.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 19:10

Honda Forza 125 2023 - Για τις καθημερινές μεν, στυλάτες δε μετακινήσεις

[Δελτίο Τύπου]

Το Forza 125, το premium sports/GT scooter της Honda αποκτά μία κομψή, εκλεπτυσμένη στιλιστική αναβάθμιση, με επανασχεδιασμένο πίνακα οργάνων και μία νέα επιλογή Special Edition για το 23YM. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει HSTC, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θύρα USB Type-C, αποθηκευτικό χώρο για δύο full-face κράνη, φωτισμό full LED και λειτουργία Smart Key.

Το Forza 125 της Honda σχεδιάστηκε ειδικά για Ευρωπαίους αγοραστές που έχουν τις μέγιστες απαιτήσεις από το scooter τους, σε όλα τα επίπεδα. Και από την ημέρα που κυκλοφόρησε, η δημοτικότητα του Forza 125 εκτοξεύτηκε, σημειώνοντας άμεση επιτυχία στις πωλήσεις, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τα σπορ και ‘GT’ στοιχεία πλαισιωμένα σ’ ένα ξεχωριστό πακέτο σχεδίασης. Εξελισσόμενο με τα χρόνια σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών του, μέχρι τον Αύγουστο του 2022 οι πωλήσεις του είχαν ξεπεράσει τις 98.000 μονάδες. Πίσω από αυτή τη διαχρονική δημοτικότητα υπάρχουν αρκετοί λόγοι, με τη ζωηρή, τετραβάλβιδη έκδοση του κινητήρα eSP (‘enhanced Smart Power’) της Honda, τις συμπαγείς διαστάσεις, το σπορ ταμπεραμέντο και την ευκολία χειρισμού του να αυξάνουν την ευελιξία στην πυκνή κυκλοφορία της πόλης. Την ίδια στιγμή, η αναμφίβολη αίσθηση άνεσης της οικογένειας Forza, η προστασία από τον αέρα αλλά και η πλούσια ισχύς στις υψηλές στροφές καθιστούν εύκολες τις μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων στον αυτοκινητόδρομο. Όταν σε αυτά προστίθενται οι άφθονοι αποθηκευτικοί χώροι, οι premium λεπτομέρειες ‘από την κορυφή μέχρι τα νύχια’, η νέα αιχμηρή αισθητική και ποιότητα κατασκευής της Honda, τότε το συνολικό πακέτο είναι πραγματικά δελεαστικό.

Παράλληλα, ποτέ δεν παρέμεινε στάσιμο. Το 18YM – ακολουθώντας μία διαρκή εξελικτική πορεία – το Forza 125 ανανεώθηκε πλήρως αισθητικά, με πιο σπορ στυλ και αναβαθμίσεις επικεντρωμένες στον αναβάτη, όπως είναι ο φωτισμός full LED και η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα. Το 21YM έφερε μαζί του αισθητικές και αεροδυναμικές αναβαθμίσεις, ρύθμιση ζελατίνας με αυξημένη κατά 40mm διαδρομή, καθώς και μία θύρα USB Type-C αντί για σημείο φόρτισης ACC. Για το 2023, το Forza 125 συνεχίζει την πορεία του με μία κομψή νέα εμφάνιση και μία νέα Special Edition που εδραιώνει τη θέση του ως σπορ GT scooter. Το ολοκαίνουργιο εμπρός φέρινγκ χαρίζει στο Forza 125 μία νέα, ακόμα πιο κομψή και εκλεπτυσμένη ταυτότητα με στιλιστικά γνωρίσματα που παραπέμπουν στο κορυφαίο μοντέλο της σειράς Forza 750. Με κυρίαρχο στοιχείο τους νέους, ελκυστικούς διπλούς προβολείς LED, το νέο εμπρός τμήμα μεταφέρει την εκρηκτική φυσιογνωμία του Forza 125 στη σύγχρονη εποχή. Ο επανασχεδιασμένος πίνακας οργάνων συνδυάζει αρμονικά αναλογικές και ψηφιακές ενδείξεις.

frza23b.jpg

Το στυλ ανανεώνεται και η εξαιρετική πρακτικότητα παραμένει. Η ηλεκτρική ζελατίνα διαθέτει ρύθμιση σε μια διαδρομή μήκους 180mm που μεγιστοποιεί την αίσθηση ελευθερίας του αναβάτη ή την προστασία από τον αέρα, αναλόγως των συνθηκών. Μία θύρα USB Type-C στο ντουλαπάκι προσφέρει ένα εύχρηστο σημείο φόρτισης, με τη λειτουργία Smart Key να αυξάνει την άνεση, ενώ υπάρχει χώρος για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα. Το αξιόπιστο πλαίσιο παραμένει ίδιο, όπως και ο τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος κινητήρας SOHC (με μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής) που χρησιμοποιεί το Honda Selectable Torque Control (HSTC) για τη διατήρηση της πρόσφυσης του πίσω τροχού.

Νέο και σμιλεμένο με κριτήριο το στυλ και την αεροδυναμική απόδοση, το κομψό, εκλεπτυσμένο εμπρός φέρινγκ του Forza 125, το οποίο διαθέτει αρκετές σχεδιαστικές επιρροές απευθείας από τη ναυαρχίδα της οικογένειας Forza 750, δημιουργεί μία αίσθηση δυναμικού σπορ χαρακτήρα και premium γοητείας. Οι νέοι προβολείς, εμπνευσμένοι από αυτούς του Forza 750 αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ευρέως αναγνωρίσιμης φυσιογνωμίας Forza, με καθαρές και απλές σχεδιαστικές γραμμές που υπογραμμίζουν την premium γοητεία. Το πλάτος τιμονιού παραμένει στα 750mm όπως και το ύψος των καθρεπτών στα 1125mm - ιδανικές διαστάσεις για μέγιστη ευελιξία στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Το ύψος της σέλας είναι στα 780mm. Παρέχεται άφθονος χώρος για δύο αναβάτες, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν με άνεση και ασφάλεια. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED. Η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα (ελεγχόμενη από ένα διακόπτη στο αριστερό γκριπ) προσαρμόζεται σε μία συνολική διαδρομή 180mm. Είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει προστασία από τον αέρα, προωθώντας τη ροή του αέρα πάνω από το κεφάλι του αναβάτη και περιορίζοντας τους θορύβους. Προσφέρει καλύτερη σταθερότητα και άνεση σε υψηλότερες ταχύτητες και για μεγαλύτερες αποστάσεις – ενώ μπορεί να χαμηλώνει ανά πάσα στιγμή, για αίσθηση ελευθερίας στην πόλη. Για άνεση στις υψηλότερες ταχύτητες, ένας μεγαλύτερος εμπρός αεραγωγός διαχειρίζεται την αρνητική πίεση μπροστά από τον αναβάτη, μειώνοντας τη φυσική τάση του αέρα να πιέζει τον αναβάτη προς τα πίσω.

frza23c.jpg

Δύο full-face κράνη χωράνε κάτω από τη σέλα, ενώ υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού του αποθηκευτικού χώρου για τη μεταφορά ενός κράνους και / ή ενός αδιάβροχου και τσαντών διαστάσεων A4. Το εμπρός αριστερό ντουλάπι εσωτερικά του φέρινγκ κλειδώνει και ο εσωτερικός χώρος μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τη χρήση που επιθυμεί ο αναβάτης - μεταφορά τηλεφώνου και μπουκαλιού, για παράδειγμα. Επίσης ενσωματώνει μία θύρα USB Type-C. Το Smart Key του Forza 125, πέραν του ότι ελέγχει τον κεντρικό διακόπτη και την κλειδαριά της σέλας, είναι συμβατό και με το προαιρετικό Smart top box 45L. Με το Smart Key στην τσέπη του αναβάτη, το top box κλειδώνει αυτόματα όταν αυτός απομακρύνεται, ενώ μπορεί να το κλειδώσει και ο ίδιος με το κλειδί. Για να μην μειωθεί ο αποθηκευτικός χώρος, ο μηχανισμός ελέγχου του Top Box τοποθετείται στο πίσω τμήμα του scooter. Τα νέα, επανασχεδιασμένα όργανα περιλαμβάνουν αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο. Στο κέντρο βρίσκεται μία ψηφιακή οθόνη με 3 επιλογές ενδείξεων (modes): 1) συνολικός χιλιομετρητής, υπολειπόμενη αυτονομία και στιγμιαία κατανάλωση, 2) μερικός χιλιομετρητής, μέση κατανάλωση και χρονόμετρο, 3) θερμοκρασία περιβάλλοντος και ανάγνωση τάσης μπαταρίας.

frza23g.jpg

Κινητήρας

Ο βελτιωμένος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος SOHC κινητήρας τεχνολογίας eSP (enhanced Smart Power) αποδίδει ισχύ 14.5 ίππων (10.7kW) στις 8.750 σαλ. με μέγιστη ροπή 12.3Nm στις 6.500 σαλ. Η διάμετρος και η διαδρομή του κυλίνδρου έχουν ρυθμιστεί στα 53,5mm x 55,5mm, ενώ η σχέση συμπίεσης είναι 11.5:1. Εκκινώντας από στάση, το Forza 125 επιταχύνει γρήγορα (0-200m καλύπτονται σε λιγότερο από 13,3 δευτ.), με υποδειγματική απόκριση σε ταχύτητες πόλης 40-60km/h (χαρακτηρίζεται οπότε από εξαιρετικές επιδόσεις σε ρεπρίζ). Ταξιδεύει άνετα με περίπου 90km/h και έχει τελική ταχύτητα (V-max) 108km/h. Ο κινητήρας υιοθετεί τεχνολογίες χαμηλών τριβών eSP της Honda. Ο συμπαγής θάλαμος καύσης και ο ψεκασμός καυσίμου PGM-FI – που τροφοδοτούνται από το φιλτροκούτι 4,7L μέσω αυλού εισαγωγής διαμέτρου 26mm – βελτιστοποιούν την ποιότητα της καύσης και την απόδοση ψύξης. Η έξυπνη διάταξη των επιμέρους εξαρτημάτων, όπως η αντλία λαδιού (που είναι τοποθετημένη στο στροφαλοθάλαμο) βοηθούν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Ένας έκκεντρα τοποθετημένος κύλινδρος περιορίζει τις τριβές ανάμεσα στο έμβολο και το χιτώνιο μεταφέροντας αποτελεσματικά την ενέργεια της καύσης στο στρόφαλο. Το χιτώνιο του κυλίνδρου διαθέτει μικροσκοπικές αυλακώσεις στην επιφάνειά του, ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι παραμορφώσεις του κυλίνδρου. Αυτή η λύση μειώνει τις τάσεις στο ελατήριο του εμβόλου και κατά συνέπεια τις εσωτερικές τριβές.

Ένα υψηλής απόδοσης ψυγείο - που ενσωματώνεται στο εξωτερικό της δεξιάς πλευράς του στροφαλοθαλάμου – χρησιμοποιεί έναν μικρό, ελαφρύ ανεμιστήρα που μειώνει τις απώλειες τριβών και χαμηλώνει την αεροδυναμική αντίσταση. Οι εσωτερικές τριβές στη μετάδοση είναι επίσης περιορισμένες χάρη στα τρία κυρίως ρουλεμάν μειωμένων τριβών, το καθένα από τα οποία είναι σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στα φορτία που του αναλογούν. H πρωτεύουσα τροχαλία κίνησης έχει σχήμα πτερυγίου που μειώνει αεροδυναμική αντίσταση, ενώ η δευτερεύουσα περιορίζει τις πιέσεις στον ιμάντα με αποτέλεσμα τον περιορισμό των απωλειών στη μετάδοση της κίνησης. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη γεννήτρια-εκκινητής (μίζα) ACG χωρίς ψήκτρες είναι ενσωματωμένη στην άκρη του στροφάλου και λειτουργεί ως εκκινητής του κινητήρα αλλά και ως εναλλάκτης ρεύματος. Περιστρέφει απευθείας τον κινητήρα χωρίς θορύβους από την εμπλοκή γραναζιών.

frza23f.jpg

Το Idling Stop διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία του κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα στο ρελαντί, όταν το Forza είναι σταματημένο και τα φρένα πατημένα. Η επανεκκίνηση του κινητήρα γίνεται απλά με το άνοιγμα του γκαζιού. Το σύστημα έχει αθόρυβη λειτουργία χάρη στη γεννήτρια-εκκινητή ACG. Διαθέτει δε, ένα σύστημα επαναφοράς, το οποίο περιστρέφει το στρόφαλο σε θέση πριν το χρόνο εισαγωγής, καθώς και ένα μηχανισμό αποσυμπίεσης που περιορίζει την αντίσταση του σφονδύλου στην εκκίνηση. Το Idling Stop ‘διαβάζει’ το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και απενεργοποιείται αυτόματα για την καλύτερη προστασία της. Η μπαταρία είναι μακράς διαρκείας, τύπου YTZ8V. Ένας από τους αρχικούς στόχους του Forza 125 είναι να επισκέπτεται το πρατήριο καυσίμων για ανεφοδιασμό μία φορά την εβδομάδα (για τον μέσο χρήστη). Η αυτονομία των περίπου 500km είναι εφικτή χάρη στην κατανάλωση καυσίμου των περίπου 41.7km/l (WMTC mode) και του ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας 11,7L. Μία ακόμα τεχνολογία που αυξάνει την αυτοπεποίθηση του αναβάτη σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης είναι η προσθήκη του Honda Selectable Torque Control (HSTC), που λειτουργεί στο παρασκήνιο και διαχειρίζεται έξυπνα την πρόσφυση στον πίσω τροχό. Μία ένδειξη ‘T’ αναβοσβήνει στην οθόνη όταν το HSTC μειώνει ενεργά την ολίσθηση του τροχού, ενώ το σύστημα μπορεί να απενεργοποιείται πλήρως.

frza23e.jpg

Πλαίσιο

Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο του Forza 125 παρέχει την απαραίτητη ακαμψία και αντοχή για τις ποικίλες συνθήκες που θα συναντήσει. Το ανθεκτικό, τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm συνεργάζεται με διπλά πίσω αμορτισέρ – με ρυθμιζόμενη προ-φόρτιση ελατηρίων 5 σταδίων – λειτουργώντας μέσα από ένα μονοκόμματο, αλουμινένιο ψαλίδι. Το μικρό βάρος του Forza 125, μόλις 164kg πλήρες υγρών, διευκολύνει το χειρισμό σε μικρές ταχύτητες και το παρκάρισμα. Το μεταξόνιο των 1.490mm εξασφαλίζει σταθερότητα, ενώ η γεωμετρία του συστήματος διεύθυνσης – 26,5° γωνία κάστερ και 89mm ίχνος τροχού – παρέχει ευελιξία. Ο μπροστινός τροχός 15 ιντσών από χυτό αλουμίνιο φορά ελαστικό 120/70-15, ενώ ο πίσω τροχός 14 ιντσών φορά ελαστικό 140/70-14, παρέχοντας μέγιστη πρόσφυση και άνεση στην οδήγηση. Στα φρένα, υπάρχει ένας μεγάλος, μονός δίσκος 256mm μπροστά, που συνδυάζεται με έναν 240mm πίσω, ενώ το 2-κάναλο ABS εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο και αυτοπεποίθηση σε ολισθηρές επιφάνειες.

frza23d.jpg

Αξεσουάρ

Μία σειρά Γνήσιων Αξεσουάρ Honda διατίθεται για το Forza 125. Μεταξύ αυτών:

 • Ασορτί Smart top box 45 λίτρων
 • Ασορτί top box 35 λίτρων
 • Πίσω σχάρα (άμεση τοποθέτηση)
 • Εσωτερικές τσάντες για βαλίτσες
 • Ειδική σέλα comfort
 • Θερμαινόμενα γκριπ
 • Πάνελ πατώματος από ανοξείδωτο ατσάλι
 • Κουκούλα εξωτερικού χώρου
 • Κλειδαριά δισκόφρενου, τύπου U

Το 23YM Forza 125 θα διατίθεται με τις εξής χρωματικές επιλογές:

 • Matt Cynos Gray Metallic
 • Pearl Falcon Gray
 • Matt Pearl Pacific Blue
 • Matt Carnelian Red Metallic

Forza 125 2023 Special Edition

Η Forza 125 Special Edition υιοθετεί μεταλλικό φινίρισμα Matt Cynos Gray σε συνδυασμό με κόκκινες ζάντες και ίδιου χρώματος ραφές στη σέλα, πλαίσιο του πίνακα οργάνων, λογότυπα και λεπτομέρειες. Αποκλειστικά για την Special Edition περιλαμβάνονται επίσης τα μαύρα μαρσπιέ συνεπιβάτη και τα πάνελ πατώματος από ανοξείδωτο ατσάλι.

To Forza 125 διατίθεται στην ελληνική αγορά από 5.470€.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4χρονος, 4βάλβιδος, υδρόψυκτος

Χωρητικότητα

125cc

Αριθμός βαλβίδων ανά κύλινδρο

4

Διάμετρος & Διαδρομή

53.5mm x 55.5mm

Σχέση συμπίεσης

11.5:1

Μέγιστη ισχύς

14.5 PS (10.7kW) στις 8.750 σαλ.

Μέγιστη ροπή

12.3Nm στις 6.500 σαλ.

Χωρητικότητα σε λιπαντικό

0.9 λίτρα

Επίπεδο θορύβου (dB)

Lurban 73.0, Lwot 74.8

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

 

Ψεκασμός

PGM-FI

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ

11.7 L

Εκπομπές CO2 WMTC

54 g/km

Κατανάλωση καυσίμου

41.7 km/L (2.4L/100KM)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Εκκίνηση (Μίζα)

Ηλεκτρική

Μπαταρία

12V-7A

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

 

Τύπος συμπλέκτη

Αυτόματος, ξηρός, φυγοκεντρικός

Τύπος κιβωτίου

CVT

Τελική μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο, σωληνωτό

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)

2.145mm x 754mm x 1.350mm

Μεταξόνιο

1.505mm

Γωνία Κάστερ

26.5°

Ίχνος τροχού

89mm

Ύψος σέλας

780mm

Απόσταση από το έδαφος

141mm

Ακτίνα στροφής

2.3m

Βάρος (πλήρες υγρών)

164kg

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

 

Εμπρός

Τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm

Πίσω

Διπλά αμορτισέρ

ΤΡΟΧΟΙ

 

Ζάντα Εμπρός

Χυτό αλουμίνιο  

Ζάντα Πίσω

Χυτό αλουμίνιο  

Ελαστικό Εμπρός

120/70-15 56P

Ελαστικό Πίσω

140/70-14 68P

ΦΡΕΝΑ

 

ABS

2-κάναλο

Εμπρός

Δισκόφρενο 256mm

Πίσω

Δισκόφρενο 240mm

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

 

Όργανα

LCD – Δείκτης καυσίμου, Δείκτης Θερμοκρασίας Νερού, Ταχύμετρο, Διπλός χιλιομετρητής ταξιδιού, Μέση κατανάλωση καυσίμου,  Ρολόι, Ένδειξη αλλαγής λαδιού

Προβολέας

LED

Πίσω φως

LED

USB

 Type-C

Σύστημα προστασίας

Immobiliser

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Smart Key, HSTC, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ESS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 07:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
 • twitter
 • facebook icon
 • instagram
 • youtube
 • Google News icon