άλλες συνθήκες και οπωσδήποτε στην άσφαλτο, αξίζει να δοκιμάσεις το DCT.

Η επιλογή είναι σαφώς προσωπική, αλλά εδώ δεν έχουμε ένα θέμα καλύτερου και χειρότερου. Υπό την καθοδήγηση της νέας αδρανειακής μονάδας έξι αξόνων (IMU) η αυτόματη μετάδοση DCT έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που ποτέ δε φανταζόμασταν πως θα ήταν εφικτό.

189390 20YM Africa Twin

Ο κύκλος ολοκληρώθηκε

Σε όρους διασκέδασης η νέα Africa Twin όχι απλά ξεπερνά τη βαρύτερη έκδοση Adventure Sports, αλλά και όλες τις προκατόχους της. Σε αυτό μπορείτε να προσθέσετε και το μοντέλο του 2018 και την αυθεντική Africa Twin από 30 χρόνια πριν.

Το μοντέλο του 2020 συνδυάζει το πληρέστατο πακέτο ηλεκτρονικών (που έχει μέχρι και Apple CarPlay) με μινιμαλιστική κατασκευή και γνήσιο στυλ. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κανείς για να απολαύσει με τον καλύτερο τρόπο τόσο on- όσο και off-road περιπέτειες.

Κι αν το δεύτερο ήταν ο πρωταρχικός στόχος της αυθεντικής Αφρικάνας του 1988, με την παρουσίαση του μοντέλου του 2020 η απόλαυση έχει πλέον γράψει έναν πλήρη κύκλο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CRF1100L Africa Twin
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 1EEK, β/Κ, Uni-cam
Κυβισμός (cc) 1,084
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 92 x 81.5
Σχέση συμπίεσης 10.1:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός, PGM-FI
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  Yγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, assist & slipper (προαιρετικά DCT)
Μετάδοση Κιβώτιο έξι σχέσεων (DCT έξι σχέσεων), αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος   Ατσάλινο περιμετρικό διπλό
Κάστερ (°)  27.5
Ίχνος (mm) 113
Μεταξόνιο (mm) 1,575
Ύψος σέλας (mm) 850-870
Μήκος (mm) 2,330
Πλάτος (mm) 960
Ύψος (mm) 1,560 (1,620 με ζελατίνα στην ψηλότερη θέση)
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 250
Βάρος (kg)   226 / 236 (DCT) - Σε όλες τις περιπτώσεις με όλα τα υγρά
Ρεζερβουάρ (lt) 18.8
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 45 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 230 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ Showa, Pro-Link, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς, διαδρομή 220 mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21 54Η Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer AX41T
Πίσω  150/70-18 70H Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer AX41
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι 310 mm, ακτινικές δαγκάνες Nissin 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 256 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
Εξοπλισμός

DRL, LED φως μπροστά και πίσω, αυτόματη ακύρωση φλας, immobiliser, θύρα φόρτισης USB, cruise control, Honda Selectable Torque Control, wheelie control, ABS, οθόνη αφής TFT 6.5" με συνδεσιμότητα Bluetooth audio και Apple CarPlay 

Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  100.2 / 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  10.7 / 6,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 17:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon