.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 16:50

Honda – Άμεσος ψεκασμός για την νέα Africa Twin 1100 – Τι πλεονεκτήματα προσφέρει

Την άνοιξη, “έσκασε” η πληροφορία σχετικά με την νέα έκδοση της Africa Twin, η οποία και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Μιλάνο, το φθινόπωρο. Στην σχετική ανάρτηση μας, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τα νέα στοιχεία που θα φέρει η μοτοσυκλέτα, ωστόσο η μεγαλύτερη είδηση, ήταν φυσικά η αύξηση της χωρητικότητας του κινητήρα, ο οποίος θα φθάσει τα 1.084 κ.εκ., με την ισχύ να αυξάνεται επίσης, στους 101 ίππους.

Τώρα, μια σειρά σχεδίων που κατέθεσε η Honda προς κατοχύρωση, αποκαλύπτει άλλο ένα στοιχείο, το ότι η νέα Africa Twin θα φέρει σύστημα άμεσου ψεκασμού στην τροφοδοσία. Αυτό σημαίνει ότι η απόληξη του εγχυτήρα του ψεκασμού (Νο34 στο σχέδιο που παραθέτουμε), βρίσκεται μέσα στον θάλαμο καύσης και όχι σε αυλό που οδηγεί στην βαλβίδα εισαγωγής.  

africa twin direct injection 1

Τo μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της διάταξης στην τροφοδοσία, είναι ότι από την βαλβίδα εισαγωγής εισέρχεται μόνο αέρας και όχι καύσιμο μίγμα. Η μίξη γίνεται μόνο όταν κλείσει η βαλβίδα εξαγωγής, εντός τους θαλάμου κάυσης, και έτσι, ανεξαρτήτως του overlapping, του διαστήματος δηλαδή όπου οι βαλβίδες εξαγωγής και εισαγωγής είναι ταυτόχρονα ανοικτές, δεν μεταφέρεται άκαυτο μίγμα στην εξαγωγή.

Ως εκ τούτου, οι τιμές ρύπων που επηρεάζονται κατά πολύ από το άκαυτο μίγμα, είναι σημαντικά χαμηλότερες. Αν και η τεχνολογία αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα αυτοκίνητα, στις μοτοσυκλέτες δεν είχε βρει πρόσφορο έδαφος εφαρμογής και αυτό γιατί ο άμεσος ψεκασμός, δεν ταιριάζει σε πολύστροφους κινητήρες.

Ο λόγος είναι ότι το διάστημα του χρόνου για να αναμιχθεί επαρκώς ο αέρας με την βενζίνη μέσα στον θάλαμο καύσης, είναι μικρός. Με ένα πολύ απλοποιημένο παράδειγμα, φανταστείτε να προσπαθήσετε να ανακατέψετε μια κουταλιά ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό, έχοντας στην διάθεση σας ένα δευτερόλεπτο. Δύσκολο, καθώς πόσες φορές μπορεί κανείς να ανακατέψει με το κουτάλι σε τόσο μικρό χρόνο;

Η λύση της Honda, είναι μια πρόσθετη, μηχανική τρόμπα βενζίνης υψηλής πίεσης (Νο42 στο σχέδιο), μέσω της οποίας επιτυγχάνεται εκνέφωση της βενζίνης σε πολύ μικρά σωματίδια. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα μας, σκεφτείτε αντί για κρυσταλλική ζάχαρη να διαλύατε στο νερό, άχνη ζάχαρη, γυρίζοντας το κουτάλι για ένα δευτερόλεπτο. Πιο αποτελεσματικό, σίγουρα.

Προφανώς εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την παρασκευή ζαχαρόνερου, ωστόσο είναι γεγονός ότι ο άμεσος ψεκασμός έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και στους πολύστροφους κινητήρες, ακόμα και στο υπερ hi-tech πεδίο της F1, όπου τα μοτέρ στροφάρουν τρελά. Σε κάθε περίπτωση, βάση των πληροφοριών του Bike Social απ΄όπου και αλιεύτηκε η είδηση, ακόμα και αν δεν δούμε Africa με άμεσο ψεκασμό τον Νοέμβριο, η τεχνολογία θα περάσει στην έκδοση του 2022. 

Πηγή: Bike Social 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 15:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon