.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 00:50

Test BMW F 800 GS 2010

 

Άξιος εκπρόσωπος!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Έχοντας δύο άξιους εκπροσώπους στην μικρή και μεγάλη κατηγορία των οn/off, τα F 650 GS και R 1200 GS / Adventure, η BMW ξεκίνησε μία ενδοοικογενειακή μάχη. Το F 800 GS αύξησε τις τουριστικές δυνατότητες της “μικρής” και έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς αναβάτες να ανακαλύψουν τα εκτός δρόμου όριά τους. Και σε άλλους, να τα ξεπεράσουν κατά πολύ.

Από street σε on/off


Ανηφορίζοντας την ορεινή διαδρομή με την φρεσκοστρωμμένη άσφαλτο, από το κέντρο της Τρίπολης προς την Βυτίνα, το νέο δικύλινδρο εν σειρά μοτέρ του F 800 ST γουργούριζε από ευχαρίστηση. Η ροπή και ελαστικότητα του μετέδιδαν αθόρυβα την κίνηση στον πίσω τροχό μέσω του ιμάντα και η γραμμική απόδοση συνέθετε το τέλειο πακέτο. Όποιος οδήγησε τότε αυτή την μοτοσυκλέτα, ορκιζόταν πως όταν αυτός ο δικύλινδρος έμπαινε σε “ψηλή” μοτοσυκλέτα, θα έκανε θραύση. Κι έτσι έγινε. Ένα χρόνο αργότερα, η σειρά GS απέκτησε άλλον ένα εκπρόσωπο, αυτή τη φορά με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, ο οποίος φέρει το αρτικόλεξο F που συναντήσαμε τα τελευταία δεκοκτώ χρόνια, στην μικρότερη, μονοκύλινδρη σειρά.

Η χωμάτινη ιστορία της BMW πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, το 1981, τότε που ο Huber Auriol κέρδιζε τον 3ο αγώνα του Paris - Dakar πάνω στην πρώτη R 800 GS. Η άνοδος του κυβισμού στα 980cc τις αμέσως επόμενες χρονιές που έδωσε ξανά στην BMW την νίκη το 1983 (Hubert Auriol) αλλά και το 1984 – ’85 (Gaston Rahier), άφησε στην άκρη τους μικρότερους κυβισμούς. Στην παραγωγή είδαμε την R 800 / 100 GS και τον κινητήρα boxer να πρωταγωνιστεί στις μοτοσυκλέτες της BMW.
Η αλλαγή από “boxer” σε “εν σειρά”, φάνταζε ως απιστία στους εκατομμύρια φανατικούς της βαυαρικής φίρμας. Με τον boxer να παραμένει και να φτάνει αισίως τα 1200cc και την μικρότερη, στις ίδιες διαστάσεις όμως, R 850 GS, να σταματάει την παραγωγή, έμεινε ανοιχτό το κενό για μία νέα μοτοσυκλέτα. Μία μοτοσυκλέτα πιο εύχρηστη, πιο προσιτή, περισσότερο off road από το τουριστικό πλέον R 1200 GS / Adventure.

Νέα πρόκληση


Για πρώτη φορά στην ιστορία της BMW, ένας νέος εν σειρά κινητήρας, ήρθε για να δώσει ώθηση σε μία κατηγορία που δείχνει περισσότερο χρηστική από ποτέ. Μία κατηγορία που βρισκόταν πάντα στην σκιά των μικρότερων, πιο χωμάτινων on/off, με περιορισμένες δυνατότητες εκτός δρόμου, και αυξημένο βάρος.
Ταυτόχρονα και μέχρι πρόσφατα, εταιρίες όπως οι Yamaha (TDM 900), Honda (Africa twin 750 – Transalp 650-700), Triumph (Tiger 900-955-1050), δεν είχαν κάτι χωμάτινο να παρουσιάσουν, διανύοντας μία ασφάλτινη περίοδο. Μέχρι που η KTM (950-990 Adventure) ανακάτεψε κάπως τα νερά και έδωσε στην αγορά μία μοτοσυκλέτα off road Adventure για σκληροπυρηνικούς αναβάτες. Μιας και στην μεγάλη κατηγορία όπου απευθύνεται η τελευταία εκπρόσωπος, η BMW είχε δυνατή παρουσία στα μάτια της σειράς R / GS, ο ενδιάμεσος κυβισμός ήταν η λύση στις off road φαντασιώσεις των αναβατών.

Η πρόκληση για την BMW ήρθε με το F 800 GS, την μοτοσυκλέτα που γεφυρώνει τα βουνά με το δικό της μοναδικό τρόπο, δίνοντας στους χωμάτινους εξερευνητές απεριόριστες δυνατότητες. Έκτοτε, τα χωμάτινα ταξίδια απέκτησαν νέα διάσταση.

Όντας η πρώτη εταιρία που παρουσίασε μοτοσυκλέτα οκτακοσίων κυβικών, έθεσε τον προβληματισμό για το πού πραγματικά ανήκει. Στα μεγάλα ή στα μικρά on/off; Και όντας μία πραγματική on/off  με τεράστιο OFF, είχε ακόμη ένα λόγο να πρωτοπορεί δίνοντας στην κατηγορία της, μοναδικότητα και πραγματική υπόσταση. Έχει όμως ξεκάθαρα χωμάτινο προσανατολισμό μιας και όποιος θέλει την ίδια μοτοσυκλέτα αλλά χωρίς χωμάτινες βλέψεις, μπορεί να στραφεί στο χαμηλότερο και πιο βολικό για καθημερινή μετακίνηση F 650 GS.

Χωμάτινος προσανατολισμός


Η F 800 GS είναι μία ψηλή μοτοσυκλέτα με θέση οδήγησης στα 880mm, πολύ χαμηλότερη από την αντίπαλο KTM Adventure, αλλά ξεκαθαρίζει εξαρχής ότι βάζει επιθετικά τον αναβάτη πάνω της. Η σέλα είναι σκληρή, ίσια, το τιμόνι δημιουργεί επιθετικούς μοχλούς και το σύνολο σε κάνει να νομίζεις ότι κάθεσαι σε μοτοσυκλέτα enduro. Βρίσκεσαι περισσότερο “πάνω”, παρά “μέσα” στην μοτοσυκλέτα, όντας ενεργός αναβάτης και όχι ένας θεατής πίσω από την ζελατίνα του fering.

Ο χωμάτινος προσανατολισμός φαίνεται απευθείας μόλις βρεθείς στην θέση οδήγησης όπου, είτε καθιστός, είτε όρθιος, αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο. Ειδικά στην όρθια στάση, οι μοχλοί που σχηματίζονται από τα χειριστήρια σε αφήνουν να
μεταφέρεις δυνάμεις όπου και όποτε χρειαστεί. Κρινόμενη σαν… enduro, η F 800 GS είναι μία μοτοσυκλέτα που έχει σχεδιαστεί με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα των μονοκύλινδρων on/off και των mega enduro.
Η κάλυψη αποστάσεων απαιτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό και οι χωμάτινες ανησυχίες, καλές αναρτήσεις, στιβαρό πλαίσιο, δυνατό κινητήρα, ευστροφία, κορυφαία φρένα. Το GS τα έχει όλα.

Το πλαίσιό του είναι διχτυωτό κατασκευασμένο από σωλήνες στρογγυλής διατομής, οι αναρτήσεις αφορούν το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 45mm και μονό αμορτισέρ που εδράζεται απευθείας στο ψαλίδι, χωρίς μοχλισμό. Το μπροστινό σύστημα δεν διαθέτει κάποια ρύθμιση, όντας ένα αρνητικό σημείο για εξειδικευμένες καταστάσεις, πάντα στο βωμό της άνεσης, που είναι και αυτή μέρος της καθημερινής οδήγησης. Το αμορτισέρ ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση ελατηρίου, υδραυλικά, και ως προς την απόσβεση επαναφοράς.
Οι τροχοί είναι διαμέτρου 21 και 17 ιντσών, ξεκαθαρίζοντας τη χρήση για την οποία προορίζονται: Χώμα. Ταυτόχρονα, οι επιλογές ελαστικών για εκτός δρόμου διαδρομές, είναι πολλές, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναβάτη να επιλέξει μέσα από μία μεγάλη χωμάτινη αλλά και ασφάλτινη γκάμα.

Κορυφαία είναι τα φρένα του, με δύο δίσκους διαμέτρου 300mm και ABS στο μπροστινό τμήμα, και 265mm στο πίσω, με ιταλική προέλευση, από την Brembo.
Ως γνήσιο BMW, πρέπει κι εδώ να συνηθίσεις τους διακόπτες οι οποίοι έχουν τοποθετημένα “περίεργα” τα φλας και την μίζα. Είναι όμως χρηστικοί ακόμη και με τα πιο χοντρά γάντια.

Τουριστικές βλέψεις


Σαν τουριστική off road μοτοσυκλέτα, έχει δοθεί σημασία στον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί και διατίθεται ως έξτρα, κάτι που διέθετε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής.
Στον αριστερό διακόπτη συναντάς το πολύ χρηστικό trip computer που σε πληροφορεί για την εξωτερική θερμοκρασία, την στιγμιαία και μέση ωριαία κατανάλωση αλλά και τα υπολειπόμενα χιλιόμετρα με την ταχύτητα που κινείσαι. Από εκεί απενεργοποιείται και το ABS με ένα απλό πάτημα ενώ στον δεξιό διακόπτη βρίσκεται το μπουτόν των θερμαινόμενων γκριπ, σε δύο θέσεις, ιδιαίτερα χρήσιμο το χειμώνα.

Η σκληρή σέλα που φωνάζει “χώμα” είναι μεγάλη και φιλοξενεί άνετα δύο άτομα, και όσο για την άνεση, διατίθεται και μαλακότερη και πιο χαμηλή, για όσους το επιθυμούν. Οι χειρολαβές για τον συνεπιβάτη, η έτοιμη θέση για βαλίτσα, οι βάσεις για σωστό δέσιμο αποσκευών ή για τοποθέτηση “τριπλέτας” στο πίσω μέρος, δείχνουν τον προορισμό. Η απουσία μεταλλικού ρεζερβουάρ στο συνηθισμένο τμήμα, και η τοποθέτησή του, κάτω από την σέλα, κοντά στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας, δίνει αέναη αίσθηση στο F 800 GS το οποίο ανακοινώνει 207 κιλά πλήρης υγρών. Το ζύγισμα και η πανάλαφρη αίσθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού της μοτοσυκλέτας, μαζί με το συνολικό πλάτος και μήκος που προκύπτει.

Το F 800 GS είναι μικρό για 800, μαζεμένο σε διαστάσεις, με τον κινητήρα να αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα του. Το πλαίσιο αγκαλιάζει τον δικύλινδρο εν σειρά που έχει δημιουργήσει ένα στενό σύνολο, χωρίς να ενοχλεί στα πόδια που κουμπώνουν κατευθείαν κάτω από το υποτιθέμενο ρεζερβουάρ.
Η διάταξη εν σειρά, είναι ο τέλειος συνδυασμός για την χρήση που προορίζεται μιας και δείχνει σαν μία μικρή μοτοσυκλέτα σε μήκος, με μακρύ μεταξόνιο για σταθερότητα, τα 1.578mm.

Ο κινητήρας που προήλθε από το F 800 ST δέχτηκε τις απαραίτητες περιποιήσεις για την νέα χρήση. Διαθέτει ψεκασμό που λειτουργεί εκπληκτικά, είναι τετραβάλβιδος και φυσικά υγρόψυκτος. Το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων είναι κοντά κλιμακωμένο ώστε να μεταφέρει την ροπή ομαλά, βοηθώντας έτσι την καθημερινή μετακίνηση, δίνοντας στο F 800 GS τον χαρακτηρισμό ποδήλατο. Σημαντικότερο όλων, ίσως, την περίοδο που βιώνουμε, ότι ο συγκεκριμένος κινητήρας καταναλώνει καύσιμο σαν σπουργίτι, αντίθετα με τις επιδόσεις του.
Ο ψεκασμός λειτουργεί υποδειγματικά χωρίς μπουκώματα, μπερδέματα ή “βηξίματα” και η ροπάτη λειτουργία βοηθάει στην μικρή κατανάλωση. Αυτή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ανάμεσα στα 4,5 με 5,5 λίτρα στα 100 χλμ με την αυτονομία να αγγίζει τα 250 χιλιόμετρα με το μικρό 16λιτρο ρεζερβουάρ. Κατανάλωση 650 με επιδόσεις 1000!

Ευχρηστία παντού


Κοιτώντας το F 800 GS εύκολα συμπεραίνεις πως είναι δύσκολο να το κατατάξεις σε μία κατηγορία. Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών από τις μικρότερες και ελαφρύτερες μονοκύλινδρες, αλλά και τις δυνατότερες mega on/off, γίνεται σαφής. Βρίσκεται στη μέση και αποτελεί την χρυσή τομή, όντας ευκολότερο σε χρήση απ’ ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αν και δείχνει ψηλό για μέσου ύψους αναβάτες, το νούμερο “880” που αφορά το ύψος σέλας δεν είναι απαγορευτικό. Με το κόψιμο τιμονιού να λειτουργεί ως τεράστια βοήθεια μέσα στην κίνηση, το μεσαίο GS αναδεικνύεται σε ένα πραγματικό παιχνίδι.
Με τέλειο ζύγισμα, μαλακή αίσθηση που δεν ζητάει πίεση και δύναμη από τον αναβάτη για να κινηθεί, σε βάζει σε σβέλτους ρυθμούς οδήγησης μέσα στην πόλη. Το στιβαρό του πλαίσιο σε συνδυασμό με τις μαλακές και άνετες αναρτήσεις, απορροφούν τις ανωμαλίες μετατρέποντας τον “μπαλωμένο” στίβο εκάστοτε πόλης σε χαλί. Αυτό το πέτυχε η BMW συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά  του πλαισίου και των αναρτήσεων με την μαλακή και γλυκιά λειτουργία του κινητήρα. Κάτι που σε άλλες μεγαλύτερες on/off, είναι δύσκολο να συνδυαστεί.

Το μυστικό του 800 είναι πως μπορεί να ελεγχθεί πανεύκολα από μέσο χρήστη, και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ή αγωνιστικές ικανότητες ώστε να το τιθασεύσεις. Αν έχεις τέτοιες βλέψεις, θα σε καλύψει και σε αυτό το κεφάλαιο, με ένα μοναδικά προσαρμοστικό τρόπο.
Όντας ένα γνήσιο BMW, ακούγεται σαν boxer παρά το ότι ο κινητήρας του είναι εν σειρά. Το τεραστίων διαστάσεων τελικό εξαγωγής που βρίσκεται τοποθετημένο αριστερά, γεμίζει το χώρο με τον μπάσο ήχο του, προδίδοντας την γερμανική προέλευση. Κι όμως, δεν απαιτείται ανέβασμα στροφών για να κινηθείς με αξιώσεις μιας και, από τις 1.500 σ.α.λ. και πάνω, μπορείς να αλλάζεις ταχύτητες με άνεση. Τους καλοκαιρινούς μήνες ωστόσο, απαιτείται άνοιγμα... των ποδιών, μιας και η ζέστη που φτάνει εκεί από τον δικύλινδρο, ενοχλεί.

Η ροπή του που αποδίδεται στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα, μπορεί να κινήσει το σύνολο άνετα και να βοηθήσει τον αναβάτη σε συνθήκες πόλης και βόλτας. Η ελαστική λειτουργία του συνόλου και η κορυφαία απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, δίνουν ευχρηστία και μετατρέπουν την βόλτα σε απόλαυση. Αλλάζεις σχέσεις συνεχώς, χωρίς να “κυνηγάς” το γκάζι ή να στηρίζεσαι στον συμπλέκτη και το BMW φεύγει μπροστά, ομαλά, γλυκά, ξεκούραστα. Το ABS αποτελεί ένα σύμμαχο μέσα στην πόλη και στο βρεγμένο οδόστρωμα, με το μπροστινό φρένο όντας καλύτερο από το πίσω. Η αίσθηση που δίνει η ακτινικά τοποθετημένη τρόμπα της Brembo και η δύναμη των δύο δίσκων, είναι ικανή να σε σταματήσει εκεί που θες, με ένα απλό άγγιγμα του δεξιού δείκτη. Το σύνολο δείχνει φιλικό και βολικό ανεξάρτητα με το σημείο του χάρτη που θα επιλέξεις.

Ταξίδια εντός και εκτός


Η σχεδίαση του F 800 GS προέκυψε με στόχο να ανακαλύπτει ανεξερεύνητες πτυχές της περιοχής αλλά και… του εαυτού τού αναβατή. Η δυνατότητα να ταξιδεύει σε εθνική οδό, σε ορεινούς επαρχιακούς δρόμους και να εισέρχεται σε χωματόδρομους και off road διαδρομές, είναι το μεγάλο του ατού.

Οδηγώντας το F 800 GS μπορείς να ταξιδεύεις φορτωμένος στην εθνική με ταχύτητες κοντά στα 150 χ.α.ω. μιας και η τελική του πλησιάζει και κάποιες φορές ξεπερνάει ελαφρώς τα 200 χ.α.ω.
Η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή, αλλά μετά τα 150 εμφανίζονται υψίσυχνοι κραδασμοί, κάτι αναμενόμενο από έναν κινητήρα με τόσο κοντή πρωτεύουσα μετάδοση. Κάπου χάνεις και κάπου κερδίζεις σε όλες τις μοτοσυκλέτες και με το F 800 GS θα πρέπει να κατεβάσεις λίγο τη βελόνα του κοντέρ, προκειμένου να αντέξεις περισσότερο εσύ, μιας και η μοτοσυκλέτα δεν έχει κάποιο πρόβλημα να κινείται σε ταχύτητες άνω των 150 χ.α.ω. Η προστασία από τον αέρα σε αυτές τις ταχύτητες είναι ελάχιστη μιας και η ψηλή θέση και η χαμηλή ζελατίνα, λειτουργούν αρνητικά.

Για μεγάλα ταξίδια, η τοποθέτηση μεγαλύτερης ζελατίνας από την γκάμα των αξεσουάρ κρίνεται επιβεβλημένη για να φεύγει ο αέρας που τώρα καταλήγει λίγο πάνω από το στήθος. Οι μαλακές αναρτήσεις δίνουν άνεση τόσο στην εθνική οδό, όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Εκεί το σύνολο δείχνει πιο φιλικό και πλησιάζει περισσότερο στο λόγω ύπαρξής του. Οι ανηφορικές ορεινές διαδρομές με συνεχόμενες στροφές και κακό οδόστρωμα είναι “βούτυρο στο ψωμί” του GS και εκεί που άλλες μοτοσυκλέτες δυσανασχετούν, το 800 “ανεβάζει στροφές”.

Η ροπή του κινεί την μοτοσυκλέτα αδιαφορώντας για την δυσκολία της διαδρομής και το σύνολο πλαισίου και αναρτήσεων, μετατρέπουν την κίνηση σε πτήση σε μαγικό χαλί. Η τεράστια διαφορά φαίνεται όταν πατήσεις χώμα, όταν οι “αισθητήρες” του GS μυρίσουν δάσος και διαδρομές με άγριο έδαφος. Τοποθετείς το σώμα σου σωστά, όρθιος και επιθετικά, η διάφανη ζελατίνα σου δίνει οπτικό πεδίο στον μπροστινό τροχό και το γκάζι γίνεται σύμμαχος.

Με κριτήρια enduro


Κοιτώντας μπροστά, όπως αρμόζει σε έναν επιθετικό αναβάτη, δεν καταλαβαίνεις ότι κάθεσαι στο F 800 GS, αλλά σε μία πιο μικρή, περισσότερο χωμάτινη μοτοσυκλέτα. Επιταχύνεις ομαλά, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές και αλλάζεις σχέσεις συνεχώς μαζεύοντας χιλιόμετρα. Η καμπύλη της ιπποδύναμης είναι ανοδική χωρίς πτώσεις, χωρίς μπουκώματα και σκαμπανεβάσματα και οι αλλαγές σχέσεις θεμιτές για ευχρηστία και όχι ανάγκη.

Το κοντά κλιμακωμένο κιβώτιο δίνει τη δυνατότητα να ανεβάζεις σχέσεις συνεχώς ακόμη και με μικρές ταχύτητες. Η ελαστικότητα του κινητήρα σου επιτρέπει να κινείσαι με λίγες στροφές ακόμη και με 3η ή 4η σχέση, χωρίς δισταγμό. Η ροπή είναι όση χρειάζεται για να μετακινηθείς με αξιώσεις, σε ορεινές διαδρομές, με δύο επιβαίνοντες και αποσκευές. Με την φιλική λειτουργία του κινητήρα μετατρέπεται σε απόλαυση η βόλτα μιας και το γύρισμα του γκριπ δίνει ακριβώς αυτό που περιμένεις στον πίσω τροχό.

Με το στιβαρό σύνολο να παραμένει σταθερό συνεχίζεται η βόλτα, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει άνεση από τις μαλακές αναρτήσεις που θέτουν όρια, όταν πιεστούν πραγματικά, σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι αναρτήσεις δεν διαθέτουν ρυθμίσεις για υψηλές off road απαιτήσεις αλλά μέχρι εκεί που μπορεί να το φτάσει ο καλός αναβάτης δεν θα χρειαστούν.
Όντας μόνος στη σέλα του, οδηγώντας το σβέλτα στο χώμα, φτάνεις στο σημείο να αναφέρεσαι στο F 800 GS σαν να επρόκειτο για enduro μοτοσυκλέτα, μιας και οι δυνατότητές του είναι εκπληκτικές. Προσφέρει άνεση ακόμη και σε οδήγηση σε σκληρούς και δύσβατους χωματόδρομους όπου απορροφάει τις ανωμαλίες χωρίς κραδασμούς.

Το αμορτισέρ ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου και την απόσβεση επαναφοράς, και έρχεται εύκολα στα μέτρα του αναβάτη όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Για αγωνιστική χρήση όμως, το μπροστινό σύστημα θα χρειαστεί ένα ζεύγος σκληρότερα ελατήρια μπροστά και διαφορετικό ύψος λαδιού. Αγωνιστική χρήση; Κι όμως, φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για αγώνες trail ride / rally με μία μοτοσυκλέτα που είναι σχεδιασμένη να μεταφέρει έναν ή δύο επιβαίνοντες σε ορεινές χωμάτινες διαδρομές!

Το F 800 GS κινείται με χαρακτηριστική άνεση σε χωματόδρομους, και το μικρό του μέγεθος αλλά και η απόσταση από το έδαφος, σε αφήνει να επιλέξεις ανάμεσα σε κάθε είδους δυσκολία. Με κορυφαία φρένα που θα το σταματήσουν όπου χρειαστεί, θα απενεργοποιήσεις το ABS ώστε να έχεις πλήρη έλεγχο και να νιώσεις ότι μπορείς να στηριχτείς πάνω του για γρήγορη μετακίνηση.

Οικονομία και επιδόσεις


Με το F 800 GS η BMW απέδειξε πως δεν χρειάζεσαι κυβισμούς που ξεπερνούν κατά πολύ το λίτρο για να απολαύσεις οδήγηση. Και η απόδειξη είναι πως όλοι οι κατασκευαστές έφτασαν πρόσφατα στον καταλυτικό αυτόν κυβισμό, με τον ένα ή άλλο τρόπο, με κινητήρες εν σειρά τρικύλινδρους, τετρακύλινδρους, ακόμη και σε διάταξη V!
Το F 800 GS σε επιδόσεις μπορεί να συγκριθεί με δυνατότερες μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού μιας και έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά απόδοσης. Φτάνει τα 200 χιλιόμετρα τελικής κυνηγώντας μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες, και μάλιστα, με καταναλώσεις της κατηγορίας των 650cc.
To μεσαίο GS αποτελεί την πιο off road πρόταση αυτή τη στιγμή στις μικρομεγάλες” μοτοσυκλέτες on/off, δίνοντας ευχρηστία, οικονομία και μοναδικές δυνατότητες ακόμη και στον μέσο ή άπειρο χρήστη. Όλα αυτά με ποιότητα και υποστήριξη BMW και διαχρονικότητα που ακόμη και οπτικά, θυμίζει την καταξιωμένη μεγάλη σειρά GS.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο F 800 GS
Αντιπρόσωπος BMW Hellas A.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 10.650euro
Τιμή έκδοσης δοκιμής 11.980 (+ ABS - 810euro, Trip Computer - 170euro, θερμαινόμενα γκριπ - 240euro)
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόρου, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 798
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 82 x 75,6
Συμπίεση (:1) 12
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός / μονάδα διαχείρισης BMS 1
Σύστημα εξαγωγής 2 σε  1 με καταλύτη
Λίπανση ξηρο κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,943 (35/68)
1η σχέση 2.462 (13/32)
2η σχέση 1,750 (16/28)
3η σχέση 1,381 (21/29)
4η σχέση 1,174 (23/27)
5η σχέση
1,042 (24/25)
6η σχέση
0,960 (25/24)
Τελική μετάδοση 2,625 (42/16)
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Χαλύβδινο σωληνωτό, ανοιχτό, διχτυωτό
Κάστερ (°) 26
Ίχνος (χιλ) 117
Μεταξόνιο (χιλ) 1.578
Ύψος σέλας (χιλ) 880
Μήκος (χιλ) 2320
Πλάτος (χιλ) 945
Ύψος (χιλ) 1350
Βάρος (kg) 185
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 16-Απρ
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 45mm /  διαδρομή τροχού 230mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Μονό αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / διαδρομή τροχού 215mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και επαναφοράς
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 150/70-17
Φρένα
Φρένα Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με  δαγκάνες δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 2650mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, υπολειπόμενα χιλιόμετρα ανα τρόπο οδήγησης, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ABS, εξωτερική θερμοκρασία, σχέσεις ταχυτήτων, μέση κατανάλωση καυσίμου
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 85/7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ) 83nm/ 5.750

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 21:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video test BMW R 1200 GS 2010 Παρουσίαση - BMW R 1200 GS 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon