.
Κατηγορία Enfield
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 11:54

TEST - Royal Enfield Himalayan, πρώτη επαφή

 

Όμορφη, ποιοτική, δεμένη κατασκευή

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Είχαμε την τύχη να οδηγήσουμε το πρώτο Royal Enfield Himalayan που πάτησε τις ρόδες του στην Ελλάδα, για μια πρώτη επαφή, κατά το στρώσιμο της μοτοσυκλέτας, αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις για το On-Off της ινδικής εταιρείας.

Καταρχήν, οι φωτογραφίες το αδικούν, καθώς από κοντά το Himalayan είναι πολύ ομορφότερο.

Δεύτερη παρατήρηση, η μεγάλη προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια που έχει δείξει η Royal Enfield στην σημερινή μορφή της Himalayan, μετά τις ατασθαλίες των μοντέλων προ-παραγωγής του 2016, αλλά και των μοντέλων των αρχικών σταδίων παραγωγής.

Τρίτο σημείο που κάνει εντύπωση είναι ο πλούσιος εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας.

Στατική παρατήρηση που εκπλήσσει ευχάριστα

royal enfield himalayan first contact bikeit 22

Αρχίζοντας από τη ποιότητα, ποιοτική είναι παντού η κατασκευή, αντίστοιχα ποιοτική ματ βαφή, όμορφη η παιχνιδιάρικη γραμματοσειρά που γράφει Himalayan στα πλαϊνά καπάκια της μοτοσυκλέτας. Όμορφο είναι όμως και το αρχίγραμμα R στα καπάκια του κινητήρα, αλλά και το Royal Enfield στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ, ανάμεσα στα κάγκελα προστασίας.

Vintage look έχει ο στρογγυλός προβολέας, ενώ ξεχωριστό και πανέμορφο είναι το LED πίσω φωτιστικό σώμα.

re himalayan key

Συνεχίζουμε με την προσοχή στη λεπτομέρεια που λέγαμε, με το κλειδί της Himalayan να είναι πραγματικό κόσμημα.

Η Himalayan έρχεται κομπλέ με ψηλή ζελατίνα, κάγκελα προστασίας, στιβαρή αλουμινένια ποδιά που συνεχίζεται και στο μπροστινό μέρος του κινητήρα, μονό και διπλό σταντ, σουέτ σέλα δύο επιπέδων, σχάρα, και όργανα με εντυπωσιακό όγκο πληροφορίας. Φυσικά, καθώς μιλάμε για Euro 4 μοντέλο το Himalayan διαθέτει ABS και στους 2 τροχούς, ενώ καλή εντύπωση κάνει και το γεγονός πως φοράει καλά ελαστικά πρώτης τοποθέτησης -τα Pirelli MT60 σε διαστάσεις 90/90-21 μπροστά και 120/90-17 πίσω.

royal enfield himalayan first contact bikeit 19

Τα όργανα απαρτίζονται από 4 “ρολόγια”, με το κεντρικό να διαθέτει αναλογικές ενδείξεις ταχύμετρου (σε μίλια και χιλιόμετρα), και μια ψηφιακή οθόνη με ολικό και 2 μερικούς χιλιομετρητές, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, ρολόι, ένδειξη service, προειδοποίηση για σταντ, κ.α.

Στο δεύτερο και μικρότερο “ρολόι” δίπλα στο πρώτο (ανάμεσα τους παρεμβάλλονται οι λυχνίες), έχουμε το στροφόμετρο, με κόκκινο στις 6.500 rpm, ενώ ακριβώς από κάτω βρίσκονται 2 ακόμα μικρότερα “ρολόγια” με τη στάθμη της βενζίνης, και με μια... ψηφιακή πυξίδα!

Σε προκαλεί για βόλτα, σε όλα τα τερέν

royal enfield himalayan first contact bikeit 8

Το Himalayan παίρνει μπροστά άμεσα με τη μίζα, και βγάζει έναν χορταστικό και όμορφο “αργόμπιτο” ήχο -παρεμπιπτόντως υπέροχο σε εμφάνιση είναι το τελικό της εξάτμισης.

Η σέλα δεν είναι ψηλή, και ο υποφαινόμενος με ύψος 1.70 αισθάνθηκε αμέσως άνετα πάνω της, πατώντας καλά ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού στη στάση. Το βάρος των 191 γεμάτων κιλών, με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 15 λίτρων, δεν προβληματίζει πουθενά.

Οι γωνίες σε γόνατα και αγκώνες είναι χαλαρές, και η στάση οδήγησης όρθια. Ακόμα κι όταν ο αναβάτης σηκωθεί στα μαρσπιέ για κίνηση σε χώμα, οι λαβές στο τιμόνι είναι σωστές και άνετες.

royal enfield himalayan first contact bikeit 7

Οι καθρέπτες είναι τοποθετημένοι ψηλά, έχουν καλό οπτικό πεδίο και δεν θολώνουν πουθενά.

Στα λίγα χιλιόμετρα που διανύσαμε στην πρώτη αυτή δοκιμή, η σέλα ήταν άνετη, ενώ η ζελατίνα έστελνε τον αέρα στο κράνος, προστατεύοντας καλά τον κορμό του αναβάτη.

Ευχάριστο σημείο η ανυπαρξία κραδασμών, μόνο κοντά στα κόκκινα έχει λίγους, αμελητέους.
Ο συμπλέκτης είναι κάπως σκληρός στο τράβηγμα, ενώ το κιβώτιο των 5 σχέσεων αποδείχτηκε άριστο, με θετικές αλλαγές και μικρές διαδρομές.

royal enfield himalayan first contact bikeit 16

Ο αερόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας των 411 κ.εκ. και των 24,5 hp είναι ελαστικός, ενώ ανεβάζει σχετικά αργά στροφές, και τον ακούς -και αισθάνεσαι- σχετικά φιμωμένο από τις Euro 4 προδιαγραφές. Παρόλα αυτά η δύναμη είναι αρκετή για τις περισσότερες συνθήκες, και ικανοποιητική για τον all-round χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, με τη Himalayan να ρολάρει ευχάριστα παντού.

Άψογος είναι ο ψεκασμός και γενικότερα η τροφοδοσία με γραμμική αίσθηση παντού, δίχως τινάγματα ή τρύπες.

Σε δρόμο με στροφές και μέτρια άσφαλτο, το Himalayan μας γέμισε εμπιστοσύνη, και το στρίψιμο μαζί του ήταν απολαυστικό, τόσο λόγω καλής πληροφόρησης, όσο και λόγω της ενιαίας και στιβαρής λειτουργίας των σφιχτών αναρτήσεων. Οι τελευταίες -ένα συμβατικό πιρούνι 41mm με φυσούνες και ένα μονό αμορτισέρ με μοχλικό- δεν βυθίζονται εύκολα, ούτε σε φρενάρισμα, ούτε και σε ανωμαλίες, κρατώντας σταθερή τη μοτοσυκλέτα. Οι διαδρομές τους είναι 200mm μπροστά και 180mm πίσω.

royal enfield himalayan first contact bikeit 20

Τα 2 δισκόφρενα, ένα εμπρός (300mm με διπίστονη δαγκάνα) και ένα πίσω (240mm με μονή δαγκάνα), έχουν μεν προοδευτική λειτουργία, όμως υπολείπονται σε δύναμη -πολύ καλή η λειτουργία του ABS σε αμφότερους τους τροχούς. Η μοτοσυκλέτα ήταν ακόμα άστρωτη (90 χιλιόμετρα είχε διανύσει όταν την παραλάβαμε), κι έτσι περιμένουμε να δούμε την απόδοση των φρένων μετά τα πρώτα 1000 χιλιόμετρα.

Το στενό τιμόνι είναι σχετικά βαρύ στην αλλαγή πορείας, όμως σε αντιστάθμισμα δεν κουνάει πουθενά, ούτε και σε διαδρομή με συνεχόμενα τεράστια σαμάρια.

royal enfield himalayan first contact bikeit 12

Στο λίγο χώμα που κάναμε, η Himalayan έδειξε ικανή και διασκεδαστική, ενώ στις πέτρες η σφιχτή διαδρομή των αναρτήσεων ήθελε λίγη προσοχή καθώς δεν απορροφούν εύκολα τις ανωμαλίες -αλλά δεν μιλάμε για καθαρόαιμη μοτοσυκλέτα, οπότε η συμπεριφορά της είναι πολύ καλή για τον χαρακτήρα της.

Ένα ξεχωριστό all-round μοντέλο

royal enfield himalayan first contact bikeit 4

Εύκολη, προσβάσιμη, ελαφριά, δίχως κραδασμούς, και ιδιαίτερα άνετη. Κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς ΠΑΝΤΟΥ, χαλαρώνοντας παράλληλα και τον αναβάτη της. Άψογη σε ποιότητα, με πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού, και διαστάσεις τροχών και αναρτήσεων που της επιτρέπουν να πάρει πραγματικά παντού! 

Στα 5.290 ευρώ που κοστίζει η Himalayan δείχνει να έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στα μικρά On-Off, μια κατηγορία που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη άνθηση τον τελευταίο καιρό.

Περισσότερα μόλις πάρουμε τη μοτοσυκλέτα για το κυρίως TEST, μετά το στρώσιμο της.

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 15:36

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST - Royal Enfield Himalayan 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon