.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 17:12

Η επόμενη Honda σου θα σε επαναφέρει αυτόματα στη σωστή λωρίδα

Το «επόμενη» βέβαια είναι τρόπος του λέγειν, καθώς η Honda πατένταρε ένα μελλοντικό, σύνθετο σύστημα που θα μας ξαναφέρνει στο σωστό ρεύμα κυκλοφορίας.

Έχουμε ξαναπεί πως η Honda αποσκοπεί σε μηδενικά θανατηφόρα ατυχήματα μέχρι το 2050. Σε αυτό το μήκος κύματος λοιπόν, οι Ιάπωνες πειραματίζονται εδώ και χρόνια, έχοντας δείξει δείγματα γραφής με αυτόνομες μοτοσυκλέτες, συστήματα ισορροπίας κ.α.

Με «δανεισμό» από τον κόσμο των αυτοκινήτων έρχονται πολλά συστήματα και στις μοτοσυκλέτες της, με ένα από τα προσεχή να είναι -ξεκάθαρα και απομονωμένο από τον «αυτόματο πιλότο»- και το Lane Keep Assist System (LKAS). Κοινώς, ένα σύστημα σαν αυτό που έχουν όλο και περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα και όταν με το κακό βγεις από τη λωρίδα σου, το όχημα στρίβει ξανά μέσα στο ρεύμα, έχοντας επεξεργαστεί μέσω αισθητήρων το περιβάλλον γύρω του.

Βέβαια, αυτό μας φέρνει πιο κοντά σε ένα άτυπο «steering-by-wire», όπως συνέβη και στην πάλαι ποτέ ντίζα του γκαζιού που εγκαταλείπεται ολοένα στο όνομα του ηλεκτρονικού –ride-by-wire. Εδώ αρχίζουν και τα ζητήματα εμπιστοσύνης, στο αν και κατά πόσο μπορούμε να «αφεθούμε» στην αντίληψη ενός υπολογιστή σε θέματα όπως το «στρίβειν».

η3.jpg

 

Οι νεωτεριστές της παρέας θα πουν πως αυτό το κάνουμε ήδη με ένα σωρό συστήματα όπως το traction control, το abs και πόσα ακόμα, επομένως ποιο το πρόβλημα; Το θέμα είναι πως η γραμμή που διαχωρίζει τα συστήματα ασφαλείας με εκείνα που υποβοηθούν ως και ακατάλληλους αναβάτες λεπταίνει και πάει. Συν φυσικά το ενδεχόμενο αστοχίας σε ένα τόσο βασικό κομμάτι της μοτοσυκλέτας όπως το πως στρίβει.

Προτού δαιμονοποιήσουμε όμως το LKAS, ας δούμε πως δουλεύει, όπως φαίνεται και από τα σχέδια που συνοδεύουν το κείμενο. Τα πράγματα είναι σχετικά απλά, με μια κάμερα να «διαβάζει» το δρόμο και τις χαράξεις του, ενώ ταυτόχρονα ένα ραντάρ σαρώνει το περιβάλλον. Οι πληροφορίες που συλλέγονται καταλήγουν σε μια υπολογιστική μονάδα που ενδεχομένως παρεμβαίνει σε γκάζι και πέδηση.

η2.jpg

Όταν η μοτοσυκλέτα θα αντιλαμβάνεται παρέκκλιση από τη λωρίδα, θα ενεργοποιείται και ένα υβρίδιο –ας πούμε- σερβομηχανισμού και σταμπιλιζατέρ, το οποίο όντας εγκατεστημένο στο πλάισιο, θα ασκεί την κατάλληλη δύναμη στη τιμονόπλακα στρίβοντας τη μοτοσυκλέτα στο σωστό το δρόμο.

Κάπου εδώ τελειώνει και η όποια ομοιότητα υπάρχει με το αντίστοιχο σύστημα των αυτοκινήτων, καθώς η μοτοσυκλέτα κινείται πιο σύνθετα στο χώρο, απαιτώντας και αισθητήρες κλίσης. Ακόμα, διαφορετικό είναι και το πως στρίβει το ένα όχημα με το άλλο, με το μηχανισμό στη μοτοσυκλέτα να παρεμβαίνει και αντίθετα υπό συνθήκες πλαγιάσματος (counter-steering).

η4.jpg

Το ενδιαφέρον εντείνεται καθώς το εν λόγω σύστημα θα είναι σε θέση να «ξέρει» πότε η αλλαγή λωρίδας γίνεται εσκεμμένα και πότε όχι, ενώ επιπρόσθετα, στην περίπτωση στραβοτιμονιάς από κακοτεχνίες, λακκούβες κτλ, η μοτοσυκλέτα και πάλι θα μπορεί να αυτοεπαναφέρεται σε κατάσταση ισορροπίας.

Εύκολα, καταλαβαίνουμε το πόσο δεν θα δούλευε καθόλου ή πόσο θα δούλευε σε… υπερωρίες, ένα τέτοιο σύστημα στους δικούς μας, βαλκανικούς και «βομβαρδισμένους» δρόμους…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 13:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon