.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 16:30

Test - Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports 2020 - Αποστολή στη Σαρδηνία

Ένα επίπεδο πάνω

Του Thierry Sarasyn
Φωτό: Zep Gori, Frances Romero, Honda

Ελάχιστος χρόνος έχει περάσει από τότε που η Honda ανακοίνωσε τις δύο νέες εκδόσεις της Africa Twin ως τη στιγμή που μας δόθηκε η ευκαιρία να τις οδηγήσουμε, ξεκινώντας από την κορυφαία έκδοση Adventure Sports. Η Honda δεν κρύβει καθόλου το γεγονός πως θέλει ένα μερίδιο από την πίτα που τώρα πηγαίνει σε μεγάλο μέρος της στη BMW και το R 1250 GS. Η Adventure Sports φτιάχτηκε για τον σκοπό αυτόν με πιο τουριστικό προσανατολισμό από ποτέ. Παρόλα αυτά διατηρεί κάποια κομμάτια της παράδοσής της, όπως είναι ο μπροστινός τροχός των 21 ιντσών. Οι ήπειροι δε διασχίζονται μόνο από άσφαλτο.

189455 20YM Africa Twin Adventure Sports

Ελαφρύτερη, δυνατότερη

Η πρώτη και βασικότερη αίσθηση που αποκομίζεις μόλις καβαλήσεις τη μοτοσυκλέτα είναι πως δεν είναι τόσο ψηλή όσο η προκάτοχός της. Εκείνη είχε ύψος σέλας από 900 ως 920 mm, τώρα αυτό βρίσκεται στα 850 ως 870. Η σημαντική αυτή διαφορά προκύπτει εν μέρει από τις αναρτήσεις με 20 mm κοντύτερες διαδρομές, ενώ το υπόλοιπο αποδίδεται στην κατασκευή του νέου πλαισίου.

Μην σας ξεγελά το νούμερο πάντως, τα 850-870 mm παραμένουν αρκετά ψηλά και φτιάχνουν μια θέση οδήγησης που ταιριάζει καλά με αυτόν τον κινητήρα. έχεις λίγο καλύτερο έλεγχο και, χάρη στην στενότερη σέλα, ο κινητήρας μοιάζει πιο συμπαγής.

Είναι και στην πράξη ελαφρύτερος, για 4 ολόκληρα κιλά. Και η δύναμη είναι περισσότερη, φτάνει τώρα στα 100 άλογα και το προσέχεις αμέσως κι αυτό. Ακόμη και σε ένα σχετικά έντονο τεστ, σπάνια φτάσαμε σε ταχύτητες που να προσεγγίζουν τη μέγιστη ισχύ. Δεν ψάχνεις πολλές φορές για τα άκρα επειδή η δύναμη είναι καλά μοιρασμένη και διαθέσιμη παντού. Ως αποτέλεσμα, η νέα Africa Twin φαντάζει πολύ πιο κοφτερή.

honda africa 1100 advsports sarasyn 02

EERA και DCT

Στους φιδίσιους δρόμους της Σαρδηνίας είχαμε συχνά την αίσθηση πως ο συνδυασμός μικρότερου βάρους, στενότερου πλαισίου, συνολικά λεπτότερης κατασκευής και οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις Showa EERA φτιάχνουν ένα ιδιαίτερα ευέλικτο αποτέλεσμα.

Αυτός είναι ένας κινητήρας που σου επιτρέπει να καταπίνεις χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και σε εντυπωσιάζει με την ευελιξία και την ευκολία με την οποία σε εξυπηρετεί.

Η έκδοση DCT με τη νέα κεντρική αδρανειακή μονάδα (ΙΜU) έξι αξόνων μας άρεσε περισσότερο από ποτέ. Το DCT ταιριάζει ιδανικά σε αυτήν την περίπτωση. Ανοικτές βουνοπλαγιές, στριφτεροί δρόμοι ή γρήγοροι αυτοκινητόδρομοι - όπου και να βρεθείς, οι αλλαγές σχέσεων είναι σχεδόν τέλειες γιατί, χάρη στη νέα ΙΜU οι χαρτογραφήσεις λαμβάνουν τα πάντα υπόψη και οι αλλαγές γίνονται όσο σωστά πρέπει.

Και το παραδοσιακό κιβώτιο πάντως δουλεύει με την ακρίβεια Ελβετικού ρολογιού. Ηλεκτρονικό ή μη.

Η Africa Twin έλκει τις ρίζες της από τα ράλι Dakar της δεκαετίας του 1980 και η Honda δε χάνει ευκαιρία να κάνει τη νοητική σύνδεση, μα η αλήθεια είναι πως αυτός ο κινητήρας έχει τόση σχέση με αυτόν της αυθεντικής Αφρικάνας όσο το αεροπλάνο των αδελφών Ράιτ με τις διαστημικές ρουκέτες του Elon Musk. Βέβαια να τονίσουμε πως έχουμε πολλή περισσότερη εμπιστοσύνη στην Africa Twin παρά στους πυραύλους του δεύτερου...

189542 20YM Africa Twin Adventure Sports with Electronic Suspension

Κατάστημα ηλεκτρονικών

Και φτάνουμε στα ηλεκτρονικά. Το πακέτο που περιλαμβάνεται στην Africa Twin είναι ένα από τα πληρέστερα της αγοράς. Μπορείς να μπεις τόσο βαθειά στις ρυθμίσεις και να τη μεταμορφώσεις από πολύ ήρεμο σε ιδιαίτερα αθλητικό πακέτο - καθώς και όλα τα ενδιάμεσα σενάρια.

Προσωπικά βρήκα προτιμότερη την Touring mode, στην οποία έχεις διαθέσιμη όλη τη δύναμη του κινητήρα. Μετά μπαίνεις στα ενδότερα και ρυθμίζεις όλες τις παραμέτρους για το traction control, το ABS, το σετάρισμα των αναρτήσεων, το φρένο του κινητήρα κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα είναι πως περνάς την πρώτη σου μία ώρα με την Africa Twin Adventure Sports προσπαθώντας να καταλάβεις όλες τις δυνατότητες που σου παρέχονται και να πειραματιστείς για να βρεις αυτές που σου κάνουν.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται όταν βγεις εκτός δρόμου. Φτάσαμε στο σημείο που άρχιζε η χωμάτινη διαδρομή και απλά επιλέξαμε τη Gravel mode, με το ABS απενεργοποιημένο. Σε καμιά περίπτωση δε νιώθεις πως η δύναμη εδώ είναι λιγότερη. Παρότι κάθεσαι πάνω από 100 ίππους, δεν είναι το νούμερο που έχει σημασία αλλά ο τρόπος που αυτή η δύναμη αποδίδεται.

Και στην πράξη, ο τρόπος που η ισχύς περνά μέσα από τα λάστιχα της Bridgestone είναι απλά τέλειος, δε θα μπορούσε να έχει καλύτερα χαρακτηριστικά απόδοσης αυτός ο κινητήρας.

189526 20YM Africa Twin Adventure Sports Meter

Η TFT οθόνη και η μικρότερη οθονίτσα από κάτω της είναι πολύ σοφά σχεδιασμένες. Και οι δυο διαβάζονται εξίσου καλά αν κάθεσαι στη σέλα ή οδηγείς όρθιος, συνεργάζονται με το Apple CarPlay και προβάλλουν στην οθόνη ό,τι θα έβλεπες και στο τηλέφωνό σου, αλλά εξακολουθείς να έχεις στη διάθεσή σου και τη δεύτερη οθόνη με τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Οδηγήσαμε με πολύ ζεστό και υγρό κλίμα. Η θέση οδήγησης με το ρεζερβουάρ που είναι αρκετά στενό στην περιοχή ανάμεσα στα πόδια, σε συνδυασμό με το ψηλό τιμόνι, προσφέρει πολύ καλό έλεγχο. Με την ψηλή ζελατίνα χρειάστηκε μόνο να ψάξουμε να βρούμε το κατάλληλο ύψος και τελικά τη βάλαμε στη χαμηλότερη θέση. Αν γινόταν και πιο κάτω, θα το κάναμε. Τόσο καλά μας κάλυψε.

Όταν άρχισε να πέφτει το σκοτάδι, προσέξαμε και το πόσο καλά λειτουργεί το φως που φωτίζει στο εσωτερικό της στροφής. Η IMU μεταδίδει τη γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας και, καθώς διαγράφεις τη στροφή, ένα, δύο ή τρία LED φώτα ανάβουν για να σου φωτίσουν το σκοτάδι στην εσωτερική. Για να είμαστε ειλικρινείς, όταν βρέχει στη Σαρδηνία δεν ξαπλώνεις και πολύ τη μοτοσυκλέτα στις στροφές, παρόλα αυτά το σύστημα δούλευε και στις πολύ μικρές κλίσεις.

Ομοίως και η ηλεκτρονική ανάρτηση. Είναι πολύ ωραίο να έχεις μια ride mode για κάθε περίσταση (off-road, αυτοκινητόδρομος, πόλη, στροφιλίκι), μα είναι ακόμη καλύτερα το ότι έχεις πάντα, αυτομάτως, την ανάρτηση που ταιριάζει στην κάθε συνθήκη. Εντυπωσιαστήκαμε τόσο με την απόκριση της ανάρτησης στην off-road οδήγηση, όσο και με τη σταθερότητά της στον αυτοκινητόδρομο και την άνεση που μας παρείχε για όλη τη μέρα. Πολύ καλή δουλειά!

honda africa 1100 advsports sarasyn 06

Νέο κεφάλαιο

Η Africa Twin είναι μια ιδιαίτερα πρακτική μοτοσυκλέτα στη χρήση της. Όταν καταλάβεις τα ηλεκτρονικά της την πρώτη φορά γίνεται και εξαιρετικά απλή επίσης. Η Honda λέει πως αυτός ο κινητήρας φτιάχτηκε για να διασχίζεις ηπείρους και έχει δίκιο, αλλά είναι περισσότερα από μόνο αυτό. Ως προς το βάρος και την ελαστικότητά του μοιάζει περισσότερο σα να έχασε 100 cc παρά να τα κέρδισε. Γι' αυτό και είναι εξίσου απολαυστικός και στους δευτερεύοντες δρόμους και στις μικρές αποστάσεις.

Οι διευρυμένες ικανότητες της μοτοσυκλέτας στο ταξίδι δεν έχουν επιδράσει αρνητικά στη συνολική της προσαρμοστικότητα. Έχεις έναν καλά εξοπλισμένο κινητήρα που δουλεύει άψογα, επιτρέποντας στην Africa Twin να διαπρέπει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς χωρίς να απογοητεύει πουθενά.

Περιμένουμε να μάθουμε και την τελική της τιμή, η οποία ελπίζουμε να είναι ανταγωνιστική για την κατηγορία της. Η Honda μόλις άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην Africa Twin με την παρουσίαση της έκδοσης Adventure Sports.

189461 20YM Africa Twin Adventure Sports

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CRF1100L Africa Twin Adventure Sports
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 1EEK, β/Κ, Uni-cam
Κυβισμός (cc) 1,084
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 92 x 81.5
Σχέση συμπίεσης 10.1:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός, PGM-FI
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  Yγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, assist & slipper (προαιρετικά DCT)
Μετάδοση Κιβώτιο έξι σχέσεων (DCT έξι σχέσεων), αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος   Ατσάλινο περιμετρικό διπλό
Κάστερ (°)  27.5
Ίχνος (mm) 113
Μεταξόνιο (mm) 1,575
Ύψος σέλας (mm) 850-870
Μήκος (mm) 2,330
Πλάτος (mm) 960
Ύψος (mm) 1,560 (1,620 με ζελατίνα στην ψηλότερη θέση)
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 250
Βάρος (kg)   238 / 240 (με EERA) / 248 (με DCT) / 250 (DCT & EERA) - Σε όλες τις περιπτώσεις με όλα τα υγρά
Ρεζερβουάρ (lt) 24.8
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 45 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 230 mm (προαιρετικά Showa EERA)
Πίσω  Ένα αμορτισέρ Showa, Pro-Link, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς, διαδρομή 220 mm (προαιρετικά Showa EERA)
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21 54Η Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer AX41T tubeless 
Πίσω  150/70-18 70H Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer AX41T tubeless
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι 310 mm, ακτινικές δαγκάνες Nissin 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 256 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
Εξοπλισμός

DRL, LED φως μπροστά και πίσω, αυτόματη ακύρωση φλας, immobiliser, θύρα φόρτισης USB, cruise control, Honda Selectable Torque Control, wheelie control, ABS, cornering φώτα, οθόνη αφής TFT 6.5" με συνδεσιμότητα Bluetooth audio και Apple CarPlay 

Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  100.2 / 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  10.7 / 6,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon