.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 18:41

TEST - Honda CB500X ABS

 

Bελούδινο!

Tου Βασίλη Κωστάκου 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Εάν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε το συγκεκριμένο μοντέλο της Honda μόνο με μια λέξη, ο παραπάνω τίτλος είναι ο πιο ταιριαστός! Καθώς το CB500X είναι τόσο απαλό και μαλακό, λες και για την κατασκευή του αντί για ατσάλι, χρησιμοποίησαν  βελούδο. 

Πινελιές Βελτίωσης

Για το 2017, το CB500X παρέμεινε ως είχε, καθώς μόλις μια χρονιά νωρίτερα έγιναν κάποιες αλλαγές, όπως η ζελατίνα, τα φώτα led, το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, η ρύθμιση  προφόρτισης του πιρουνιού και η ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου. Όλα τα παραπάνω μαζί με την ελαφρώς ανανεωμένη εμφάνιση και τις νέες προδιαγραφές για τον κινητήρα, έδωσαν ένα πιο ραφιναρισμένο αποτέλεσμα.

test honda cb500x leptomeries bikeit 16

Γιατί μπορεί το CB500X να απευθύνεται σε κατόχους διπλώματος Α2 (μοτοσυκλέτες με ισχύ έως 35kW) και να ζει έτσι στη σκιά μεγαλύτερων μοντέλων, δεν έχει όμως τίποτα να ζηλέψει τίποτα από αυτά στην πραγματικότητα. Αυτό θα διαπιστώσουν και όσοι επιλέξουν το συγκεκριμένο μοντέλο για την καθημερινή τους μετακίνηση σε κάποιο αστικό κέντρο αλλά και να πραγματοποιούν μικρές εξορμήσεις (200-400 χιλιομέτρων) μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μισό λίτροΟ κινητήρας του CB500X (και όλης της σειράς) είναι δικύλινδρος σε σειρά και έτσι όπως αναφέρει η ονομασία του, έχει χωρητικότητα πεντακόσια κυβικά εκατοστά. Διαθέτει 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και 2 εκκεντροφόρους επί κεφαλής. 


test honda cb500x leptomeries bikeit 2

Φυσικά και είναι υγρόψυκτος και με ψεκασμό, (αλλιώς πως θα μπορούσε να είναι Euro 4;) και αποδίδει ακριβώς 47 hp, όσο δηλαδή είναι και το όριο για τα διπλώματα μοτοσυκλέτας Α2. Οι διαστάσεις των κυλίνδρων θα λέγαμε ότι είναι τετράγωνες, αφού διάμετρος και διαδρομή των εμβόλων είναι σχεδόν η ίδια (67Χ66,8 χιλιοστά) κάτι που προσβλέπει σε μια ισορροπία μεταξύ της απόλυτης ιπποδύναμης μέσω τις ευστροφίας και της δύναμης χαμηλά.

 Euro 4… δαγκωτό!

Παρά την υιοθέτηση των Euro4 προδιαγραφών η Honda ανακοινώνει ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά σε ιπποδύναμη και ροπή, αλλά η αίσθηση που αποκομίζεις από τον κινητήρα του CB είναι εντελώς διαφορετική. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι και φυσικά έχει γίνει πιο αθόρυβος, όσο αφορά την εξάτμιση αλλά και τους μηχανικούς θορύβους, που στους κινητήρες της Honda, είναι πάντα ελάχιστοι. Αυτό θα δυσαρεστήσει τους οδηγούς "παλιάς της σχολής", που όταν ακούν προδιαγραφές και όρια –δικαίως ίσως- πιστεύουν ότι πρόκειται για “ευνουχισμό” της μοτοσυκλέτας. Όλα όμως αυτά θα αλλάξουν όταν θα βρεθείς στη σέλα του CB500X και θα αρχίσεις να κάνεις τα πρώτα χιλιόμετρα μαζί του. Όχι, με 47 άλογα δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο, δεν έχει δύναμη χαμηλά και σιχαίνεται να δουλεύει κάτω από τις 3.000 σ.α.λ.

test honda cb500x kinisi bikeit 8

Το “πάρτι” ξεκινά λίγο πάνω από τις συγκεκριμένες στροφές όπου ο αναβάτης νιώθει ότι υπάρχει απλά ένα χέρι που τον σπρώχνει. Δεν μιλάμε μόνο για μια γραμμική απόδοση του κινητήρα, αλλά νομίζεις ότι στο δεξί σου χέρι αντί για γκάζι κρατάς ένα ποτενσιόμετρο που ελέγχει την δύναμη ενός ηλεκτροκινητήρα. Φυσικά αυτό είναι περισσότερο αίσθηση παρά κάποια μετρήσιμο μέγεθος. Την ίδια αίσθηση έχουμε νιώσει -σε μικρότερη κλίμακα βέβαια - άλλη μόνο μια φορά στη σέλα του Paneuropean, με τον εγκάρσιο V4 κινητήρα του και τα 1300 κυβικά του. Εάν θα έπρεπε να ερμηνεύσουμε ντε και καλά αυτή την απόδοση του κινητήρα θα λέγαμε ότι οφείλεται στις τετράγωνες διαστάσεις που προαναφέραμε (διάμετρος και διαδρομή των εμβόλων) αλλά και στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην τροφοδοσία.

 Καλοδεχούμενοι κραδασμοί!

 

Μια μοτοσυκλέτα που δεν κάνει θόρυβο και έχει μια απόλυτα γραμμική απόδοση σαν ηλεκτροκινητήρας θα περίμενε κανείς να είναι τελείως αδιάφορη. Και όμως όχι. Δεν γνωρίζουμε εάν οι μηχανικοί της Honda ενήργησαν σκόπιμα ή όχι, η ουσία πάντως είναι ότι το CB500X δεν είναι καθόλου αδιάφορο στην οδήγηση του χάρη στους κραδασμούς! Σε όλο το εύρος των στροφών του κινητήρα οι κραδασμοί κάνουν την εμφάνισή τους αλλά με ένα τρόπο που δεν είναι καθόλου δυσάρεστοι, απεναντίας θα λέγαμε είναι αυτοί που δημιουργούν μια μεγάλη ευχαρίστηση στον αναβάτη.

test honda cb500x kinisi bikeit 6

Συγχωρέστε μας και για τη σύγκριση αλλά οι "κραδασμοί" της μικρομεσαίας Honda είναι καλύτεροι και από μιας Harley ( λόγω του ότι οι αμερικάνικοι έχουν πιο μικρή συχνότητα αλλά είναι και πιο δυνατοί). Φυσικά μοτοσυκλέτα είναι και αίσθηση γι ' αυτό συναντά   πολλές φορές για ένα συγκεκριμένο μοντέλο τόσο αντίθετες απόψεις. Εμείς πάντως εάν υπήρχε… “οscar κραδασμών” σίγουρα θα βάζαμε στη λίστα των υποψηφιοτήτων και το CB500X.

 Νταλίκα, με την καλή έννοια

Όσοι έχετε βρεθεί σε κάθισμα νταλίκας ή φορτηγού, θα ξέρετε γιατί μιλάμε όταν παρομοιάζουμε τη σέλα του CB500X με αυτό. Οι νταλίκες και τα φορτηγά έχοντας σαν σκοπό να κουβαλούν μεγάλα σε βάρος φορτία έχουν και τις αντίστοιχες αναρτήσεις/σούστες που όπως καταλαβαίνετε είναι προορισμένες να δουλεύουν φορτωμένες με τόνους, κάτι που καθιστά αδύνατο να απορροφούν τις ανωμαλίες του δρόμου πριν φτάσουν στον οδηγό.

test honda cb500x leptomeries bikeit 9

Έτσι το κάθισμα του οδηγού (και του συνοδηγού) διαθέτουν ξεχωριστή ανάρτηση που έχει σαν σκοπό να απορροφά τους κραδασμούς και τα κτυπήματα που φτάνουν στην καμπίνα, αφήνοντας τις αναρτήσεις της νταλίκας να σηκώνουν το βαρύ φορτίο. Με αυτόν το τρόπο δρα και η σέλα του CB, δηλαδή σαν να είναι ένα δεύτερο αμορτισέρ, πέρα από τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας. Με αυτό το τρόπο οι αναρτήσεις μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από την άνεση του αναβάτη, κάτι που συναντήσαμε για πρώτη φορά στο CB 1000 R  και το βρήκαμε ιδιαίτερα έξυπνο. Στην περίπτωση του CB500X δεν έχει να κάνει με σκληρότερα settings για σπορ χρήση, αλλά για τη βελούδινη αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης του, χωρίς να χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα μαλακές οι αναρτήσεις. Και εάν σε αυτό προσθέσετε την απόδοση ηλεκτροκινητήρα και τους ευχάριστους κραδασμούς θα καταλάβετε πως δικαιολογείται ο τίτλος.

 Στην πόλη

Γραμμικός κινητήρας, μικρές διστάσεις, βελούδινες αναρτήσεις είναι τα συστατικά της συνταγής για μια μοτοσυκλέτα που κάνει τα πάντα. Μέσα στην πόλη βολεύει για να ελιχτεί ανάμεσα στα αυτοκίνητα και την κίνηση, και μόνο το φαρδύ τιμόνι θα ενοχλήσει όταν προσπαθείς να αποφύγεις τους καθρέπτες των σταματημένων τετράτροχων. Τα φρένα, ένας δίσκος σε κάθε τροχό, για το βάρος και τη χρήση του CB500X θα τα χαρακτηρίζαμε φιλικά και επαρκή, καθώς δεν διαθέτουν το άρπαγμα στη ελάχιστη πίεση στη μανέτα   και χρειάζεται δύναμη για να πάρεις το αντίστοιχο φρενάρισμα,  με το abs να δηλώνει παρών κάθε φορά που ίσως το παρακάνεις, ειδικά με το πίσω φρένο.

test honda cb500x leptomeries bikeit 1

Παρ΄ότι ζυγίζει σχεδόν 200 κιλά, κρύβει πολύ καλά το βάρος του, δίνοντας την αίσθηση μιας πολύ ελαφρύτερης μοτοσυκλέτας, σε σημείο που πολλές φορές η δύναμη που εξασκείς στο τιμόνι για να αλλάξεις κατεύθυνση να είναι περισσότερη από αυτή που χρειάζεται.  Ο μαλακός συμπλέκτης δεν θα κουράσει επίσης στην αστική χρήση, όπως και η χαμηλή σχετικά σέλα θα βοηθήσει στις επιτόπιες μανούβρες.

 All Rounder

Το CB500X δεν φτιάχτηκε μόνο για τις πόλεις αλλά και για τις μικρές εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο, γι αυτό άλλωστε και η Honda άλλαξε τη ζελατίνα για ακόμη καλύτερη προστασία από τον αέρα. Μάλιστα η ζελατίνα μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο θέσεις αλλά γι αυτό το σκοπό χρειάζεσαι ένα πεντάρι allen. Μικρό το κακό βέβαια καθώς και στη χαμηλότερη θέση να την αφήσεις, ο αέρας περνά σχεδόν πάνω από τους ώμους ακόμα και ψηλόσωμου αναβάτη.

test honda cb500x leptomeries bikeit 8

Και πάντα χωρίς να εμποδίζει το οπτικό πεδίο, οπότε δύσκολα κάποιος θα επιλέξει την ψηλότερη θέση. Η θέσης οδήγησης θέλει τον αναβάτη πάνω στη μοτοσυκλέτα με το φαρδύ τιμόνι να είναι σχετικά μακριά και χαμηλά, που παράλληλα με την καταπληκτική σέλα, δημιουργεί μια άνετη θέση οδήγησης για πολλά χιλιόμετρα, όπως διαπιστώσαμε σε μια ημερήσια βόλτα στο Ναύπλιο και στα πέριξ του αργολικού κάμπου. Το μόνο που μας έλειψε εκείνη τη χειμωνιάτικη μέρα ήταν οι προστατευτικές χούφτες (προαιρετικός εξοπλισμός) που θα κρατούσαν τα χέρια μας πιο ζεστά. Σε αυτή τη βόλτα η κατανάλωση έπεσε κάτω από τα 4 λίτρα ανά 100 χλμ., τη μέση τιμή που είχαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας.

test honda cb500x kinisi bikeit 9

Στον αυτοκινητόδρομο ο τρόπος που ξεδιπλώνει τη δύναμή του το CB500X, το κάνει να φαίνεται πολύ δυνατότερο, κρατώντας άνετα ταχύτητες στα 130-150 χλμ/ώρα, με την τελική να φλερτάρει τα 180, αλλά και το 500άρι όμως να γίνεται κάπως νευρικό πληρώνοντας το τίμημα της πολύ ελαφριάς αίσθησης που έχει. Τέλος, θα θέλαμε να γκρινιάξουμε για το μικρό σε μέγεθος ψηφιακό όργανο, που μπορεί να παρέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες αλλά δείχνει μικρό και φτωχό σε μια τόσο "πληθωρική" μοτοσυκλέτα.

 Oδήγηση στα άκρα

Όσοι αρέσκονται να οδηγούν σε χαλαρούς ρυθμούς θα λατρέψουν τη βελούδινη απόδοση του CB500X, που θα τους ταιριάξει γάντι. Μπορεί να έχει κατασκευαστεί με γνώμονα της "εισαγωγικής μοτοσυκλέτας", όπως και όλες με τον περιορισμό των 35kW, αλλά με 7.150 ευρώ μπορείς να πάρεις έναν καθημερινό σύντροφο που θα σε βάλει για τα καλά στον κόσμο των δύο τροχών, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις ακόμα και σε αναβάτες με μεγαλύτερη πείρα. Φτάνει βέβαια να προσανατολιστείς στη βελούδινη συμπεριφορά του CB500X. Γιατί εάν πιστέψεις ότι το μικρομεσαίο Honda μπορείς και να το οδηγήσεις "με την ταυτότητα στο στόμα" τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα.

test honda cb500x kinisi bikeit 2

Ο κινητήρας μπορεί να ακολουθήσει τους γρήγορους ρυθμούς, αλλά πρώτα οι αναρτήσεις- που χρειάζονται περισσότερη απόσβεση για σπορ χρήση, και μετά τα φρένα, θα βάλουν τα όρια για όποιον αρχίσει να ζορίζει το 500άρι της Honda.  Όχι ότι δεν μπορεί να κινηθεί γρήγορα, όμως άλλο σβέλτα και άλλο νευρικά. Σε αντίθεση με το χώμα, όπου εκεί οι αναρτήσεις δεν θα σε προδώσουν έτσι εύκολα και σύντομα θα ανακαλύψεις ότι το CB δικαιολογεί απόλυτα το κωδικό "Χ" στην ονομασία του. Ελαφρύ σύνολο, μαλακές αναρτήσεις και άνετη σέλα μαζί με το μεγάλο τιμόνι θα σε οδηγήσουν σε μακρινούς χωματόδρομους, σε ψηλά βουνά ή απομακρυσμένες παραλίες. Φτάνει να μην φοβηθείς τα ασφάλτινα λάστιχα αλλά και να σεβαστείς τα όρια που θέτουν. Με μία μοτοσυκλέτα όπως το Honda CB500X, οι κάτοχοι διπλώματος Α2 δεν θα ανυπομονούν να αλλάξουν κατηγορία για να οδηγήσουν κάτι μεγαλύτερο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CB500X
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 7.150
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, SOHC
Χωρητικότητα (cc) 469
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 67mm x 66.8mm
Συμπίεση 10.7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI με σώματα διαμέτρου 34mm
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.7
Εκκίνηση  Μίζα
Σχέσεις 6
Τελική σχέση Γρανάζια - αλυσίδα 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, διπλό, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2095
Πλάτος (mm) 830
Ύψος  (mm) 1290
Μεταξόνιο (mm) 1420
Γωνία κάστερ 26,5° 
Ίχνος  (mm) 108
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους  (mm) 170
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 17,5
Βάρος (kg) 195
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm, διαδρομή τροχού 140mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με σύστημα Pro Link, διαδρομή τροχού 120mm 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70 ZR17
Πίσω 160/60 ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320m με δαγκάνα δύο εμβόλων (προαιρετικό ABS)
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου (προαιρετικό ABS)
   
Μέγιστη ιπποδύναμη 47hp / 8500
Μέγιστη ροπή 4,38 / 7000

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών / Στατικές

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 18:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube