.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 17:04

TEST – Honda Χ-ΑDV 2018 – Αποστολή Ισπανία

 

Ραφινάρισμα στο best seller

 

Toυ Thierry Sarasyn 
Φωτογραφίες: Honda

Αν το X-ADV δεν υπήρχε και το περιγράφαμε σε κάποιον, θα γέλαγε και θα προμήνυε την πλήρη αποτυχία ενός τέτοιου project… Υβρίδιο scoοter και On-Off; Με 240 κιλά; Mε ιδιαίτερη σχεδίαση και με αυτή την τιμή; Ακούγεται τρελό! Και όμως, η Honda τα κατάφερε. Το X-ADV αποτελεί πραγματικότητα και είναι μέσα στην δεκάδα των best seller μοντέλων στην ευρωπαϊκή αγορά! Για φέτος, η Honda το βελτίωσε και βρεθήκαμε στην Ισπανία για να το οδηγήσουμε…

Γνώριμη εικόνα

Με το X-ADV, έχουμε… γνωριστεί αρκετά καλά στον έναν και πλέον χρόνο που υπάρχει στην αγορά, το έχουμε οδηγήσει αρκετά μέσα στην πόλη, έξω από αυτή και το έχουμε βάλει και στο χώμα, με τις εντυπώσεις μας να είναι πολύ θετικές σε κάθε περίπτωση. Το μοντέλο είναι όλα όσα υπόσχεται αρκεί να μην θεωρήσει κανείς ότι μπορεί να καθαρίσει αμμόλοφους 30 μέτρων με άλμα ή ότι θα τρυπώνει στην κίνηση όπως με το 125 κ.εκ. παπί του. 

Ο συγκερασμός όμως των δύο κατηγοριών που επιχείρησε η Honda, πέτυχε, αναμφίβολα! Το X-ADV μπορείς να το θεωρήσεις είτε ως ένα mega scooter με on-off προσωπικότητα, είτε ως ένα αυτόματο / ημιαυτόματο on-off.  Καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν είναι λάθος. Πέραν των πρακτικών και χρηστικών προεκτάσεων που προκύπτουν από αυτό τον συνδυασμό που εμπνεύστηκε ο Daniele Lucchesi,  προσπαθώντας να κατέβει στην παραλία Μαγγανάρι της Ίου, το X-ADV, είναι και ένα μοντέλο κύρους.

honda xadv 2018 sttatika 9

Aυτό δεν αφορά αποκλειστικά την “μάχη της καφετέριας” αλλά και την εικόνα των κατασκευαστών παγκοσμίως. H Honda ουσιαστικά δημιούργησε μια νέα κατηγορία, το αντίστοιχο των τετράτροχων SUV στις μοτοσυκλέτες και ήδη αρκετοί κατασκευαστές σπεύδουν να την μιμηθούν και να τοποθετηθούν εντός αυτής.

Τι αλλάζει για το 2018;

Η Honda προχώρησε σε ορισμένες προσθήκες ουσίας που βελτιώνουν και ολοκληρώνουν το σύνολο για την χρήση που έχει σχεδιαστεί. Συγκεκριμένα, ο επιλογέας “G” για την λειτουργία του DCT, δεν θα αποτελεί πλέον αποκλειστικό προνόμιο του Africa Twin, αφού πλέον θα τον μοιράζεται με το X-ADV.

Με την ενεργοποίηση του, οι αλγόριθμοι αλλαγών, σύμπλεξης και αποσύμπλεξης στο DCT προσαρμόζονται ιδανικά για απόδοση στο χώμα, προσφέροντας καλύτερη πρόσφυση στον πίσω τροχό και βελτιώνοντας τον έλεγχο σε ένα πεδίο, όπου οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες.

honda xadv 2018 sttatika 7

Πρόσθετα σε αυτό, το X-ADV του 2018 εξοπλίζεται επίσης με το σύστημα ΗSTC (Honda Selectable Torque Control), δηλαδή το κατά την Honda, Τraction Control. Ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα, ένα στο οποίο επιτρέπονται ελεγχόμενες υπερστροφές ισχύος και ένα στο οποίο “κόβονται” εντελώς, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της πλήρους απενεργοποίησης του.

Οι αλλαγές και τα νέα στοιχεία για το 2018, ολοκληρώνονται με την μετατόπιση της κόκκινης περιοχής στο στροφόμετρο πιο ψηλά, αρχίζοντας από τις 7.500 σ.α.λ. (προηγούμενο όριο 6.600 σ.α.λ.), προκειμένου ο αναβάτης να εκμεταλλεύεται ένα μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας του κινητήρα.

honda xadv 2018 kinisi 20

Τέλος, θα υπάρξει επίσης και έκδοση ισχύος 35kW για τους κατόχους διπλώματος Α2 κατηγορίας, ενώ έχει προστεθεί μια νέα επιλογή στην διαθέσιμη χρωματική παλέτα του X-ADV, το κόκκινο το οποίο η Honda ονομάζει “Candy Chromosphere Red”.

Οι αλλαγές…  στην πράξη

Όπως θα διαπιστώσατε, οι αλλαγές αφορούν αποκλειστικά στην προσθήκη ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης της ισχύος του κινητήρα, ο οποίος κινητήρας, έχει πλέον την άνεση να στροφάρει 900 σ.α.λ. πιο ψηλά, χωρίς να έχουν μεταβληθεί οι τιμές της απόδοσης του. Κατά τα άλλα, το X-ADV, παραμένει ως είχε σε ότι αφορά πλαίσιο και περιφερειακά. Οδηγώντας το λοιπόν, η αίσθηση είναι οικεία, δεν παρουσιάζει διαφορές με αυτή του 2017. 

Είναι ένα δίτροχο με στιβαρό και σταθερό πάτημα στον δρόμο, που θυμίζει μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού. Ωστόσο οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται εύκολα και το μόνο που θέλει λίγη συνήθεια είναι μια αίσθηση βάρους σχετικά ψηλά και μπροστά. Όσο το X-ADV “τσουλάει” αυτό δεν ενοχλεί και μόνο σε ελιγμούς με πολύ μικρές ταχύτητες ή στατικά, οι νέοι κυρίως αναβάτες ενδέχεται να δυσκολευτούν, δεδομένου και του μεγάλου ύψους της σέλας.

honda xadv 2018 kinisi 18

Δεν είναι μόνο τα 820 χλστ. της απόστασης της από το έδαφος, είναι ότι τόσο το δικό της πλάτος, όσο και το πλάτος στις πλατφόρμες της ποδιάς, δυσκολεύουν κάπως την πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος.

Το X-ADV, έχει παρόμοιες επιδόσεις με τα υπόλοιπα μοντέλα που φέρουν τον συγκεκριμένο κινητήρα των 745 κ.εκ., πρακτικά δηλαδή, η αίσθηση επιτάχυνσης είναι η ίδια με αυτή ενός NC750X. Μπορεί οι 54 ίπποι να μην ακούγονται πολλοί, όμως η πολύ γεμάτη απόδοση στις χαμηλές στροφές και η γενικότερη φιλοσοφία του συγκεκριμένου μοτέρ που δίνει μεγάλη έμφαση στην ροπή, έχει ως αποτέλεσμα μια απόδοση που μπορεί να διαφέρει πολύ από την συνήθη πολυστροφία των κινητήρων μοτοσυκλετών, έχει όμως τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για ευστροφία, το νέο όριο των 7.500 σ.α.λ. ίσως ακούγεται και πάλι πολύ χαμηλό, σίγουρα όμως συνιστά “βελτίωση” σε σχέση με τις 6.600 σ.α.λ. όπου και αρχίζανε τα κόκκινα στο X-ADV του 2017. Στην πράξη, αυτό επιτρέπει θεωρητικά στο DCT να “κρατά” τις σχέσεις για περισσότερο χρόνο πριν την αλλαγή στην επόμενη, στα sport προγράμματα.

Το αν αυτό έχει επιφέρει βελτίωση στις επιδόσεις, είναι κάτι που απαιτεί την απευθείας και ταυτόχρονη σύγκριση του μοντέλου 2017, με αυτό του 2018, σον δρόμο. Τέτοια δυνατότητα δεν είχαμε στην Ισπανία, οπότε επιφυλασσόμαστε.

honda xadv 2018 kinisi 15

Σε ότι αφορά στην προσθήκη της λειτουργίας “G” εκ του G(ravel = χωματόδρομος), είναι κάτι που για πρώτη φορά ενσωματώθηκε στην DCT έκδοση του Africa Twin. Ουσιαστικά αυτό που πράττει όταν ενεργοποιηθεί, είναι η επιτάχυνση της διαδικασία “σύμπλεξης – αποσύμπλεξης” του DCT, μειώνοντας το πατινάρισμα, έτσι ώστε οι εντολές που δίνει ο αναβάτης από το γκάζι, να είναι πιο άμεσες. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο στο χώμα, όπου το “σπάσιμο” της πρόσφυσης του πίσω τροχού μέσω υπερστροφής ή το μπλοκάρισμα του σε ένα κατέβασμα, είναι βασικά στοιχεία της οδήγησης σε αυτό το πεδίο… ώπα… μήπως ξεφύγαμε λίγο;  

Είναι το X-ADV, ένα δίτροχο SUV, ικανό για τέτοια πράγματα; Ρητορικό μάλλον το ερώτημα αφού επί της ουσίας στο 99,9% των περιπτώσεων που το Χ-ΑDV θα πατήσει χώμα, θα είναι για μια απλή διάσχιση μικρής εμβέλειας εκτός δρόμου. Άλλωστε ο Daniele Lucchesi, ο εμπνευστής του μοντέλου, αυτό επιχείρησε ανεπιτυχώς με ένα νοικιάρικο scooter, στην καλοκαιρινή Ίο, να προσεγγίσει μια όμορφή παραλία μέσω ενός χωματόδρομου, όχι να διασχίσει την οροσειρά της Πίνδου, αποφεύγοντας τον πολιτισμό και την άσφαλτο!

honda xadv 2018 kinisi 12

Για αυτό και η Honda, στην Ισπανία, είχε συμπεριλάβει μόνο ένα μικρό τμήμα καλά πατημένου χωματόδρομου στην διαδρομή, καθότι αυτό ανταποκρίνεται σε αναλογία και στην πραγματική χρήση του X-ADV. Με ρυθμούς διάσχισης λοιπόν, το X-ADV ανταποκρίνεται μια χαρά σε αυτό το πεδίο, χωρίς να φοβίζει ή να δυσκολεύει τον επίδοξο “περιπετειώδη” αναβάτη του.

Σε ότι αφορά στον Traction Control, ούτε παραγγελία να το είχε η Honda, κατά την διάρκεια της δοκιμής στην Ισπανία, είχαμε και βροχή, δηλαδή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες τις δυνατότητες του. Άψογο λοιπόν, κόβει εντελώς τις υπερστροφές στην “αυστηρή” του ρύθμιση αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το πράττει χωρίς να επεμβαίνει με άγαρμπο τρόπο, ίσα που καταλαβαίνει κανείς ότι έχει ενεργοποιηθεί και δουλεύει υπερωρίες.

Πέραν της βροχής, το Traction Control θα αποδειχθεί χρήσιμο μέσα στην πόλη, όπου ειδικά οι άπειροι αναβάτες, θα γλυτώσουν αρκετές τρομακτικές εμπειρίες από την απώλεια πρόσφυσης του πίσω τροχού λόγω γλιστερού οδοστρώματος.

honda xadv 2018 kinisi 17

Στη δεύτερη πιο ανεκτική του ρύθμιση, επιτρέπονται κάποια μικρού εύρους παντιλικάκια, ελεγχόμενα σε κάθε περίπτωση πριν εξελιχθούν σε κάτι άσχημο, ενώ υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης για όσους αρέσκονται στην… “χορευτική ουρά”.

Τέλος, για το 2018 η Honda ανακοίνωσε και μια έκδοση για την A2 κατηγορία διπλωμάτων, με απόδοση 35 kW. Δεν είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε  ένα X-ADV Α2 στην Ισπανία, ωστόσο είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχει σε αυτά τα μοντέλα η δυνατότητα να απελευθερώσουν όλη τους την ισχύ, όταν ο νέος αναβάτης γίνει κάτοχος του “απεριόριστου” διπλώματος.

Το ίδιο αλλά καλύτερα εξοπλισμένο

Οι αλλαγές του 2018, δεν είχαν ως αποτέλεσμα ένα διαφορετικό X-ADV από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα στοιχεία είναι ίδια και απαράλλαχτα και οι όποιες προσθήκες στον εξοπλισμό, είναι ηλεκτρονικής φύσης και αποσκοπούν στην ασφάλεια και στο ραφινάρισμα της απόδοσης. Καλύτερα εξοπλισμένο λοιπόν και με τον  απόηχο της πρώτης παρουσίασης του να μην έχει ακόμα κοπάσει, το Χ-ΑDV είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει την επιτυχημένη του πορεία. 

Επί της ουσίας, τα νέα στοιχεία του 2018 είναι σίγουρα καλοδεχούμενα αλλά όχι αυτά που θα αποτελέσουν δέλεαρ για να αγοράσει κάποιος το μοντέλο. Τον σκοπό αυτό τον πετυχαίνει η ίδια του η φύση, το γεγονός ότι “παίζει μπάλα” μόνο του, σε μια κατηγορία που το ίδιο έχει δημιουργήσει. Μέχρι νεοτέρας λοιπόν, ζητούνται ανταγωνιστές!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Μοντέλο Honda X-ADV 2018
Αντιπρόσωπος Σαρακακής AEBE
Τιμή (euro) 12.990 ευρώ (Special Color: 13.290)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος σε σειρά,  4βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 745
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 77 mm x 80 mm
Συμπίεση (:1) 10,7
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός Πολύδισκος 
Κιβώτιο DCT 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, τύπου "διαμάντι"
Μήκος (mm) 2.245
Πλάτος (mm) 910
Ύψος  (mm) 1.375
Μεταξόνιο (mm) 1.590
Γωνία κάστερ (°) 27
ίχνος (mm) 104
Ύψος σέλας (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) 162
Βάρος (kg)  238
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 13,1
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Aνεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Μονό Αμορτισέρ, Προφόρτιση Ελατηρίου
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο floating δίσκοι  310 mm με  δαγκάνες 4 εμβόλων Nissin/ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm με δαγκάνα ενός  εμβόλου της Nissin/ABS
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 160/60-15
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 54 / 6.250 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  6,9 / 4.750 σ.α.λ.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών




 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 18:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon