.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 17:03

Yamaha Exciter 155 VVA Sports 2021 - Με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων VVA,17% δυνατότερο!

Τις πρώτες φήμες ακολούθησαν οι “κατασκοπικές” φωτογραφίες, τις οποίες ακολούθησε η επίσημη παρουσίαση. Η Yamaha Βιετνάμ παρουσίασε έτσι το Exciter 155 VVA Sports του 2021, το πρώτο παπί της ιστορίας με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, μαζί με κορυφαίο εξοπλισμό, που για την ώρα θα παραμείνει προνόμιο των ασιατικών αγορών και μόνο.

Το Yamaha Exciter (που σε άλλες ασιατικές χώρες έχει διαφορετικά ονόματα, όπως MX King) είναι το κορυφαίο από πλευράς επιδόσεων παπί της ιαπωνικής εταιρείας, που έχει κάνει μεγάλη καριέρα στις ασιατικές αγορές.

Από τα 135 κυβικά μεγάλωσε στα 150, και το 2021 μεγαλώνει ακόμα περισσότερο στα 155, δεχόμενο μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και μια σειρά από τεχνολογικές αναβαθμίσεις που το φέρνουν στην κορυφή της κατηγορίας.

Η Yamaha Βιετνάμ χαρακτηρίζει το Exciter 155 VVA Sports 2021 ως ένα “μικρό YZF-R1”, ενώ δίπλα στο νέο παπί της, η εταιρεία παρουσίασε κι ένα ακραία sport Exciter concept, στα πρότυπα του εξίσου ακραίου customizing παπιών για το οποίο έχουν γίνει γνωστές χώρες όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη.

Ας δούμε όμως τι νέα μας φέρνει το Exciter 155 VVA Sports 2021.

Ξεκινάμε από τον μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο, ψεκαστό και τετραβάλβιδο κινητήρα με τον ένα εκκεντροφόρο επικεφαλής και με τα 155 κ.εκ., με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA. Ο συγκεκριμένος κινητήρας προέρχεται από τις μοτοσυκλέτες αντίστοιχου κυβισμού της Yamaha, έχει διαστάσεις 58.0 x 58.7 mm, συμπίεση 10.5:1, αποδίδει 17,7 hp / 9.500 rpm και 1,5 kgm / 8.000 rpm, και είναι 17% ισχυρότερος από την προηγούμενη έκδοση των 150 κυβικών.

Το σύστημα μεταβλητού χρονισμού VVA επενεργεί στις 7.400 και άνω στροφές, αλλάζοντας τη λειτουργία του κινητήρα, επιτρέποντας στις βαλβίδες εισαγωγής να παραμένουν ανοιχτές περισσότερη ώρα, αυξάνοντας έτσι τις επιδόσεις, με το μοτέρ να έχει γεμάτη λειτουργία τόσο χαμηλά όσο και ψηλά.

Ο συμπλέκτης όχι μόνο είναι τύπου μοτοσυκλέτας (με μανέτα στο χέρι), αλλά είναι και περιορισμένης ολίσθησης, διαθέτοντας και υποβοήθηση!

Το κιβώτιο είναι 6 σχέσεων, με μειωμένο θόρυβο και σχεδίαση για καλύτερη οικονομία καυσίμου, ενώ νέος είναι το σύστημα εισαγωγής του κινητήρα, με νέο φίλτρο αέρα καθέτου εισαγωγής, και νέο σώμα ψεκασμού 28 mm. Νέο είναι και το πιο αποδοτικό σύστημα ψύξης.

Η Yamaha αναφέρει πως το Exciter 155 VVA διαθέτει 4 διαφορετικούς χάρτες ανάφλεξης που αλλάζουν αυτόματα ανάλογα με την ταχύτητα κιβωτίου, τη λειτουργία του VVA, των στροφών κινητήρα και του ανοίγματος του γκαζιού, ενώ το πιστόνι διαθέτει επίστρωση Diamond-Like-Carbon (DLC).

Νέο είναι το ατσάλινο πλαίσιο του υπέρ-παπιού της Yamaha, ενισχυμένο για μεγαλύτερη σταθερότητα στη sport οδήγηση.

Συνεχίζουμε με το design του Exciter 155 VVA, με το design να θέλει να θυμίσει YZF-R1, τα φώτα αποτελούνται από προβολέα στο τιμόνι, και από έξτρα φώτα στην ποδιά, ενώ δίπλα τους έχουμε και DRL λαμπτήρες. Το πίσω φωτιστικό σώμα εμπνέεται σχεδιαστικά από εκείνο του YZF-R1!

Νέα είναι η εξάτμιση, νέα και τα φρένα (αν και δίχως ABS ή CBS), με τη διπίστονη δαγκάνα μπροστά και τη μονή πίσω να παρέχουν 17% δυνατότερο φρενάρισμα από πριν.

Το συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά έχει αυξημένη διαδρομή από τα 90 στα 100 mm, με καλύτερο σετάρισμα, ενώ πίσω βρίσκουμε μονό κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ.

Η ψηφιακή LCD οθόνη με το μπλε φόντο και τις λευκές ενδείξεις, παρέχει πληροφορίες ταχύμετρου, στροφόμετρου, δείκτη καυσίμου, δείκτη ταχύτητας κιβωτίου, ολικού και 2 μερικών χιλιομετρητών, δείκτη λειτουργίας VVA, ένδειξη κατανάλωσης καυσίμου, ένδειξη Eco, κ.α.

Το ρεζερβουάρ χωρά 5,4 λίτρα καυσίμου, που σύμφωνα με τη Yamaha χαρίζουν αυτονομία 265 χιλιομέτρων, ενώ η σέλα δύο επιπέδων έχει φτιαχτεί να θυμίζει μονόσελο.

Επιπλέον, το Exciter 155 VVA (στην έκδοση Premium) έχει λειτουργία Smart Key και θύρα φόρτισης 12V, ενώ μόνο στην Premium η δαγκάνα μπροστά είναι διπίστονη.

Οι εκδόσεις του Exciter 155 VVA είναι η Standard, η Deluxe και η Premium.

Φυσικά θα θέλαμε να δούμε το Exciter 155 VVA να έρχεται και στην Ευρώπη, αν και για την ώρα η Yamaha δεν έχει ανακοινώσει κάτι τέτοιο, με το νέο υπέρ-παπί της να αποτελεί προνόμιο των ασιατικών αγορών και μόνο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 17:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon