.
Κατηγορία Διάφορα
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 14:33

Segway Apex H2 – Μοτοσυκλέτα που καίει υδρογόνο

Την ώρα που όλος κόσμος ονειρεύεται ταχεία φόρτιση μπαταριών και πυκνά δίκτυα φορτιστών, οι Κινέζοι προτείνουν μια άλλη εναλλακτική.

Η Αμερικανική Segway έγινε γνωστή πριν μια 20αριά χρόνια με το πρωτότυπο ηλεκτρικό δίτροχο πατίνι που ισορροπούσε μόνο του, ωστόσο στην πορεία τα πράγματα δεν πήγαν καλά και σήμερα το όνομα της εταιρείας (μαζί με το περίφημο πατίνι και την τεχνολογία του) ανήκουν πια σε Κινέζικα χέρια.

Η αναγεννημένη Segway Ninebot επιδεικνύει μεγαλεπίβολα σχέδια στην τομέα της ηλεκτροκίνησης και το 2019, ανάμεσα σε διάφορα πατίνια και σκούτερ, είχε προλογίσει και τη σπορ ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Apex.

segway 3

Δύο χρόνια αργότερα και με το Apex άφαντο έκτοτε, οι Κινέζοι επιστρέφουν παρουσιάζοντας το Apex H2, όπου το δεύτερο συνθετικό είναι απλά ο χημικός τύπος του Υδρογόνου.

Αυτή τη φορά το νέο Apex είναι γυμνό, φορά πρωτότυπες αναρτήσεις με ένα μονόμπρατσο μπροστά που δεν αναλύεται ούτε φαίνεται στα λιγοστά σχέδια που δημοσιεύονται, ενώ το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην πηγή της ενέργειας κίνησής του.

segway 2

Πλέον το Apex H2 καταναλώνει υδρογόνο και εξοπλίζεται με ειδικά κάνιστρα όπου αποθηκεύεται το αέριο αυτό υπό πίεση. Αυτά τροφοδοτούν κυψέλες υδρογόνου που μετατρέπουν την ενέργειά του σε ηλεκτρική και φορτίζουν τη μπαταρία της μοτοσυκλέτας. Η καύση του υδρογόνου έχει πεντακάθαρο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ η ικανότητα αναπλήρωσης του δοχείου αποθήκευσης, ή και η αντικατάστασή του από ένα γεμάτο, ακυρώνει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των μπαταριών σε ο,τιδήποτε εκτός της αστικής μετακίνησης: μικρή αυτονομία, αργή φόρτιση.

Τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ελάχιστα (και όλα στα Κινέζικα), οπότε αλιεύουμε ό,τι μπορούμε από τα στοιχεία του Apex H2. Η ισχύς του φτάνει τους 80 hp, κάνει τα 0-100 km/h σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα φτάνει στα 150 km/h. Δεν βρήκαμε καμιά αναφορά σε χωρητικότητα αποθηκευμένου υδρογόνου, ούτε την θεωρητική αυτονομία με αυτή, πάντως η Segway ισχυρίζεται πως η κατανάλωση θα είναι περίπου 1 γραμμάριο Η2 ανά χιλιόμετρο.

segway 4

Τα πλάνα της Segway προβλέπουν να μπει σε παραγωγής το 2023, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται δύσκολο να βρει χώρο σε ένα δίκτυο καυσίμων που ακόμη πασχίζει να χωρέσει τους φορτιστές των ηλεκτρικών. Ιδιαίτερα αν μιλάμε και για ανταλλάξιμα κάνιστρα υδρογόνου, μάλλον αυτό θα αργήσει πάρα πολύ να βγει εκτός Κίνας, αν ποτέ...

Είναι όμως μια λογικότατη ιδέα, πολύ πιο λειτουργική και οικολογική από τις μπαταρίες καθώς δεν απαιτεί σπάνιες γαίες, η παραγωγή του δεν μολύνει όσο αυτή των μπαταριών, δεν γεννά τοξικά απόβλητα (τελειωμένες μπαταρίες) και, το σημαντικότερο, το υδρογόνο είναι άφθονο στη Φύση.

Η αγορά ωστόσο είχε άλλα πλάνα και πολύ αμφιβάλλουμε αν υπάρχει χώρος σε αυτήν για να ανθίσει το υδρογόνο ως καύσιμο.

Πηγή: Segway Apex H2

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon