.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 12:01

Test - Honda Africa Twin Adventure Sports 2018

 

Σε δική της κατηγορία!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της Africa Twin, η Honda σηματοδοτεί την επέτειο με την παρουσίαση της Adventure Sports. Της πιο χρηστικής Africa Twin που κύλισε τους τροχούς από την γραμμή παραγωγής!

Οι ευχές εισακούσθηκαν!

Ακριβώς δύο χρόνια πριν (28 Απριλίου 2016), στο πρώτο τεστ της αναγεννημένης Africa Twin 1000, τελειώναμε το σχετικό άρθρο αναφέροντας πως '' είμαστε σίγουροι ότι αν η νέα Africa Twin έβγαινε σε έκδοση Adventure / rally με ρεζερβουάρ 30 λίτρων και τεράστια περιφερειακά, θα έκανε μεγαλύτερη επιτυχία.'' Οι ευχές εισακούσθηκαν φαίνεται, και το Africa Twin Adventure Sports του 2018 είναι ακριβώς αυτό που θα θέλαμε! Και λέμε ακριβώς, γιατί μπορεί το ρεζερβουάρ να μην έφτασε στα 30 λίτρα, αλλά αύξησε την χωρητικότητα του κατά 5,6 λίτρα και πρόσθεσε όσο όγκο χρειάζεται οπτικά, χωρίς να ενοχλεί ούτε στο μάτι αλλά ούτε οδηγικά. Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια δηλαδή!

Το ρεζερβουάρ της νέας Adventure Sports χωράει τώρα 24,4 λίτρα από 18,8, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία της μοτοσυκλέτας. Σαν νούμερα, η νέα έκδοση έχει και άλλες αλλαγές που της προσθέτουν επιπλέον ουσία και την διαφοροποιούν αρκετά από την απλή CRF 1000L Africa Twin. Οι αναρτήσεις έχουν αυξήσει την διαδρομή τους κατά 20 χιλιοστά, φτάνοντας στα 240 και 252 χιλιοστά από 220/230 για πίσω και εμπρός αντίστοιχα, με διαφορετικές ρυθμίσεις για την έκδοση με το κιβώτιο DCT, που προσθέτει βάρος. H Africa Twin Adventure Sports με το κιβώτιο DCT ζυγίζει 10 κιλά περισσότερο από αυτή με το μηχανικό κιβώτιο, φτάνοντας στα 253 κιλά άδεια υγρών. Να σημειώσουμε ότι η Adventure Sports με το DCT ζυγίζει 13 κιλά περισσότερα από την απλή έκδοση με το αντίστοιχο κιβώτιο, με την απλή Africa να ξεκινάει στα 230 κιλά, 23 κάτω!

Αλλά αν τα νούμερα σας εξιτάρουν, -και το βάρος από μόνο του μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η νέα Adventure Sports, των 253 άδειων κιλών, ελέγχεται πιο εύκολα από αρκετές μοτοσυκλέτες της αγοράς με πραγματικό βάρος κάτω από τα 220 κιλά. Τα χαρακτηριστικά της γεωμετρίας και το άριστο ζύγισμα της, δίνουν άριστη ισορροπία, καθώς και την δυνατότητα να οδηγείται εύκολα η Adventure Sports από τον καθένα είτε σε πόλη και κίνηση, είτε σε εθνική ή επαρχιακές διαδρομές.

Πανέμορφη και εύχρηστη

Οι λόγοι για τους οποίους η νέα Africa Twin Adventure Sports μπορεί να κινείται άνετα και εύκολα από τον κάθε αναβάτη, είναι αρκετοί. Αρχικά, το άριστο ζύγισμα που προαναφέρθηκε, σε κάνει να πιστεύεις ότι ζυγίζει 50 κιλά λιγότερα. Ακολούθως, η απουσία των ντιζών γκαζιού που καταργήθηκαν και το σύστημα Ride by Wire της Honda (Throttle by Wire), το οποίο πήρε την θέση τους και πλέον ελέγχει την λειτουργία του κινητήρα, προσφέροντας στην διάθεση του αναβάτη και τέσσερα riding modes. Το σύστημα είναι τόσο καλό στην λειτουργία του που πρέπει να διαβάσεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας για να διαπιστώσεις την ύπαρξη του. Στο άνοιγμα του γκαζιού δεν παρουσιάζεται ίχνος ''σκαλοπατιού'' και το γκάζι λειτουργεί ως βελούδινο ποντεσιόμετρο από το οποίο ρυθμίζεις την απόδοση όσο ακριβώς θέλεις. Ο συνδυασμός με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT κάνει το Adventure Sports να κινείται με χάρη παπιού ανάμεσα στα αυτοκίνητα, με τον αναβάτη να αδιαφορεί για την επιλεγμένη σχέση. Όλα γίνονται μόνα τους. Συμπλέκτης δεν υπάρχει, ούτε λεβιέ ταχυτήτων, αν και υπάρχει επιλογή για τοποθέτηση του, αν ο αναβάτης το επιθυμεί. Αλλά μεταξύ μας, είναι μεγάλη ευκολία να κινείσαι μέσα στην πόλη παίζοντας μόνο με το γκάζι, έχοντας τον πλήρη έλεγχο μίας μεγάλης μοτοσυκλέτας σαν και αυτή. Αυτός ο συνδυασμός λοιπόν, δίνει την δυνατότητα και στον πιο άπειρο, να οδηγήσει μία μοτοσυκλέτα χιλίων κυβικών εκατοστών, άνετα, εύκολα και με ασφάλεια. Αν δεν είναι αυτό επιτυχία, τι ακριβώς είναι;

Η ευκολία στην κίνηση στην πόλη, θα περιοριστεί μόνο από το ύψος ρυθμιζόμενης σέλας, που στα 900 χιλιοστά, είναι ψηλή, ακόμη και για τους άνω του μετρίου αναβάτες. Η θέση οδήγησης είναι εργονομική και νιώθεις ότι έχεις απόλυτο έλεγχο αφού κάθεσαι πολύ κοντά στο κέντρο μάζας της Adventure Sports. Αλλά το ύψος, είναι αρνητικός παράγοντας αφού θα χρειαστείς την συμβολή του βάρους του συνεπιβάτη για να πατήσεις άνετα στο έδαφος. Οι μέσου ύψους αναβάτες, θα προβληματιστούν με την μοτοσυκλέτα σταματημένη, ενώ οι άνω του μετρίου, θα βολευτούν άνετα, ακόμη και στα 920mm της ψηλής ρύθμισης.

Χώροι για δύο

Οπτικά, η νέα Adventure Sports είναι πολύ πιο όμορφη από την απλή έκδοση. Ίσως η πιο όμορφη από τις adventure μοτοσυκλέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Το πετυχαίνει γιατί καταφέρνει να συνδυάσει με άριστες αναλογίες τον όγκο στο ρεζερβουάρ και στα πλαϊνά τμήματα του, διατηρώντας παράλληλα μία λεπτή σιλουέτα στο μπροστινό και πίσω τμήμα. Διαθέτει ένα αρκετά φαρδύ τιμόνι, τοποθετημένο σε αποστάτες, το οποίο μόλις βρεθείς στην σέλα, σε αναγκάζει αρχικά να κινηθείς προς τα πίσω για να βρεις την θέση σου: η απόσταση μεταξύ σέλας και τιμονιού, είναι αρκετά μικρή. Η αίσθηση που αποκομίζεις αμέσως μετά, είναι ότι έχεις τον απόλυτο έλεγχο, με ένα φαρδύ τιμόνι που μπορεί να συμβάλλει σε κάθε σου οδηγική απαίτηση, από την κίνηση στην πόλη, στο ταξίδι, ή στο χώμα.

Τομέας που αφορά άμεσα τους ταξιδιώτες - χιλιομετροφάγους είναι η σχεδίαση της σέλας, που είναι αρκετά μαλακή. Ακόμη και με πίεση από τα δάκτυλα του χεριού, συμπιέζεται δύο εκατοστά, ενώ κατά την οδήγηση, νιώθεις σαν να έχεις ελατήρια. Πραγματικότητα που κάποιες φορές προσθέτει πόντους στην άνεση σε ρυθμούς βόλτας, αλλά σε ρυθμούς sport ίσως κουράσει, αφού η ''ανάρτηση'' αυτή λειτουργεί αρνητικά και κάνει τον αναβάτη να αναρτά το βάρος του σε διαδρομές που θα ήθελε να έχει ακλόνητη σχέση με την μοτοσυκλέτα. Προσωπική άποψη, θα ήταν η σέλα να είχε σκληρότερο αφρώδες, μιας και, τόσο το πλάτος όσο και η σχεδίαση της, είναι κορυφαία.

Η σέλα του συνεπιβάτη είναι κατηφορική, αλλά ο συνεπιβάτης κάθεται άνετα και δεν ενοχλεί και η κλίση της βοηθά ώστε να μην πέφτει ο αναβάτης μπροστά στα φρένα, ούτε να φεύγει πίσω στις επιταχύνσεις  - ιδανική για να μην κρατιέται πολύ επάνω σου ο συνεπιβάτης. Το μήκος της σέλας συνολικά είναι αρκετό ώστε να κάθονται αμφότεροι άνετα. Αλλά ο συνεπιβάτης θα ζοριστεί για να ανέβει πάνω, λόγω του ύψους.

Τα βοηθήματα

Για το 2018, τα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Adventure Sports έκδοση είναι βελτιωμένα. Για παράδειγμα, το Traction Control στο προηγούμενο μοντέλο, επενέβαινε απότομα διακόπτοντας την τροφοδοσία, μόλις διαπίστωνε απουσία πρόσφυσης στον πίσω τροχό. Πλέον, η ηλεκτρονική μονάδα αναλαμβάνει το ''κλείσιμο'' του ηλεκτρονικού γκαζιού, χωρίς να επεμβαίνει σε πρώτη φάση στην τροφοδοσία. Αργότερα, και ανάλογα με το επίπεδο απουσίας πρόσφυσης, επεμβαίνει και στην τροφοδοσία, σύμφωνα με ένα από τα εφτά επίπεδα ρύθμισης που έχει επιλέξει ο αναβάτης (στο 1 λίγο παρεμβατικό, στο 7 πολύ). Μόλις η πρόσφυση επανέλθει, η τροφοδοσία επιστρέφει ξανά στα αρχικά επίπεδα και η κεντρική μονάδα ελέγχου επαναφέρει το γκάζι στο σημείο που ήταν. Το αποτέλεσμα είναι ο αναβάτης να αισθάνεται γλυκά και ομαλά την επέμβαση του συστήματος, σε σχέση με το απότομο κόψιμο του παλιού μοντέλου. Και ανάλογα την ρύθμιση, αυτό γίνεται έντονο, ή απόλυτο. Παράλληλα, πατώντας το διακοπτάκι στον δείκτη του αριστερού χεριού, μπορείς ακόμη και εν κινήσει να ρυθμίσεις το επίπεδο πρόσφυσης που επιθυμείς, ανεξάρτητα την προεπιλεγμένη χαρτογράφηση του κινητήρα. Ακόμη μία χρηστική πινελιά!

Οι νέες ρυθμίσεις  / modes, του κινητήρα, είναι 4, και οι τρεις από αυτές, Sport, Tour και Gravel. Οι ρυθμίσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την προεπιλεγμένη ρύθμιση της χαρτογράφησης σε τρία επίπεδα, (P), του φρένου του κινητήρα σε τρεις θέσεις (EB - Engine Brake) και του Traction (Τ) σε εφτά θέσεις. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι: στο Tour, P1, EB2, T6, στο Urban P2, EB2, T6, στο Gravel P3, EB3, T6. Η τελευταία, αφορά στην οδήγηση σε χώμα, και εκεί βλέπουμε πιο ''χαλαρές'' ρυθμίσεις, με τον κινητήρα πιο ''άγριο'', το φρένο του κινητήρα λιγότερο επεμβατικό, όπως και το Traction. Παράλληλα, υπάρχει και ρύθμιση "User" στην οποία μπορείς να ρυθμίσεις τα παραπάνω όπως επιθυμείς, και να την έχεις διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή.

Από επιλογές δηλαδή, η Adventure Sports  προσφέρει αρκετές, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να βρει ακριβώς αυτήν που του ταιριάζει, ανάλογα με τις οδηγικές του απαιτήσεις και τις συνθήκες του δρόμου. Τι συμβαίνει όμως στην πράξη;

Απόλαυση στην οδήγηση

Στόχος της Honda με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT - Dual Clutch Transmision, και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, είναι η απόλαυση κατά την οδήγηση της μοτοσυκλέτας. Και όταν έχεις τόσες επιλογές, είναι κάπως δύσκολο να μην βρεις αυτήν που σε εκφράζει. Η οδήγηση της Africa Twin Adventure Sports είναι απλή και εύκολη, αρκεί να ανοίξεις το γκάζι και να κινηθείς στους ρυθμούς που σου επιβάλει κάθε ηλεκτρονική επιλογή, και όχι στους ρυθμούς που επιβάλεις εσύ στην μοτοσυκλέτα.

Αν κινείσαι μέσα σε πόλη, έχοντας επιλεγμένο το πρόγραμμα D - την βασική επιλογή του αυτόματου κιβωτίου- θα νιώσεις να συμβαίνουν όλα νωχελικά. Το κιβώτιο αλλάζει ταχύτητες σε χαμηλές στροφές, και μέχρι την γωνία, έχεις αλλάξει 4-5 σχέσεις. Ο κινητήρας “χασμουριέται”, και φτάνεις να πηγαίνεις με 6η ακόμη και σε ανηφόρα με 50χ.α.ω. Αν είσαι "χαλαρός" αναβάτης, δεν θα ενοχληθείς καθόλου, τουναντίον, δεν θα ασχοληθείς και καθόλου και η μετακίνηση σου θα γίνει αβίαστα. Ανεβάζοντας στροφές, με το D σαν επιλογή, η μοτοσυκλέτα θα επιταχύνει γραμμικά, αφήνοντας τον κινητήρα να δουλεύει πάντα με μεγαλύτερη σχέση απ' ότι θα επέλεγες εσύ και τις στροφές χαμηλά. Αλλά η βόλτα θα είναι ξεκούραστη και άνετη. Μπορεί να μην σε ενδιαφέρει ο θόρυβος του κινητήρα που προσπαθεί να μιμηθεί το σκορτσάρισμα, αλλά όταν ανεβαίνεις ανηφόρα με 6η και 1.500 σ.α.λ., θα σε ενοχλήσει ο κραδασμός. Και αυτό είναι το μόνο ενοχλητικό σε αργές ταχύτητες βόλτας. Αναφορικά με την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις στροφές, όταν κινείσαι με ταχύτητες κάτω των 100 χ.α.ω., με την επιλογή D, το κιβώτιο έχει επιλεγμένη την 6η σχέση, και καθώς ανοίγεις το γκάζι, η μοτοσυκλέτα επιταχύνει νωχελικά. Θα το περιέγραφα ως, “δεν έχεις την απαραίτητη δύναμη που θα σε κρατήσει στο εσωτερικό της στροφής”, κάτι που σε στροφές κάτω των 60 χ.α.ω., σε κάνει να νιώθεις ανασφαλής. Η απουσία κατεβάσματος σε ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, διορθώνεται είτε με πάτημα φρένων, είτε με κατέβασμα σχέσης από το σειριακό εναλλάκτη, από τα μπουτόν που βρίσκονται στο αριστερό διακόπτη του τιμονιού.

Εύρος ρυθμίσεων

Όπως προαναφέραμε, κάθε ένα από τα προρυθμισμένα modes, Sport, Tour, Gravel, μπορεί να προσφέρει το ανάλογο φρένο κινητήρα που επιθυμείς. Αν όχι, φτιάχνεις ανάλογα αυτό που θέλεις στο πρόγραμμα User και προχωράς. Αλλά πριν μπεις στα βαθιά μονοπάτια των ρυθμίσεων, πας στην δεύτερη πιο απλή επιλογή, που λέγεται S Mode. Στον δεξί διακόπτη, εκεί που από νεκρά επιλέγεις το D για να ξεκινήσεις, πατάς άλλη μία φορά και η χαρτογράφηση αλλάζει σε S Mode (Sport), το οποίο λειτουργεί πιο επιθετικά σε όλες προαναφερθείσες ρυθμίσεις Sport, Tour ή Gravel. Ο κινητήρας τώρα ''ξυπνάει'' πιο άμεσα, τα κατεβάσματα σχέσεων γίνονται πιο γρήγορα, και πλέον δεν χρειάζεται τόση χρήση του “χειροκίνητου" κιβωτίου. Παράλληλα ακούς και την ''ξερογκαζιά'' που θα έκανες εσύ αν κατέβαζες επιθετικά σχέση πριν την στροφή, για να μην μπλοκάρει ο τροχός. Και εδώ, έχεις τρεις επιλογές, S1, S2 και S3, με ακόμη πιο επιθετικές διαθέσεις, για όλο το προαναφερθέν πακέτο. Ε, αν δεν βρεις και εδώ κάτι να σου ταιριάζει.... πάρε τη νέα έκδοση της Africa Twin με το μηχανικό κιβώτιο!

Η πραγματικότητα στην χρήση είναι πως το πρόγραμμα D το επιλέγεις μόνο στο ταξίδι, και εκεί, με ταχύτητες άνω των 100 χ.α.ω, όπου το κιβώτιο βρίσκεται στα καλύτερα του. Όσο οι ταχύτητες αυξάνονται, όσο οι στροφές του δρόμου "απλώνουν", τόσο απολαμβάνεις οδήγηση. Το αυτόματο κιβώτιο στην επιλογή D γίνεται φύση του αναβάτη και προέκταση του δεξιού χεριού.  Στον επαρχιακό όμως, με συνεχείς εναλλαγές στροφών, με ταχύτητες κάτω ή κοντά στα 100χ.α.ω., χρειάζεται οπωσδήποτε το S, ανεξάρτητα το mode που έχεις επιλέξει - οι διαφορές μεταξύ τους άλλωστε, δεν είναι και τεράστιες.

Και οδηγώντας ξεκούραστα, έχεις καταλήξει στην επιλογή σου, και απολαμβάνεις την διαδρομή. Η Africa Twin Adventure Sports ξετυλίγει τις δυνατότητες τις σε κάθε σημείο της διαδρομής, αδιαφορώντας για ευθείες, στροφές, γρήγορες ή αργές ταχύτητες, αφού σε κάθε τι, προσαρμόζεται γρήγορα και με ελάχιστη προσπάθεια από την πλευρά του αναβάτη.

Στον πηγαιμό για την (δική σου) Ιθάκη

Από το όνομα, πρέπει να έχεις μεγάλες προσδοκίες. Και η Honda γι' αυτό την έφτιαξε, για να μπορεί να σε ταξιδεύει από το Α στο Β ξεκούραστα, να γεμίζει με χιλιόμετρα τον χιλιομετρητή και να έχει δυνατότητες οδήγησης παντού.

Και αυτό το “παντού”, πραγματικά ξεχωρίζει την μοτοσυκλέτα της Honda, αφού η αίσθηση που δίνει κατά το ταξίδι, είναι πως μπορείς να την οδηγείς για ώρες απροβλημάτιστα. Ανεπηρέαστη από τον αέρα, αφού έχει λεπτή σιλουέτα, ταξιδεύει ακόμη και με 180 χ.α.ω, αν θέλεις να καταπιείς τα χιλιόμετρα. Η προστασία από τον αέρα είναι πολύ καλή με την συγκεκριμένη εργοστασιακή ζελατίνα, με τον αέρα να εμφανίζεται στους ώμους σαν αίσθηση μόνο, χωρίς στροβιλισμούς. Όμως, η ζελατίνα δεν ρυθμίζει προς τα πάνω ή κάτω, κι έτσι δεν προσφέρει επιλογές ανάλογα με το ύψος του εκάστοτε αναβάτη.

Η σταθερότητα της Adventure Sports είναι πολύ καλή σε ευθείες, αλλά σε στροφές, θα πρέπει να προφορτίσεις το ελατήριο της πίσω ανάρτησης, για να μειώσεις το κούνημα - εμείς προχωρήσαμε σε 15 κλικ από την ''μαμά'' ρύθμιση.

Σε τέτοιες ταχύτητες, διαπιστώνεις ότι δεν χρειάζεσαι τροχούς διαμέτρου 21 / 18 ιντσών, οι οποίοι περιορίζουν το πλάτος των ελαστικών σε 90/90 και 150/70 αντίστοιχα, με ότι σημαίνει αυτό για κίνηση σε άσφαλτο. Στον επαρχιακό όμως, θα δεις ότι η συμπεριφορά θα είναι πιο σβέλτη με τέτοιες διαστάσεις, συμβάλλοντας στην άνεση σε πολύωρη οδήγηση με συνεχόμενες αλλαγές κλίσης. Σε φιδίσιους δρόμους θα δεις ότι είναι παιχνίδι, αλλάζει πορεία με την σκέψη, στρίβεις με όσα θέλεις ακλόνητος και μπορείς να το εμπιστευθείς όσο αντέχουν τα δικά σου όρια.

Η ευκολία αλλαγής κλίσης που προσφέρει η μοτοσυκλέτα της Honda, η άνεση και η ελάχιστη εμπειρία και δύναμη που χρειάζεται για να ελιχθεί ακόμη και στις πιο κλειστές στροφές και ο συνδυασμός με το αυτόματο κιβώτιο και τις επιλογές του, δημιουργούν ένα αχτύπητο σύνολο που ανήκει σε μία διαφορετική κατηγορία από τις Adventure που ξέρουμε. Έτσι, η δική σου Ιθάκη, μάλλον δείχνει πιο κοντά απ' ότι ίσως υπολόγιζες!

 Από άσφαλτο, χώμα

Η ιστορία της Africa Twin έχει αρκετό χώμα και όπως είναι λογικό, ένας αναβάτης Africa Twin Adventure Sports, θα θελήσει κάποια στιγμή να περάσει από δασικούς χωματόδρομους. Πηγαίνοντας προς τα εκεί, έχεις ήδη αξιολογήσει θετικά τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας. Το ρυθμιζόμενο πιρούνι ήταν άριστο σε κάθε διαδρομή που κάναμε, ενδοτικό σε κάθε χτύπημα και διατηρούσε την πορεία που είχαμε επιλέξει με ασφάλεια, χωρίς μάλιστα οι λακκούβες να φτάνουν στα χέρια. Το αμορτισέρ, έπειτα από την ρύθμιση της προφόρτισης ελατηρίου (δύσκολα προσβάσιμη), διορθώθηκε πολύ. Αν θέλαμε να κάνουμε κάποια άλλη επέμβαση, θα ρυθμίζαμε μόνο την απόσβεση επαναφοράς σε πιο αργή.

Ακόμη και σε επιθετική οδήγηση, οι αναρτήσεις της Adventure Sports λειτουργούσαν εξαιρετικά, ενώ στην είσοδο στο χώμα, πραγματικά μας εξέπληξαν με την συμπεριφορά τους. Ίσως δεν ήταν μόνο αυτές, αλλά γενικά η συμπεριφορά του συνόλου, που ενώ είναι ογκώδες, οδηγιέται πανεύκολα είτε είσαι καθιστός, είτε όρθιος.

Στην καθιστή θέση, η μαλακή σέλα επιδρά θετικά αφού λειτουργεί ως έξτρα ανάρτηση που αποσβένει τις ανωμαλίες, ενώ αν σηκωθείς όρθιος, δεν βρίσκουν τα πόδια σου στο ρεζερβουάρ, και μπορείς να κινηθείς άνετα πάνω της.

Στο χώμα, οι τροχοί βρίσκονται πλέον στο φυσικό τους πεδίο, οι αναρτήσεις κρατούν τις ανωμαλίες μακριά από τον αναβάτη, η σταθερότητα είναι υποδειγματική και η στάση του αναβάτη επιθετική. Ασχέτως χιλιομέτρων και στυλ,  η μοτοσυκλέτα της ιαπωνικής εταιρίας κινείται ξεκούραστα και ελέγχεται πανεύκολα. Βλέπεις τις πέτρες και τα νεροφαγώματα τα οποία εξαφανίζονται ως δια μαγείας από κάτω σου, χωρίς να νιώθεις κάτι. Ένα εξαιρετικό σύνολο που παρά το αυτόματο κιβώτιο, μπορεί να κινηθεί αξιοπρεπέστατα σε off road διαδρομές χάρη στην επιλογή του προγράμματος Gravel, που προσαρμόζεται καλύτερα στις απαιτήσεις. Στα θετικά συγκαταλέγεται και το ότι μπορείς να επιλέξεις το S Mode, για να το κάνεις πιο επιθετικό σε όλες του τις ρυθμίσεις και να συνάψεις περισσότερη σχέση με την οδήγηση της μοτοσυκλέτας, από το να είσαι θεατής. Στα αρνητικά του αυτόματου κιβωτίου η απουσία συμπλέκτη ώστε να ελέγχεις την δύναμη όταν και όποτε την χρειαστείς, αν θελήσεις κάποια στιγμή να κάνεις extreme πράγματα, όπως να γυρίσεις την μοτοσυκλέτα επιτόπου με σπινάρισμα, ή να περάσεις ένα νεροφάγωμα με σούζα.

Επίσης, το ABS δεν απενεργοποιείται τελείως, αλλά μόνο στον πίσω τροχό, με το πάτημα του κουμπιού στο καντράν. Ούτε το Traction απενεργοποιείται τελείως, αλλά φτάνει μέχρι το 1, που είναι λιγότερο παρεμβατικό. Όπως και να έχει, παντιλίκια δεν μπορείς να κάνεις ελεύθερα αφού υπάρχει περιορισμός.

Αλλά αν θες μία τέτοια συμπεριφορά, μάλλον δεν είσαι φανατικός του DCT και του Africa αλλά του μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων και ίσως μίας άλλης μάρκας.

Αλλαγές που έγιναν, και... δεν έγιναν

Ταξιδεύοντας με 160 χ.α.ω και 5.200στροφές στο στροφόμετρο, με την κατανάλωση να παίζει κοντά στα 5,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, έχεις όλο το χρόνο να διαπιστώσεις ότι η οθόνη, σε στυλ αυτής ενός τεράστιου κινητού, είναι γνώριμη. Αλλά με πολλές επιλογές που σε μπερδεύουν και σίγουρα δεν σε αφήνουν να διαλέξεις αυτό που θες κατά την οδήγηση.

Για παράδειγμα, ένας μικρός κέρσορας πάει από περιοχή σε περιοχή, και σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις εκεί μέσα την ρύθμιση που θες. Αλλά ούτε αυτός φαίνεται καλά, ούτε τα νούμερα που έχεις να επιλέξεις. Είναι δύσκολο να κάνεις scroll πατώντας το mode που βρίσκεται στον αριστερό διακόπτη, ώστε να κάνεις search στην επιλογή σου και να ρυθμίσεις αυτό που θες. Αν αναβόσβηνε η περιοχή στην οποία βρίσκεσαι, θα ήταν ευκολότερο.

Τα νούμερα στην οθόνη είναι ευδιάκριτα μόνο με τον ήλιο να την χτυπάει κατευθείαν από πίσω, αφού σε όλες τις άλλες θέσεις, την ημέρα, τα νούμερα και η κόκκινη περιοχή των στροφών, δεν φαίνονται.

Υποθέτουμε ότι με την αλλαγή της οθόνης σε TFT σε επόμενη έκδοση, όπως αυτή που φοράει ήδη το X-ADV, αυτά τα θέματα θα λυθούν, και πολύ θα θέλαμε και πιο απλοποιημένους διακόπτες, με το κουμπί επιλογής mode να μεταφέρεται δεξιά, αυτόνομα, όπως αυτό του D/S.

Η Honda, προκειμένου να διαφοροποιήσει αρκετά την Adventure Sports από την απλή Africa Twin, προχώρησε σε εκτεταμένες αλλαγές. Αύξησε το ίχνος κατά δύο χιλιοστά φτάνοντας στα 115. Αυτό έγινε λόγω της αυξημένης απόστασης από το έδαφος που δίνουν οι μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων κατά 20 χιλιοστά, φτάνοντας αισίως στα 270mm. Η σέλα είναι ψηλότερη κατά 50 χιλιοστά σε κάθε ρύθμιση, ενώ το νέο τελικό είναι μικρότερο σε όγκο από το προηγούμενο, στα τέσσερα λίτρα, έναντι 4,6 λίτρων και με διαφορετικό μπάσο ήχο.

Αλλαγές στην πράξη

Οδηγώντας σε κάθε συνθήκη, μπορείς να ακούσεις την ανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα με επανασχεδιασμένη διαδρομή και μακρύτερους / μεγαλύτερους αυλούς, να προσφέρει αυξημένη ποσότητα αέρα στην τροφοδοσία και ανάλογο ήχο. Τα εκατέρωθεν τοποθετημένα φιλτροκούτια, μια  πατέντα της Honda, βγάζουν ωραίο ήχο στο άνοιγμα του γκαζιού.

Η ευστροφία στο άνοιγμα του γκαζιού φαίνεται στην πράξη, αφού στα ενδότερα του κινητήρα τοποθετήθηκε νέος ελαφρύτερος κατά 50 γραμμάρια αντικραδασμικός άξονας με μειωμένη αδράνεια, χάρη στα 50 λιγότερα γραμμάρια στο ένα άκρο του, από το αντίβαρο, και άλλα 50 από το άλλο, από το γρανάζι μετάδοσης.

Αλλαγές έγιναν και στον στρόφαλο, όπου αφαιρέθηκαν 200 γραμμάρια με αύξηση της ροπής αδράνειας στα 306g/cm. Παράλληλα τοποθετήθηκε νέα ελαφρύτερη μπαταρία λιθίου, οι τρεις ρυθμίσεις του Traction Control έγιναν 7, ενώ οι αναρτήσεις διαθέτουν διαφορετικές ρυθμίσεις (λόγω βάρους) και οι τροχοί φέρουν νέες ακτίνες. Επιπρόσθετα, σε δυνατό φρενάρισμα ανάβουν στιγμιαία τα LED φλας προκειμένου να ειδοποιήσουν όσους ακολουθούν.

Πολλές αλλαγές λοιπόν στην Adventure Sports, μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να κινηθεί με 180 χ.α.ω και 8,3 λίτρα κατανάλωση, ή 5,5 με 140 - 160χ.α.ω., με την αυτονομία να δείχνει πάνω από 450 χλμ. όταν γεμίζεις το ρεζερβουάρ.

Το ταξίδι, σε κάθε διαδρομή, είναι σίγουρα το πεδίο της νέας Africa Twin Adventure Sports, μίας μοτοσυκλέτας όσο "adventure" θα ήθελα σε όγκο, χωρίς να προκαλεί και χωρίς να ενοχλεί. Μία μοτοσυκλέτα που μπορείς να οδηγείς καθημερινά μέσα στην πόλη αλλά και να ταξιδεύεις και να πηγαίνεις στο χώμα με ευκολία. Ο συνδυασμός των παραπάνω, είναι σίγουρα μία επιτυχία της Honda, που κατάφερε να δημιουργήσει μία μοτοσυκλέτα με adventure χαρακτηριστικά, αλλά όχι τόσο “χοντρή” ώστε να γίνεται δύσχρηστη στην καθημερινότητα.

Και το μαγικό κουμπί "G", το οποίο ενεργοποιεί ουσιαστικά την πιο άμεση και επιθετική λειτουργία του συνόλου κινητήρα-κιβωτίου, σε περίπτωση που χρειαστείς ''ενισχύσεις'' και δεν σε καλύπτουν όλες οι ρυθμίσεις: στο “G” το γκάζι ''ακούει'' πιο άμεσα, η κεντρική μονάδα αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα τις ανάγκες σου και δίνει εντολή για αμεσότερη αλλαγή σχέσης ή διατήρηση των στροφών αρκετά πριν αλλάξει σχέση το κιβώτιο DCT. Ουσιαστικά, είναι το κουμπί που σε οδηγεί στον μαγικό κόσμο των δύο τροχών, αυτόν που γνωρίζει και επιλέγει πολύ καλά ο συνειδητοποιημένος μοτοσυκλετιστής, που με το DCT, δεν ταιριάζει πολύ καλά η φιλοσοφία του, όταν θέλει να πάρει αυτός τον έλεγχο στα χέρια του.

Σε δική της κατηγορία

Με αυτή την έκδοση το Africa ολοκληρώθηκε. Είναι αυτό ακριβώς που έπρεπε, αυτό που "είχα ζητήσει" στην δοκιμή της πρώτης CRF 1000L Africa Twin: Λίγο παραπάνω όγκο, περισσότερη βενζίνη, περισσότερο Adventure. Τώρα όμως, εκτός από τα χρηστικότατα θερμαινόμενα γκριπ με το κουμπάκι όμορφα τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά του αριστερού, θα ζητούσα και άλλα πράγματα.

Θα ήθελα ακτινωτούς τροχούς 19 / 17 ιντσών για μπροστά και πίσω, με φαρδύτερα tubeless ελαστικά, αφού δεν βλέπω το λόγο να έχουν ''χωμάτινους'' τροχούς και σαμπρέλες. Θα ήθελα μία έκδοση με ένδειξη πίεσης ελαστικών μέσω bluetooth.

Θα ήθελα επίσης ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με επιλογές για να μην ασχολούμαι με ρυθμίσεις κάθε φορά που αλλάζει το βάρος ή η χρήση της μοτοσυκλέτας.

Θα ήθελα και Cruise Control αφού πλέον με τα νέα ηλεκτρονικά, είναι εύκολο να τοποθετηθεί στο σύστημα

Θα ήθελα να τα έχω όλα αυτά ως έξτρα, και να μπορώ να έχω την επιλογή να τα τοποθετήσω. Και ας κόστιζε και αρκετά παραπάνω, αφού η αγορά έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να πληρώσει τέτοια έξτρα, όταν είναι διαθέσιμα και διευκολύνουν την χρήση της μοτοσυκλέτας.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να αναγνωρίσω τα όμορφα προστατευτικά κάγκελα και την αλουμινένια ποδιά και να ρίξω μθα ματιά στον πληρέστατο κατάλογο για τα αξεσουάρ, για το διπλό σταντ και τα προβολάκια που απουσιάζουν.

Στα 17.590 ευρώ που κοστίζει, η Honda Africa Twin Adventure Sports DCT παίζει σε τιμές δυνατότερων και πλουσιότερων σε εξοπλισμό μοτοσυκλετών adventure, αλλά ουσιαστικά βρίσκεται εκτός συναγωνισμού αφού έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στην δική της αυτόματη κατηγορία. Έχει την μοναδικότητα να είναι τόσο εύχρηστη από τον καθένα, συνδυάζοντας χρήσεις με απίστευτη ευκολία. Αυτό και μόνο, το πληρώνεις αδρά και δεν μπορείς να το συγκρίνεις άμεσα με καμία άλλη!

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CRF 1000L Africa Twin Adventure Sports
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΜΒΕ
Τιμή 17.590euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, με στρόφαλο 270˚, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, Unicam
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 92x75,1
Χωρητικότητα (cc) 998
Συμπίεση (:1) 10
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI της Bosch
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων / DCT - Dual Clutch Transmission
Συμπλέκτης DCT: Αυτόματο 6 - σχέσεων με τρία οδηγικά προγράμματα  - Sport / Touring / Urban
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,934 (64/33)
Τελική μετάδοση Γρανάζια αλυσίδα - 2,687 (43/16)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, ημίδιπλο,  κλειστό
Μεταξόνιο (mm) 1580
Ίχνος (mm) 103
Γωνία κάστερ (°) 26°30’
Μήκος (mm) 2340
Πλάτος (mm) 930
Ύψος (mm) 1570
Απόσταση εδάφους (mm) 270
Ύψος σέλας (mm) 900 / 920
Ρεζερβουάρ (lt) 24,2
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,8
Βάρος (kg) 243/253 (DCT)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Showa διαμέτρου 45mm πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 252mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό Pro-Link, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 240mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 150/70 - 18
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Nissin και ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS / DCT: Μοχλός χειρόφρενου (Lever-Lock Type Parking Brake System) με μία δαγκάνα έξτρα
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/σ.α.λ.) 95 / 7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σ.α.λ. 9,8 / 6.000
Ισχύς πραγματική (hp/σ.α.λ.) 86,97 / Δ.Α.
Ροπή πραγματική (Nm/σ.α.λ. Δ.Α.
   
Honda Selectable Torque Control System (HSTC) * HSTC 3-επιπέδων +  Δυνατότητα Απενεργοποίησης (*ABS & DCT μοντέλο μόνο, όχι στο μοντέλο STD)

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 15:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Honda Χ-ΑDV 2018 – Αποστολή Ισπανία Test - Honda X-ADV 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon