.
Κατηγορία Zero Engineering
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 16:20

Zero Motorcycles – Πατέντες για νέο υγρόψυκτο μοτέρ

Με αυτή την τεχνολογία, ο επόμενος ηλεκτροκινητήρας της Zero ίσως είναι και σημαντικά ισχυρότερος.

H Zero Motorcycles είναι μία από τος κορυφαίες μάρκες κατασκευής ηλεκτρικών δικύκλων παγκοσμίως, ενώ έχει ταυτιστεί με την χρήση ενός συγκεκριμένου τύπου ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος είναι brushless αλλά και αερόψυκτος, εκμηδενίζοντας την απαιτούμενη συντήρηση του. Ωστόσο, οι υγρόψυκτοι ηλεκτροκινητήρες ήδη έχουν δηλώσει το παρόν, στην αγορά. Φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ότι και η Zero θα ακολουθήσει αυτό τον δρόμο.

Με βάση πληροφορίες και σχέδια κατοχύρωσης πατέντας, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε αμερικανικά μέσα, η Zero δουλεύει πάνω σε έναν υγρόψυκτο κινητήρα. Τα σχετικά σχέδια, αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της κατασκευής του: Με διπλό κέλυφος και ξεχωριστό, από το εσωτερικό μέρος του κελύφους, στάτορα. Ανάμεσα στα τοιχώματα του διπλού κελύφους, θα ρέει ψυκτικό υγρό μέσω μιας αντλίας, το οποίο θα απάγει την θερμότητας του ηλεκτροκινητήρα σε ένα... πατροπαράδοτο ψυγείο.

Σε επιμέρους λεπτομέρειας της πατέντας, φαίνονται στοιχεία της κατασκευής του εσωτερικού του καναλιού κυκλοφορίας του νερού, ανάμεσα στα τοιχώματα του κελύφους του ηλεκτροκινητήρα. Η Zero έχει αναπτύξει συγκεκριμένες προεξοχές, οι οποίες από την μία θα αυξάνουν την επιφάνεια επαφής του μοτέρ με το ψυκτικό υγρό, από την άλλη θα δημιουργούν τυρβώδη ροή στα σημεία που θα βρίσκονται, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότερη θερμότητα από τα σημεία εκείνα, να απάγεται στο ψυκτικό μέσο.

Αν και η Zero έχει τονίζει επανειλημμένα, τα πλεονεκτήματα των αερόψυκτων μοτέρ που χρησιμοποιεί ήδη, φαίνεται ότι τελικά δεν παραγκωνίζει και τα ατού της υγρόψυξης. Ένα σύστημα που έχει κυριαρχήσει εδώ και δεκαετίες στους κινητήρες υψηλών επιδόσεων, η υγρόψυξη επιτρέπει καλύτερη ψύξη αλλά και πολύ καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας ενός μοτέρ, θερμικού ή ηλεκτρικού. Στους κινητήρες βενζίνης, αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν επιτρέψει τις τόσο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων και τους τρομερούς κινητήρες που βλέπουμε στα ισχυρότερα και μεγαλύτερα μοντέλα. Για την ηλεκτροκίνητη, αυτό θα μπορούσε να σημάνει τόσο ισχυρότερους ηλεκτροκινητήρες χωρίς σημαντική αύξηση βάρους, όσο και καλύτερα χαρακτηριστικά αγωγιμότητας/αποδοτικότητας, μιας και η θερμοκρασία τους θα ελέγχεται καλύτερα.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 16:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon