.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 23:14

EICMA 2017 - Honda CB300R 2018

 

Το νέο naked μικρού-μεσαίου κυβισμού των Ιαπώνων

 

Κατά μέτωπο είναι η επίθεση της Honda στις naked μοτοσυκλέτες στη φετινή EICMA. Μετά τα νέα CB1000R και CB125R σειρά έχει το CB300R με παρεμφερές οικογενειακό look κα τις επιδόσεις που χρειάζεται κάποιος για σβέλτη μετακίνηση στο αστικό και περιαστικό τοπίο.

Τους αναβάτες που “αποφοιτούν” από τα 125 κ.εκ. και το δίπλωμα κατηγορίας Α1 έχει βάλει η Honda στο στόχο της με το νέο 300άρι naked, χωρίς βέβαια να αποκλείει και όλους εκείνους που απλά ψάχνουν για μία στιλάτη μοτοσυκλέτα για καθημερινή μετακίνηση. 

«Neo Sports Café» είναι η νέα σχεδιαστική γλώσσα που μας παρουσιάζει η ιαπωνική εταιρία με τη νέα σειρά CB και η μοτοσυκλέτα με τον υγρόψυκτο κινητήρα των 286 κ.εκ. κινείται ακριβώς πάνω σε αυτό το μοτίβο.

Στοιχεία που κάνουν το CB300R να ξεχωρίζει είναι το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος των 143 κιιλών, πλήρες υγρών αλλά και τα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας που θυμίζουν μεγαλύτερο μοντέλο, όπως τα full LED φώτα, το IMU-ABS, το ανεστραμμένο πιρούνι και η 4πίστονη δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης. Πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Το πλαίσιο τύπου διαμάντι του CB300R κινείται στην ίδια λογική με εκείνο του CB125R. Είναι ατσάλινο και συνδυάζει σωλήνες κυκλικής διατομής με πρεσαριστά κομμάτια με στόχο το χαμηλό βάρος και τα υψηλά επίπεδα στιβαρότητας, ειδικά στον διαμήκη άξονα, χωρίς να θυσιάζεται η αίσθηση που λαμβάνει ο αναβάτης. Το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό και το μεταξόνιο ανέρχεται στα μόλις 1.352 χλστ. Για την ανάρτηση του εμπρός τροχού η Honda επέλεξε ένα ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ. με ρυθμίσεις που δίνουν έμφαση στην ποιότητα κύλισης, ενώ το μονό αμορτισέρ ρυθμίζεται ως προς την προφόρτισή του σε πέντε θέσεις. Η κατανομή του βάρους βρίσκεται στο 49.6% /50.4%, εμπρός-πίσω αντίστοιχα και το ύψος της σέλας στα 799 χλστ.

Το CB300R έχει τον ίδιο μικρό κύκλο στροφής με το CB125R στα μόλις 2,3 μέτρα, με το τιμόνι του να κόβει επίσης στις 40 μοίρες. Ό,τι πρέπει δηλαδή για “δυνατό” μποτιλιάρισμα.

Στα φρένα βλέπουμε μπροστά έναν δίσκο διαμέτρου 296 χλστ. και δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης 4 εμβόλων της Nissin, ενώ πίσω το φρενάρισμα του τροχού έχει αναλάβει ένα δίσκος 220 χλστ. και μονοπίστονη δαγκάνα. Την εικόνα συμπληρώνει το δικάναλο ABS που φέρει παράλληλα και Μονάδα Μέτρησης Αδρανειακών Δυνάμεων (Inertial Measurement Unit-IMU) για τον ακριβή διαμοιρασμό της πέδησης εμπρός και πίσω σύμφωνα και με τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Τα radial ελαστικά της Dunlop είναι και σε αυτή την περίπτωση 150/60R-17 και 110/70R-17 εμπρός και πίσω αντίστοιχα.

Ο πίνακας πληροφοριών, μια οθόνη LCD, είναι μικρός σε μέγεθος και λεπτός (πάχος 23,5 χλστ.) και ζυγίζει μόλις 230 γραμμάρια. Πληροφορεί τον αναβάτη για την ταχύτητα, τις στροφές του μοτέρ, τη στάθμη της βενζίνης και την επιλεγμένη ταχύτητα, ενώ φέρει και ενδεικτικές λυχνίες στο πάνω μέρος για τις κλασικές προειδοποιήσεις.

Το μοτέρ του CB300R προέρχεται από το CBR300R με τον κύλινδρο να έχει υπετετράγωνες διαστάσεις (76x63 χλστ. διάμετρο επί διαδρομή) και συμπίεση 10,7:1. Πρόκειται για έναν μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και τέσσερις βαλβίδες που συνδυάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων και αποδίδει 32 ίππους και 2,8 χιλιόγραμμα ροπής στις  8.500 και 7.500 σ.α.λ. αντίστοιχα. Η τροφοδοασία του γίνεται από σώμα ψεκασμού 38 χλστ. PGM-FI. Η Honda δίνει μία ενδεικτική μέτρηση επιδόσεων και γα αυτό το μοντέλο, το οποίο καλύπτει τα πρώτα 200 μέτρα σε 9,2 δευτερόλεπτα. Σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των δέκα λίτρων η Honda ανακοινώνει ότι η αυτονομία του ξεπερνά τα 300 χλμ. με ένα γέμισμα. Δεν ακούγεται καθόλου άσχημο.

Φωτογραφίες I

Φωτογραφίες II

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 23:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « EICMA 2017 - Honda CRF1000L Africa Twin 2018 EICMA 2017 - Ηonda X-ADV 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon