.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 10:13

Ducati Panigale V4 2022 - Βελτιωμένο σε κάθε τομέα

Η Ducati παρουσίασε το Panigale V4 του 2022, που έχει δεχθεί βελτιώσεις παντού ώστε να είναι ακόμα ταχύτερο στην πίστα, και την ίδια στιγμή να παρέχει καλύτερη πληροφόρηση στον αναβάτη και να είναι πιο ξεκούραστο. Η μοτοσυκλέτα θα κυκλοφορήσει στη βασική έκδοση V4 και στην κορυφαία V4S με ηλεκτρονικές αναρτήσεις και άλλα έξτρα καλούδια.

Από την ιταλική φίρμα που κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο κατασκευαστών στο MotoGP, έρχεται το 2022 μια ακόμα πιο κοφτερή έκδοση του Panigale V4, με βελτιώσεις σε αεροδυναμική, εργονομία, κινητήρα, αναρτήσεις, αλλά και ηλεκτρονικά.

Η Ducati αναφέρει πως οι βελτιώσεις αυτές χαρίζουν ταχύτερους γύρους στην πίστα, και για να υποστηρίξει τις δηλώσεις της προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα δοκιμή.

Έδωσε σε 3 αναβάτες, ανάμεσα τους ο κορυφαίος δοκιμαστής και αγωνιζόμενος του Borgo Panigale σε MotoGP / Italian SBK Michele Pirro, ένα Panigale V4 S του 2021 κι ένα του 2022, αμφότερα εξοπλισμένα με Pirelli SC1 ελαστικά, για μία μέρα στην ιταλική πίστα της Vallelunga.

Στο τέλος της ημέρας, ο πρώτος αναβάτης βελτίωσε τον καλύτερο χρόνο του, καβάλα στο Panigale V4 S του 2022 κατά 0,9 δευτερόλεπτα, ο δεύτερος κατά 1.2 δευτερόλεπτα, ενώ ο Pirro ήταν ταχύτερος με τη νέα μοτοσυκλέτα κατά μισό δευτερόλεπτο! Παράλληλα, ο χρόνος του Pirro ήταν μόνο 3 δευτερόλεπτα πιο αργός από τον ταχύτερο γύρο που είχε σημειώσει στην ίδια πίστα με την αγωνιστική SBK μοτοσυκλέτα του, με τα κορυφαία SCX ελαστικά, κατά τον φετινό αγώνα του ιταλικού Πρωταθλήματος SBK.

Η πρώτη αλλαγή στο νέο Panigale V4 έχει να κάνει με την αεροδυναμική. Οι μηχανικοί της Ducati σχεδίασαν ξανά το φέρινγκ της μοτοσυκλέτας, που τώρα διαθέτει πιο compact και λεπτότερα αεροδυναμικά βοηθήματα διπλού προφίλ (γνωστά και ως “φτεράκια”), με αυξημένη αποδοτικότητα, “φορτώνοντας” τον μπροστινό τροχό με πίεση έως και 37 κιλών στα 300 χλμ/ώρα.

Την ίδια ώρα, βελτιωμένη είναι η σχεδίαση και του κάτω μέρους του φέρινγκ, για βελτίωση της ψύξης και ως επακόλουθο και των επιδόσεων του κινητήρα, ιδιαίτερα στην πίστα.

Βελτιωμένη είναι όμως και η εργονομία, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της μοτοσυκλέτας στην πίστα. Νέο και πιο επίπεδο είναι το σχήμα της σέλας, νέο και το κάλυμμα της. Το ρεζερβουάρ έχει νέο σχήμα στο πίσω μέρος του ώστε να κρατά καλύτερα τον αναβάτη στο φρενάρισμα, επιτρέποντας του να οδηγεί ταχύτερα και για περισσότερη ώρα χωρίς να κουράζεται.

Χάρη στη νέα εργονομία, ο αναβάτης ενσωματώνεται καλύτερα στη μοτοσυκλέτα, και αισθάνεται πιο άνετα όταν οδηγεί, σε πίστα ή δρόμο. Για το 2022 έχει ξανασχεδιαστεί ακόμα και η περιοχή που ακουμπούν τα χέρια του όταν στρίβει στο όριο.

Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας βρίσκουμε τον γνωστό V4 Desmosedici Stradale κινητήρα των 1.103 κ.εκ., που για το 2022 έχει δεχτεί αρκετές αναβαθμίσεις, έχοντας αυξημένη ιπποδύναμη και άμεση απόκριση στο γκάζι.

Νέο είναι το κύκλωμα λίπανσης, νέα και η αντλία λαδιού, που τραβά λιγότερους πόρους για τη λειτουργία της. Το τελικό της εξάτμισης έχει αυξηθεί σε διάμετρο, επιτρέποντας τη μείωση της πίεσης των καυσαερίων, και αυξάνοντας τις επιδόσεις. Χάρη στις παραπάνω αλλαγές αλλά και χάρη στη νέα χαρτογράφηση, ο Euro 5 Desmosedici Stradale αποδίδει 215.5 hp / 13.000 rpm με αύξηση 1.5 hp παντού σε σχέση με πριν, και με αύξηση 2.5 hp σε υπερστροφία, στις 14.500 rpm. Η ροπή φτάνει τα 12.6 kgm / 9.500 rpm, ενώ από τις 6.000 rpm ο αναβάτης εισπράττει το 80% της μέγιστης ροπής.

Μακρύτερες είναι η πρώτη, η δεύτερη και η έκτη ταχύτητα του κιβωτίου για το 2022, για καλύτερη απόδοση σε συνθήκες αγώνα και για την πίστα. Η πρώτη έχει μακρύνει κατά 11.6%, ενώ η δευτέρα κατά 5.6%.

Χάρη στις νέες σχέσεις κιβωτίου, είναι πλέον ευκολότερο να στρίψεις στις φουρκέτες με πρώτη, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα πιο δυνατό φρένο κινητήρα και καλύτερη επιτάχυνση στις εξόδους των στροφών.

Επίσης, το μικρότερο σκαλοπάτι ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ταχύτητα χαρίζει στο DQS (shifter) πιο αποτελεσματική λειτουργία, προσφέροντας καλύτερη απόδοση. Τέλος, η 6η ταχύτητα έχει κι αυτή μακρύνει κατά 1.8%, επιτρέποντας στο Panigale V4 να πετύχει τελική ταχύτητα μεγαλύτερη κατά 5 χλμ/ώρα σε σχέση με πριν.

Νέα είναι η λειτουργία / λογική των Power Modes που παρέχουν 4 ρυθμίσεις κινητήρα: Πλήρης, Ψηλή, Μέση, Χαμηλή. Full, High, Medium, Low. Οι Full και Low είναι νέες, ενώ οι High και Medium έχουν νέα στρατηγική.

Το power Mode Full είναι η πιο σπορ ρύθμιση που έχει φορέσει μέχρι σήμερα το Panigale V4 και επιτρέπει στον κινητήρα να αποδώσει τη μέγιστη ιπποδύναμη και ροπή δίχως να τον περιορίζει με ηλεκτρονικά “φίλτρα”, εκτός από την πρώτη ταχύτητα του κιβωτίου.

Νέα είναι η χαρτογράφηση και του Ride by Wire στα High και Medium Power Modes, μοναδική πλέον για κάθε μία από τις 6 σχέσεις του κιβωτίου, γεγονός που εγγυάται στον αναβάτη τη βέλτιστη απόδοση όποτε ανοίγει το γκάζι. Από την άλλη, το Power Mode Low έχει σχεδιαστεί για πιο άνετη χρήση στον δρόμο, περιορίζοντας τη μέγιστη απόδοση της μοτοσυκλέτας στους 150 hp, με πιο φιλική απόκριση στο γκάζι.

Οι επιδόσεις της μοτοσυκλέτας μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο με τα αγωνιστικά συστήματα εξατμίσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έξτρα αξεσουάρ. Για το 2022, η Ducati παρέχει και μια νέα ολόσωμη αγωνιστική εξάτμιση 102 dB, σε συνεργασία με την Akrapovic ειδικά για πίστες με πιο αυστηρά όρια θορύβου. Η νέα αυτή εξάτμιση ανεβάζει την ιπποδύναμη κατά 12.5 hp, για να φτάσει τους 228 hp, με παράλληλη αύξηση της ροπής στα 13.35 kgm και τη μείωση του βάρους κατά 5 κιλά. Η πιο “φωνακλάδικη” εξάτμιση της εταιρείας παράγει θόρυβο 109 dB (107 με db killer) ενώ κόβει το βάρος κατά 6 κιλά.

Ο κινητήρας είναι όπως γνωρίζετε φέρων τμήμα του πλαισίου, και άμεσα συνδεδεμένος με το μπροστινό αλουμινένιο πλαίσιο.

Στις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις του Panigale V4 S βρίσκουμε τις νέες ηλεκτρονικές αναρτήσεις της Ohlins με ένα πιρούνι NPX 25/30, που προέρχεται από τα αγωνιστικά πιρούνι της εταιρείας, και προσφέρει καλύτερη υποστήριξη στο φρενάρισμα και καλύτερη συμπεριφορά σε λακκούβες και σαμάρια. Το νέο πιρούνι έχει διαδρομή 125 mm, +5 mm από ότι το προηγούμενο Panigale V4, με βελτιωμένη απόδοση τόσο σε ανώμαλο οδόστρωμα όσο και στην πίστα.

Πίσω έχουμε ένα Ohlins TTX36 μονό αμορτισέρ, ενώ η μοτοσυκλέτα φορά και σταμπιλιζατέρ της Ohlins. Ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει τις αναρτήσεις και να τις φέρει ακριβώς στα μέτρα του για το φρενάρισμα, την απόδοση στο στρίψιμο, και στην επιτάχυνση.

Το μοχλικό του ψαλιδιού είναι τώρα τοποθετημένο 4 mm ψηλότερα από πριν, βοηθώντας να μην “κάθεται” η μοτοσυκλέτα στην επιτάχυνση.
Το Panigale V4 S του 2022 έρχεται με τρίμπρατσες σφυρήλατες αλουμινένιες ζάντες με Pirelli Diablo Supercorsa SP σε διαστάσεις 120/70-17 και 200/60-17.

Στα φρένα έχουμε ένα ζεύγος Brembo Stylema monobloc τετραπίστονων δαγκανών μπροστά, με πιστόνια διαμέτρου 30 mm, και 2 δίσκους 330 mm, ενώ πίσω η μοτοσυκλέτα φορά δίσκο 245 mm με 2πίστονη δαγκάνα.

Ακόμα και η βασική έκδοση Panigale V4 έρχεται με κορυφαίες και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ένα σκαλί κάτω όμως από του S, αναρτήσεις που περιλαμβάνουν ένα ανάποδο πιρούνι Showa Big Piston Fork (BPF) 43 mm, Sachs πίσω αμορτισέρ και Sachs σταμπιλιζατέρ. Στο V4 οι τροχοί είναι χυτοί αλουμινένιοι με 5 μπράτσα.

Το Panigale V4 του 2022 έρχεται εξοπλισμένο με κορυφαία ηλεκτρονικά βοηθήματα τελευταίας γενιάς, που χρησιμοποιούν μια IMU μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων 6 αξόνων.

Το πακέτο των ηλεκτρονικών βοηθημάτων περιλαμβάνει 4 Riding Modes (Race A, Race B, Sport, Street), ενώ ο αναβάτης μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα σε ποιο Mode βρίσκεται χάρη στα νέα χρώματα του πίνακα των οργάνων. Παράλληλα, οι τεχνικοί της Ducati πρόσθεσαν ένα ακόμα Info Mode που ονομάζεται Track Evo, μια επιλογή που προστίθεται στις υπάρχουσες Road & Track ρυθμίσεις.

Στην οθόνη Track Evo το στροφόμετρο μετακινείται στο πάνω μέρος του πίνακα οργάνων, όπου έχει την καλύτερη ορατότητα, ενώ η ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου βρίσκεται στο κέντρο της οθόνης. Στα δεξιά έχουμε 4 τομείς με διαφορετικά χρώματα, κάθε ένας αφιερωμένος σε κάποιο ηλεκτρονικό βοήθημα (DTC, DWC, DSC, EBC). Αυτοί οι τομείς ανάβουν ανεξάρτητα όταν τα ηλεκτρονικά συστήματα εργάζονται, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να αντιλαμβάνεται ποιο από αυτά επεμβαίνει την κάθε στιγμή. Στα αριστερά έχουμε χρονόμετρο, αριθμός συμπληρωθέντων γύρων και ταχύμετρο.

Για να καταλαβαίνει ακόμα πιο εύκολα την σχέση κιβωτίου ο αναβάτης, η μοτοσυκλέτα έχει επιπρόσθετα και μια πράσινη λυχνία στα αριστερά.

Ακόμα και τα γραφικά της μοτοσυκλέτας αναβαθμίστηκαν, και είναι τώρα πιο επιθετικά, με μαύρο χρώμα πάνω στο κόκκινο φέρινγκ. Νέα είναι και τα λογότυπα στη σέλα και οι κόκκινες λεπτομέρειες στις μαύρες ζάντες του S.

Η βασική έκδοση Panigale V4 και η κορυφαία V4 S θα είναι διαθέσιμες από τον Δεκέμβριο του 2021, στο κλασικό Ducati Red χρώμα.

Φυσικά υπάρχει εκτενέστατη σειρά επίσημων αξεσουάρ για τις 2 μοτοσυκλέτες, αλλά και αξεσουάρ αναβάτη, όπως δερμάτινες φόρμες, φόρμες με αερόσακο, γάντια, κράνη, μπότες, κ.α.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 15:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon