.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 17:39

Yamaha MT-09 2021 – Η επίσημη παρουσίαση

Για το 2021 η Yamaha πήρε το MT-09 και του άλλαξε τα φώτα! Κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά. Γιατί μπορεί στο μάτι να χτυπά αμέσως ο νέος προβολέας, όμως η μοτοσυκλέτα έχει σημαντικές αλλαγές σχεδόν σε όλους τους τομείς, από τον μεγαλύτερο κινητήρα , το νέο πλαίσιο και το ψαλίδι, μέχρι το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο βοηθημάτων και τα όργανα.

Όταν το MT-09 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2013, έφερε πραγματική επανάσταση στην κατηγορία, τόσο με το design του, όσο κυρίως με τις εκρηκτικές επιδόσεις και τον κτηνώδη τρόπο απόδοσης του τρικύλινδρου κινητήρα του.

Το 2017 η ιαπωνική εταιρεία ανανέωσε τη streetfighter μοτοσυκλέτα της, με νέα και πολύ πιο ακραία αισθητική.

Το νυστέρι όμως μπήκε βαθιά στην τρίτη γενιά του MT-09, το μοντέλο του 2021 δηλαδή, που έχει ανανεωθεί ΠΑΝΤΟΥ!

Αφορμή ήταν οι Euro 5 προδιαγραφές, με τη Yamaha να εφοδιάζει το ΜΤ-09 με νέο τρικύλινδρο κινητήρα 889 κ.εκ. (+42 κ.εκ. από πριν), χάρη στην αύξηση της διαμέτρου κατά 3 mm. Νέα είναι η τροφοδοσία, η εισαγωγή αλλά και η ιδιαίτερη εξάτμιση με την έλλειψη τελικού -η εξαγωγή βγαίνει στο κάτω μέρος από το καζανάκι! Μπορεί να μην μας τρελαίνει αισθητικά, η Yamaha όμως κατάφερε με αυτό τον τρόπο να γλιτώσει 1.400 γραμμάρια από το προηγούμενο μοντέλο.

Στόχος των μηχανικών της Iwata ήταν να ενδυναμώσουν χαμηλές και μεσαίες στροφές, κι έτσι αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι η αύξηση της απόλυτης δύναμης κατά 4 ίππους στους 119 hp / 10.000 rpm, αλλά τα 9,5 Kgm ροπής (+0,6 από πριν) που αποδίδονται στις 7.000 rpm, 1.400 rpm χαμηλότερα από το προηγούμενο μοντέλο! Σημειώστε πως η Yamaha ανακοινώνει πως ο νέος κινητήρας είναι 1.700 γραμμάρια ελαφρύτερος από τον προηγούμενο, ενώ είναι και πιο οικονομικός στην καύση κατά 9%.

Η εικόνα ολοκληρώνεται από την νέα μετάδοση, με μακρύτερες τις πρώτες 2 σχέσεις, και με νέα υλικά τριβής στον μονόδρομο συμπλέκτη με την υποβοήθηση, για ακόμα πιο μαλακό τράβηγμα.

Μετά τον κινητήρα, η Yamaha ανασχεδίασε το πλαίσιο… από το μηδέν! Έτσι, το MT-09 του 2021 έχει νέο Deltabox πλαίσιο, με υπολογισμένες ελαστικότητες, ενώ σύμφωνα με τη Yamaha διαθέτει τα πιο λεπτά τοιχώματα στον κόσμο! Στόχοι ήταν η αυξημένη πλευρική ακαμψία κατά 50%, αλλά και η καλύτερη αίσθηση από το μπροστινό, με την κεφαλή να βρίσκεται 30 mm χαμηλότερα από πριν. Νέο όμως είναι και το υποπλαίσιο που είναι ελαφρύτερο κατά 1.500 γραμμάρια από το προηγούμενο.

Νέο είναι και το ψαλίδι, που χάνει την καμπύλη μορφή του προηγούμενου, με τη Yamaha να δηλώνει πως κατάφερε να το κάνει 2,3 ολόκληρα κιλά ελαφρύτερο από πριν!

Το ΜΤ-09 έχασε όμως κι άλλο βάρος από τους τροχούς, με τις νέες 10μπρατσες ζάντες να είναι 700 γραμμάρια ελαφρύτερες από πριν, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον μιλάμε για μη αναρτώμενο βάρος, με μεγάλη οφέλη στην ευελιξία.

Συνολικά το βάρος του MT-09 ανακοινώνεται στα 189 κιλά, 4 λιγότερα από το προηγούμενο μοντέλο.

Οι αναρτήσεις της KYB παραμένουν ως είχαν, με το πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι των 41 mm και το πίσω μονό αμορτισέρ με ρυθμίσεις προφόρτισης και απόσβεσης επαναφοράς, όμως οι ρυθμίσεις τους είναι εντελώς νέες.

Τα φρένα παραμένουν επίσης ως είχαν, με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες και 2 δίσκους 298 mm, όμως συνοδεύονται από μια πιο αποτελεσματική ακτινική τρόμπα της Nissin.

Μεγάλα νέα έχουμε στα ηλεκτρονικά, και στη νέα έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων 3,5 ιντσών. Το MT-09 απέκτησε αδρανειακή μονάδα IMU 6 αξόνων (το πρώτο Hyper-Naked μοντέλο της φίρμας που την αποκτά), βασισμένη σε αυτή του R1, αλλά στο… μισό μέγεθος και 40% ελαφρύτερη!

Κάπως έτσι το MT-09 του 2021 έρχεται με πλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο που περιλαμβάνει Cornering ABS, Cornering Traction Control 3 επιπέδων, Wheelie-Control, Slide Control, Front Wheel lift Control, Brake Control, και ηλεκτρονικό Shifter που λειτουργεί τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα.

Τα φώτα είναι full-LED, ενώ νέα είναι τα πάντα, από τα φωτιστικά σώματα μέχρι τα φλας.

Το Yamaha MT-09 του 2021 αναμένεται στους dealers τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon