.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 09:49

KTM 650 Adventure – Ο αντικαταστάτης του 490 σε φάση δοκιμών

Σε έναν πορτοκαλί οίστρο νέων μοντέλων συναντάμε το επερχόμενο 650 Adventure, το οποίο προορίζεται να γεμίσει το κενό μεταξύ των 390 και 790.

Η πρώτη ιδέα για να καλυφθεί αυτό το κενό στους κυβισμούς ανακοινώθηκε το 2018 με έναν ολοκαίνουργιο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 490 cc που θα εξελισσόταν με τη συνεργάτιδα της ΚΤΜ στην Ινδία, Bajaj - αν και μετέπειτα φήμες έβαλαν και τη CFMOTO στο παιχνίδι όταν παρουσίασε τον δικό της δικύλινδρο 450. Ωστόσο στην πορεία έγινε σαφές πως θα ήταν δύσκολη η κερδοφόρα παραγωγή του project καθώς η εξέλιξη του μικρότερου κινητήρα από το μηδέν θα τον έκανε αρκετά ακριβό.

Έτσι στις αρχές του έτους έγινε σαφές πως ο δικύλινδρος 490 δε θα βγει στην αγορά, με τις φήμες να μιλούν για στροφή στον μονοκύλινδρο 690 για τη δουλειά αυτή, αλλά εν τέλει την ΚΤΜ να στρέφεται σε μια πιο εύκολη λύση: μια μικρότερη έκδοση του δικύλιδρου LC8c των 790.

Χρησιμοποιώντας πολλά κοινά εξαρτήματα με τον κινητήρα των 790 η εξέλιξη του νέου 650 μπορεί να γίνει ταχύτερα και οικονομικότερα, βοηθώντας να συγκρατηθεί η τιμή.

Στη μοτοσυκλέτα που βλέπουμε στις εικόνες να δοκιμάζεται στον δρόμο η ΚΤΜ έχει φορέσει ουσιαστικά τα κουστούμια του 790 Adventure αν και οι πληροφορίες που τις συνοδεύουν μιλούν για εντελώς διαφορετική τελική εμφάνιση, πιθανότατα με τον νέο προβολέα που παρουσιάστηκε στα νέα 990 Duke και 1390 Super Duke.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προσέχουμε και διαφοροποιεί το 650 από το 790 αφορά στην τοποθέτηση του ρεζερβουάρ καυσίμου, καθώς στο εικονιζόμενο "μουλάρι δοκιμών" μοιάζει να έχει μετακομίσει πίσω στην παραδοσιακή του θέση πάνω από τον κινητήρα, αντί για κάτω χαμηλά στα 790 και 890 Adventure.

Οι πληροφορίες σχετικά με αυτή τη νέα γενιά ΚΤΜ 650 κυβικών είναι ακόμη λιγοστές και αρκετά ασαφείς, έτσι διαβάζουμε για απόδοση που εκτιμάται στους 60 με 70 ίππους, ενώ η κατασκευή πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία από τη Bajaj, όπως θα συνέβαινε και με την ακυρωμένη φαμίλια των 490.

Όσον αφορά στο πλάνο παραγωγής, αυτό παραμένει ασαφές ωστόσο δεν θα αποκλείαμε το ενδεχόμενο να δούμε τη νέα φαμίλια 650 cc το ερχόμενο Φθινόπωρο ως μοντέλα 2025, μιας και η εξέλιξη πάνω σε υπαρκτή βάση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα απ' όσο με έναν εντελώς νέο κινητήρα.

Πηγή: 1000PS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 10:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon