.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 12:02

Honda CB300X – Νέο μέλος στην οικογένεια Χ προ των πυλών;

Ο Ινδικός Τύπος ισχυρίζεται πως η Honda ετοιμάζει μια νέα μικρομεσαία adventure CB300X, όχι όμως με τον κινητήρα που νομίζουμε…

Μπορεί στην Ευρώπη το δικύλινδρο CB500X να αποτελεί ένα εγγυημένο best seller, ωστόσο στις αγορές της Ασίας οι τάσεις της αγοράς επικεντρώνονται σε μικρότερους κυβισμούς. Εκεί λοιπόν η Honda διαθέτει διάφορες παραλλαγές στο μοτίβο του CB-X με κινητήρες μικρότερους, απλούστερους και εν τέλει φτηνότερους, καλύτερα προσαρμοσμένους στα οικονομικά δεδομένα αυτής της γωνιάς του πλανήτη μας.

Στην Κίνα λοιπόν έχει λανσάρει από το 2019 το CB190X, ενώ στην Ινδία διέθεσε πρώτα το CB150X και από πέρυσι ανέβασε τον πήχη με το CB200X (κεντρική φωτογραφία). Όλα αυτά τα μοντέλα φορούν αερόψυκτους διβάλβιδους κινητήρες με στόχο να περιορίσουν το κόστος της μοτοσυκλέτας, εξασφαλίζοντας έτσι ικανοποιητικές πωλήσεις σε αγορές όπου ο ανταγωνισμός από τις εγχώριες κατασκευάστριες είναι εξαιρετικά απαιτητικός, ειδικά όταν στην εξίσωση μπαίνει η τιμολόγηση.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που επικαλείται ο Τύπος της Ινδίας, η Honda φέρεται να εξελίσσει μια ακόμη παραλλαγή, αυτή τη φορά με κινητήρα 300 κυβικών.

Κατά τα δημοσιεύματα η Honda χτίζει τη νέα της εκδοχή πάνω στον αερόψυκτο κινητήρα 293.5 cc του CB300F, δηλαδή μιας μοτοσυκλέτας που δεν έρχεται στην Ευρώπη, καθώς στα μέρη μας η Honda εμπορεύεται τον υγρόψυκτο κινητήρα των 286 cc που γνωρίζουμε από τα CB300R, CRF300L και Rally.

Ο αερόψυκτος μονοκύλινδρος που φέρεται πως θα κινήσει το CB300X διαθέτει έναν εκκεντροφόρο και τετραβάλβιδη κεφαλή, αποδίδει δε 24 ίππους, έναντι των 31 που αποδίδει ο υγρόψυκτος των Euro 5.

Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει πως, εφόσον ευσταθούν τα ινδικά δημοσιεύματα, δύσκολα αυτή η μοτοσυκλέτα θα έρθει στην Ευρώπη με βάση τα σημερινά δεδομένα. Από την άλλη, αν η Honda έχει την πρόθεση να συμμορφώσει τον κινητήρα της κατά τις Euro 5 – κάτι θεωρητικά όχι και τόσο δύσκολο αφότου περνά προδιαγραφές στην Ινδία, που είναι παρεμφερείς – τότε ανοίγει η πόρτα και για άλλα μοντέλα που χρησιμοποιούν την ίδια αερόψυκτη μονάδα, όπως λ.χ. το CB300F.

Πάντως και ένα CB300X με τον “ευρωπαϊκό” υγρόψυκτο μονοκύλινδρο των 286 cc θα είχε τα φόντα για δυνατή εμπορική πορεία σε αγορές που τα τελευταία χρόνια κατακλύζονται από ασιατικής προέλευσης μικρομεσαίες adventure μοτοσυκλέτες σε ανάλογους κυβισμούς, ενώ δυνατές πωλήσεις πετυχαίνει και η ΚΤΜ με το 390 Adventure της.

>>> Η κεντρική φωτογραφία απεικονίζει το Honda CB200X, όπως παρουσιάστηκε στην Ινδία το Καλοκαίρι του 2021.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon