.
Κατηγορία Διάφορα
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 14:27

Ather Energy 450X 2020 – Ηλεκτρική τόνωση ισχύος

Η Ινδική Ather παρουσίασε το πρώτο της μοντέλο, 450, το 2018 και τώρα μας φέρνει την αναβάθμισή του ως 450Χ.

Ήταν να μην γίνει η αρχή, καθώς η Ινδία έχει καβαλήσει τη γρήγορη λωρίδα προς την ηλεκτροκίνηση. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουμε δει έναν σκασμό ηλεκτρικά σκούτερ και μοτοσυκλέτες να ξεπηδούν από την τεράστια βιομηχανία τους. Και, αν τα φιλόδοξα startups μερικές φορές αποδεικνύονται υπερβολικά αισιόδοξα για να αποδώσουν καρπούς, ως αντίβαρο υπάρχουν και οι προτάσεις που πατούν πάνω σε πολύ γερά θεμέλια, όπως αυτή της Bajaj με το ηλεκτρικό σκούτερ Chetak ή η πιο πρόσφατη της TVS με το iQube.

Η Ather Energy από την άλλη δεν έχει κανένα παρελθόν στην κατασκευή δικύκλων, ούτε μια ετήσια παραγωγή που να μετρά σε εκατομμύρια κομμάτια και οικονομικές πλάτες σε μέγεθος πολυεθνικού κολοσσού όπως οι προαναφερθέντες ανταγωνιστές της.

Απεναντίας, έχει άφθονη φιλοδοξία και πλέον και την εικόνα σοβαρότητας που κατέκτησε παράγοντας ως είχε υποσχεθεί το πρώτο της μοντέλο και διαθέτοντάς το στην αγορά. Βέβαια, η ανυπαρξία ισχυρών θεμελίων πίσω της σημαίνει πως το δίκτυό της παραμένει περιορισμένο σε επιλεγμένες πόλεις της Ινδίας, εκεί όπου παράλληλα στήνει και το δικό της δίκτυο σταθμών φόρτισης. Μοιραία η ανάπτυξή της έρχεται μα σαφώς πιο αργά βήματα, προχωρά πάντως.

Η απόδειξη αυτού ονομάζεται 450Χ και είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του ηλεκτρικού σκούτερ 450. Η προσθήκη του Χ πρακτικά μεταφράζεται σε μεγαλύτερες μπαταρίες και περισσότερη ισχύ

Αυτό μεταφράζεται σε ένα νέο ηλεκτροκινητήρα μέγιστης απόδοσης 6 kW (8 hp) που τροφοδοτείται από μια μπαταρία 2.9 kWh λιθίου-ιόντων, η οποία πλέον απαρτίζεται από στοιχεία 21700 (αντί για τα συνήθη 18650 που έχει το 450).

Η φόρτισή της στο 80% απαιτεί περίπου 3.5 ώρες σε οικιακό δίκτυο (5.5 ώρες ως το 100%), ενώ υποστηρίζει και ταχεία φόρτιση που φτάνει ως και 1.5 χιλιόμετρο αυτονομίας ανά λεπτό στην πρίζα.

Η απόδοση του μοτέρ ρυθμίζεται σε 4 riding modes: Eco, Ride, Sport και την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα Warp που φροντίζει για τη βέλτιστη επιτάχυνση από στάση. Με αυτήν το 450X πετυχαίνει 0-60 km/h σε 6.5 δευτερόλεπτα και 0-40 km/h σε 3.3.

Το παράδοξο στις ανακοινώσεις της Ather είναι πως, παρά τη μεγαλύτερη μπαταρία και τον ισχυρότερο κινητήρα, το 450X εμφανίζεται σχεδόν 10 κιλά ελαφρύτερο από το 450, ενώ η αυτονομία του (85 χιλιόμετρα σε κανονικές συνθήκες, 116 θεωρητικό μέγιστο) και η τελική του ταχύτητα (80 km/h) δεν εμφανίζονται ανάλογα ενισχυμένες.

Η λιανική του τιμή ορίστηκε στις 99,000 ρουπίες, δηλαδή περίπου €1,263 (ισοτιμία 29/1/2020), ενώ σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί και μια μηνιαία συνδρομή συνδεσιμότητας (της τάξης των €16). Οι ιδιοκτήτες που θα αναλάβουν τη μηνιαία αυτή σύνδεση θα απολαμβάνουν προνομιακές τιμές στους σταθμούς φόρτισης της Ather, ενώ τους προσφέρεται και εγγύηση εφ' όρου ζωής στη μπαταρία.

Το 450Χ έρχεται με δική του κάρτα SIM 4G που επιτρέπει στα έξυπνα όργανά του να προσφέρουν πλοήγηση (χωρίς να απαιτείται smartphone), αυτόματες ενημερώσεις over-the-air, tracking και αντικλεπτική προστασία του σκούτερ, καθώς και όλες τις συνήθεις λειτουργίες συνδεσιμότητας με το κινητό τηλέφωνο (κλήσεις, μηνύματα, μουσική κλπ) μέσω του ενσωματωμένου Bluetooth.

Όλα η αυτή η πληροφορία θα είναι διαθέσιμη στη νέα του TFT έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών, η οποία εκτός από Bluetooth 4.2, εξοπλίζεται με επεξεργαστή Snapdragon 212 Quadcore 1.3 Ghz, με 1GB RAM, 8GB αποθηκευτικό χώρο και λειτουργεί με Android OS.

Το νέο 450Χ θα είναι αρχικά διαθέσιμο στις δύο βασικές πόλεις που δραστηριοποιείται η Ather, Bangalore και Chennai, με πρόβλεψη για επέκτασε 24 μεγάλες πόλεις της Ινδίας ως το 2022.

Δείτε το στην επίσημη ιστοσελίδα της Ather Energy

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 14:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon