.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 18:00

TEST  - Honda Africa Twin Adventure Sports 2018 – Αποστολή στην Ισπανία

 

Εντυπωσιακή και ουσιαστική

Του Thierry Sarasyn

Φωτογραφίες: Fransesc Montero, Honda

H Honda πρόσθεσε ένα νέο μέλος μεγαλώνοντας έτσι την οικογένεια της CRF1000L Africa Twin, κάνοντας παράλληλα βελτιώσεις και στην στάνταρ έκδοση που παρουσίασε για πρώτη φορά το 2016. Η Adventure Sports είναι τώρα η νέα και κορυφαία Africa. Είναι όμως η νέα έκδοση μια τόσο διαφορετική μοτοσυκλέτα σε σχέση με την “βασική” έκδοση; Πήγαμε στην πανέμορφη Ισπανία για δούμε τις διαφορές.

30 χρόνια μετά

.test honda africa twin adventure sports 2018 apostoli bikeit 13

Φέτος η Africa Twin γιορτάζει τα 30ά της γενέθλια και η μαμά Honda το κάνει αυτό με στιλ, βελτιώνοντας σε καίριους τομείς τη στάνταρ έκδοση και παρουσιάζοντας παράλληλα την Adventure Sports. Αν την συγκρίνετε με τη υπάρχουσα γνωστή μοτοσυκλέτα, της οποίας οι δοκιμαστές γύρισαν στη σέλα της το μισό νότιο ημισφαίριο μέχρι σήμερα, τότε να σας πούμε ότι η νέα έκδοση είναι πολύ διαφορετική. Για να ακριβολογούμε βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο πνεύμα της πρώτης Africa που παρουσιάστηκε το μακρινό πλέον 1988.

Σχεδόν μη Γιαπωνέζικο

Αυτό, την προσέγγιση δηλαδή της φιλοσοφίας της πρώτης Africa Twin, η Honda το ισχυρίστηκε και όταν παρουσίασε τη νέα Africa πριν από δύο χρόνια. Και ναι η πρώτη είναι μια πραγματική Africa Twin, την οποία έχουμε δοκιμάσει και αποδώσει τα εύσημα τα προηγούμενα δύο χρόνια. Αλλά η σπίθα που νιώσαμε όταν αντικρίσαμε τη νέα Adventure Sports, απλά δεν υπάρχει με την στάνταρ έκδοση. Με την Adventure Sports η Honda αποτίνει φόρο τιμής στην δική της μεγάλη ιστορία στο Dakar και στην κληρονομιά που άφησε πίσω της η αυθεντική Africa Twin. Ωστόσο, αυτό οι Ιάπωνες το κάνουν τώρα με τόσο μεγάλες συναισθηματικές δόσεις που δεν ταιριάζουν στην τυπική πιο διακριτική ιαπωνική κουλτούρα. Έχουν φυσικά τον λόγο τους...

Έτοιμη για την μεγάλη περιπέτεια;

Τα πάντα είναι σωστά πάνω στην Adventure Sports. Είναι πιο έτοιμη για μεγάλες περιπετειώδεις εξορμήσεις, έχει περισσότερες δυνατότητες εκτός δρόμου, δείχνει εμφανισιακά πιο σκληροτράχηλη, έχει ακριβώς το χρώμα που θέλεις και εξίσου σημαντικά έχει το εξοπλισμό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τον ιδιαίτερα σκληρό ανταγωνισμό της κατηγορίας.

test honda africa twin adventure sports 2018 apostoli bikeit 5

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως η Africa Twin Adventure Sports δεν είναι μια Touring μοτοσυκλέτα που έχει ντυθεί Adventure. Είναι μια Adventure μοτοσυκλέτα με την οποία μπορείς να κάνεις και τουρισμό. Ποια είναι η διαφορά; Αν ήταν μια touring μοτοσυκλέτα ντυμένη σαν Adventure τότε οι σχεδόν 100 ίπποι που παράγει ο ροπάτος σε απόδοση κινητήρας, απλά δεν είναι αρκετοί. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, για τον χαρακτήρα της Africa Twin Adventure Sports, αυτή η ισχύς είναι ιδανική: φαίνεται να είναι όσο χρειάζεται στην άσφαλτο και σωστή για χωμάτινες διαδρομές. Ίσως δεν θα έπρεπε να είναι περισσότερη και σίγουρα δεν επιτρέπεται να ήταν λιγότερη.

Αλλαγές ουσίας που αποδίδουν

Η Africa Twin Adventure Sports είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι μια Africa Twin λόγω των μεγαλύτερων διαδρομών στων αναρτήσεων, του μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ, της επίπεδης, ψηλότερης σέλας και της μεγαλύτερης απόστασης από το έδαφος σε σχέση με την στάνταρ έκδοση. Φυσικά υπάρχει και η άφιξη του ηλεκτρονικού γκαζιού που φέρνει μαζί της και τους διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας του κινητήρα αλλά και των ηλεκτρονικών συστημάτων. Αυτό το τελευταίο ωστόσο αποτελεί προσόν και της ανανεωμένης στάνταρ έκδοσης. Τα επιπλέον πράγματα που χαρακτηρίζουν την Adventure Sports μπορεί να τα δει κανείς ως προστιθέμενη αξία. Η βασική έκδοση θα αποτελέσει ιδανική μοτοσυκλέτα για πάρα πολύ κόσμο, ενώ η Adventure Sports είναι τέλεια για εκείνους που θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν την δική τους περιπέτεια. Ταξιδέψαμε πέρσι στο Μαρόκο με μεγάλες ανέσεις με την στάνταρ μοτοσυκλέτα. Αλλά αυτή εδώ η Africa Twin τα κάνει όλα ακόμη πιο διασκεδαστικά.

 

Τα πάντα μεγαλύτερα

Το ρεζερβουάρ των 24,2 λίτρων (5,2 λίτρα μεγαλύτερο από το στάνταρ) προσφέρει, με σχετική συγκράτηση στον χειρισμό του γκαζιού, αυτονομία που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 χλμ. Αυτά νομίζουμε ότι είναι αρκετά, γιατί μετά από αυτά τα χιλιόμετρα θα θέλεις να κατέβεις από τη μοτοσυκλέτα για λίγο, ούτως ή άλλως. Αν σταματήσεις όμως χωρίς να έχεις πετύχει βενζινάδικο, τότε δεν έχεις βρει την βοήθεια που χρειάζεσαι. Οπότε η συγκεκριμένη ακτίνα δράσης είναι πάρα πολύ καλή για την Africa Twin που θα φροντίσει να μην το πάθεις ποτέ αυτό.

test honda africa twin adventure sports 2018 apostoli bikeit 18

Είναι και αυτές οι μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων. Το πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι της Showa, με διάμετρο καλαμιών στα 45 χλστ. είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η μοτοσυκλέτα. Με 22 χλστ. μεγαλύτερη διαδρομή από εκείνη του πιρουνιού της βασικής Africa Twin αλλά και με αίσθηση σφιχτή, όσο χρειάζεται μια μοτοσυκλέτα που βρίσκεται τόσο ψηλά από το έδαφος. Πίσω, η διαδρομή του τροχού έχει επίσης αυξηθεί κατά 22 χλστ. και τώρα δεν έχεις μόνο μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος στα 270 χλστ., αλλά και νέα και σημαντικά ψηλότερη ρυθμιζόμενη σέλα στα 920 χλστ. – μπορείς να την χαμηλώσεις κατά 20 χλστ. Ουσιαστικά κάθεσαι σε έναν θρόνο, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Με ύψος 1,8 μ. μόλις που πατάω στο έδαφος. Η μεγάλη όμως διαφορά σε αυτήν εδώ την έκδοση είναι ότι έχεις στη διάθεσή σου μια μεγάλη επίπεδη σέλα. Δεν υπάρχει σέλα δύο επιπέδων όπως στο στάνταρ μοντέλο, αλλά μια ενιαία επίπεδη επιφάνεια που προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην οδήγηση. Παράλληλα με τη σέλα, οι Ιάπωνες άλλαξαν και τη θέση του τιμονιού, το οποίο βρίσκεται πλέον 32,5 χλστ. ψηλότερα αλλά και 5 χλστ. πιο κοντά στον αναβάτη, ενώ νέα και φαρδύτερα είναι και τα μαρσπιέ για περισσότερη άνεση και καλύτερο έλεγχο όταν οδηγείτε όρθιοι στο χώμα.

Επιλογή διαφορετικών χαρακτήρων

Δεν χρειάζεται πολύ ώρα για να καταλάβει κανείς ότι αυτή εδώ είναι μια πραγματικά ψηλή μοτοσυκλέτα, η οποία, ωστόσο, δεν σου δίνει ποτέ την εντύπωση ότι κάθεσαι τόσο ψηλά. Σε δημόσιο δρόμο η Africa Twin δεν έχει χάσει ούτε ίχνος από τις ικανότητές της στους ελιγμούς, παρά τις μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων. Καθισμένος στη σέλα, η στάση του σώματος είναι διαφορετική και δίνει την αίσθηση ότι προσφέρει ακόμη πιο εύκολο και ακριβή έλεγχο σε σχέση με τη στάνταρ μοτοσυκλέτα. Υπάρχει φυσικά και η νέα ψηλότερη ζελατίνα (80 χλστ. περισσότερο ύψος). Είναι όσο ψηλή χρειάζεται; Για αυτούς που δεν είναι πολύ ψηλοί, ναι. Ίσως η Honda θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης μιας ζελατίνας που να ρυθμίζεται σε ύψος. Το επίσης ανανεωμένο X-ADV φέρει ρυθμιζόμενη ζελατίνα. Ίσως πάλι δεν έβαλαν κάτι ανάλογο και στην Adventure Sports γιατί τίποτα δεν είναι τέλειο σε αυτόν τον κόσμο. Γιατί η Adventure Sports δεν έχει μόνο την ονειρική εμφάνιση που θα έπρεπε να έχει μια Africa Twin αλλά και την συμπεριφορά που ταιριάζει με αυτή την εικόνα, με αυξημένες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου.

test honda africa twin adventure sports 2018 apostoli bikeit 19

Το νέο ηλεκτρονικό γκάζι φέρνει μαζί του και τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις για τον κινητήρα που αλλάζουν παράλληλα, πέρα την απόκριση του γκαζιού και την ισχύ που φτάνει στο πίσω τροχό, το “φρένο” του κινητήρα αλλά και τον τρόπο απόδοσης του ανανεωμένου traction control, Honda Selectable Torque Control (HSTC) κατά την ιαπωνική εταιρία. Το HSTC ρυθμίζεται πλέον σε επτά διαφορετικά στάδια, έναντι τριών πριν, ενώ συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης στον αναβάτη. Οδηγώντας στους λόφους στα νότια της Ισπανίας, η διαφορά στον τρόπο απόδοσης μεταξύ των επιλεγμένων προγραμμάτων ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Η επιλογή “Tour” ήταν και εκείνη που μας άρεσε πιο πολύ, η Urban ήταν λίγο βαρετή και η “Gravel” ήταν κομμένη και ραμμένη για τα χωμάτινα κομμάτια που βρήκαμε μπροστά μας. Να σημειωθεί επίσης σε αυτό το σημείο ότι το ABS μπορεί να απενεργοποιηθεί μόνο στον πίσω τροχό για οδήγηση στο χώμα. Να προσθέσουμε ότι στην επιλογή “Tour”, ο κινητήρας έχει βέλτιστη απόκριση στο γκάζι και μέγιστη δύναμη, με το φρένο του μοτέρ να βρίσκεται στο 2ο επίπεδο και το HSTC σχεδόν στο μέγιστο (6) για καλύτερη δυνατή πρόσφυση στην άσφλατο. Στο Urban επιλέγεται αυτόματα η δεύτερη χαρτογράφηση για το μοτέρ, το 2ο επίπεδο φρένου, με το HTSC να παραμένει 6. Τέλος στο Gravel, επιλέγεται η 3η χαρτογράφηση που περιορίζει ακόμη περισσότερο την ισχύ με το φρένο του κινητήρα στο 2ο επίπεδο και το HSTC απαράλλαχτο.

Επιλογή για DCT

Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα επιλογής του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη. Απλά να πω ότι πλέον το εν λόγω κιβώτιο δεν χρειάζεται πλέον πολύ χρόνο εξέτασης καθώς ο τρόπος λειτουργίας του έχει φτάσει σε εξαιρετικά επίπεδα. Το μόνο που απομένει για έναν αναβάτη είναι να καταλήξει αν το DCT ταιριάζει στα προσωπικά του γούστα. Όπως και να έχει, θυμόμαστε πολύ καλά και από τα off road σεμινάρια που ακολουθήσαμε με τον παγκόσμιο πρωταθλητή motocross (την 10ετία του ‘80) Dave Thorpe στην Ουαλία, ότι κάποια τεχνικά δύσκολα περάσματα ελέγχονται ευκολότερα με το DCT. Σε αυτή την έκδοση, στην σπορ επιλογή “S” βλέπεις το στροφόμετρο να βυθίζεται βαθιά στα κόκκινα πριν επιλεχθεί η επόμενη σχέση. Στην επιλογή D, ανεβάσματα και κατεβάσματα γίνονται σαφώς πιο χαλαρά και τουριστικά και υπάρχει έτσι σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δύο επιλογών.

Χωρίς παραχωρήσεις

Ας επιστρέψουμε όμως στην συμπεριφορά αυτής της Africa Twin με το μεγαλύτερο και φαρδύτερο ρεζερβουάρ, τις “ψηλότερες” αναρτήσεις, την καλύτερη προστασία από τον αέρα και την διαφορετική θέση οδήγησης. Όλα αυτά διαφορετικά σε σχέση με την στάνταρ μοτοσυκλέτα, εκτός από τον κινητήρα που είναι ίδιος και για τις δύο εκδόσεις. Αλλαγές ωστόσο υπήρξαν για το μοτέρ το 2018 που αφορούν και μηχανικά μέρη, πέρα από ηλεκτρονικά: το φιλτροκούτι έχει αποκτήσει μακρύτερους αυλούς κατά 20 χλστ., το ανασχεδιασμένο τελικό, έχει πλέον δύο θαλάμους από τρεις και έχει μικρύνει σε μέγεθος από τα 4,6 στα 4 λίτρα, ενώ ο ένας καταλύτης έχει δώσει τη θέση του σε δύο. Όλα αυτά με στόχο να ενισχυθεί η απόδοση και η απόκριση στο μεσαίο φάσμα λειτουργίας, αλλά να βελτιωθεί και η ακουστική! Σαφώς ελαφρύτερη είναι και η νέα μπαταρία ιόντων-λιθίου που αντικατέστησε την κλασική μολύβδου και έτσι μειώθηκε το βάρος κατά 2,3 ολόκληρα κιλά, ενώ ελαφρύτερος και 300 γραμμάρια είναι και ο αντικραδασμικός άξονας.

Παρά τις αλλαγές ονομαστική απόδοση του κινητήρα παραμένει ίδια με μέγιστη ιπποδύναμη 95 ίππους και 10,1 κιλά ροπής στις 7.500 και 6.000 σ.α.λ. αντίστοιχα.

Με την άφιξη του ηλεκτρονικού γκαζιού και τα διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας για τα ηλεκτρονικά του μοτέρ, έχεις πλέον στη διάθεσή σου περισσότερες επιλογές όσο αφορά στον χαρακτήρα που παρουσιάζει ο εν σειρά δικύλινδρος, ο οποίος προσφέρει πάντα αρκετή δύναμη για ό,τι και αν κάνεις και κάποιες φορές και λίγη παραπάνω.

Θα περίμενε κανείς ότι σε μια μεγαλύτερη-βαρύτερη έκδοση ο ίδιος κινητήρας να παρουσιάζεται ίσως αρκετά διαφορετικό. Αυτό δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μοτέρ ταιριάζει ιδανικά στην Adventure Sports με το μηχανικό αλλά και με το DCT κιβώτιο. Παρά το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ η Africa Twin δεν δίνει βαρύτερη αίσθηση. Την ίδια στιγμή δείχνει να διατηρεί αυτούσια τα χαρακτηριστικά της στην άσφαλτο, αλλά παρουσιάζεται σαφώς πιο άνετη στο να διαχειρίζεται λακκούβες και ανωμαλίες στο χώμα. Η Honda διεύρυνε τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στη συμπεριφορά της στην άσφαλτο.

Χάρμα οφθαλμών και όχι μόνο

test honda africa twin adventure sports 2018 apostoli bikeit 15

Αν με ρωτήσετε την προσωπική μου άποψή για την εμφάνιση της έκδοσης Adventure Sports, τότε θα σας πω ότι είναι πολύ καλύτερη από τη στάνταρ μοτοσυκλέτα. Πιο εντυπωσιακή. Ειδικά όσοι γνωρίζουν έστω και λίγη δίτροχη ιστορία, θα βρουν τον συγκεκριμένο χρωματισμό χάρμα οφθαλμών. Σε αυτό να προσθέσω και όλες τις παραμετροποιήσεις που μπορεί να κάνει κανείς στα ηλεκτρονικά βοηθήματα και την απόδοση του κινητήρα, τα οποία δουλεύουν όλα καλά για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι η Africa Twin τα έχει όλα. Η στάνταρ έκδοση επωφελείται από τις πολλές βελτιώσεις στον εν σειρά δικύλινδρο, η νέα έκδοση όμως βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στη φιλοσοφία της πρώτης Africa Twin, αποτελώντας την υπερθετική έκδοση της μοτοσυκλέτας. Απόδοση και εμφάνιση που δεν μπορείς να αγνοήσεις, όλα σε ένα.

Φωτογραφίες Κίνισης

Φωτογραφίες Στατικές-Λεπτομερειών

{

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda Motor
Μοντέλο CRF1000L Africa Twin Adventure Sports 
Αντιπρόσωπος Αφοί Σαρακάκη ΑΕΜΒΕ
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 998
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 92x75,1
Συμπίεση (:1)  10
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.580
Ύψος σέλας (mm) 920/900
Μήκος (mm) 2.340
Πλάτος (mm) 930
Ύψος (mm) 1.570
Απόσταση εδάφους (mm) 270
Βάρος (πλήρες, kg)   243/253 (DCT)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  24,2
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa, διάμετρος καλαμιών 45mm, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης, απόσβεση επαναφορά
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό, κεντρικά τοποθετημένο, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  150/70-18''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm με δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης  4 εμβόλων
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Εξοπλισμός  
  Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας κινητήρα, στάθμης καυσίμου, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, αυτονομίας, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ενδείξεις ψεκασμού, λαδιού, μπαταρίας, φώτων, φλας, ABS, TCS, πληροφορίες για ώρα, χαρτογραφήσεις κινητήρα, ρυθμίσεις γκριπ
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  95,2/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  10,1/6.000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 18:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Honda CB500X ABS TEST – Honda Χ-ΑDV 2018 – Αποστολή Ισπανία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon