.
Κατηγορία Διάφορα
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 11:59

Marabese Blade – Το “inline” τρίτροχο αναβιώνει και στοχεύει Ασία – Video

Τα τρίτροχα scooter και οι τρίτροχες μοτοσυκλέτες δεν αποτελούν πλέον κάτι πρωτόγνωρο στην αγορά. Σε ότι αφορά στο πως τοποθετούνται οι τροχοί αυτοί, το σύνηθες είναι ένας πίσω και δυο παράλληλα διατεταγμένοι μπροστά, με σύστημα αρθρώσεων που επιτρέπει κλίσεις και στρίψιμο δεξιά – αριστερά.

Τι θα λέγατε όμως για μια εφαρμογή όπου οι τρεις τροχοί είναι διατεταγμένο στην σειρά ο ένας πίσω από τον άλλο κατά τον διαμήκη άξονα μιας μοτοσυκλέτας, θυμίζοντας τα inline rollers;

Η ιδέα ανήκει στον ιταλό σχεδιαστή Luciano Marabese (διαβάστε σχετικό αφιέρωμα ΕΔΩ) ο οποίος πέρα από την σχεδίαση πολλών εμβληματικών μοντέλων (κυρίως για λογαριασμό εταιρειών που ανήκουν σήμερα στο Piaggio Group), καταπιάστηκε από το 1999 και με τα τρίτροχα. Τo μπροστινό των MP3 της Piaggio αλλά και των Quadro (Qooder πλέον), ανήκουν σε αυτόν.

Η “σε σειρά” διάταξη τριών τροχών ήταν άλλη μια εφαρμογή που εξέταζε ο Marabese και μάλιστα το 2006 είχε δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο το οποίο και δοκιμάστηκε εκτενώς στον δρόμο. Το “Blade”, όπως ήταν το όνομα του, δεν πέρασε ποτέ στην παραγωγή και η εφαρμογή αυτή θεωρήθηκε ότι μπήκε στο αρχείο, ειδικά μετά τον θάνατο του σχεδιαστή, το 2016.

Ωστόσο οι γιοι του Marabese, οι οποίοι και συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους μέσα από την Marabese Design, ανακοίνωσαν ότι επανεξετάζουν την ιδέα του Blade και έχουν δημιουργήσει μάλιστα ένα νέο πρωτότυπο το οποίο και δοκιμάζεται, με απώτερο σκοπό την παραγωγή.

Η σε σειρά διάταξη των τροχών του Blade, παρουσιάζει κάποιους εγγενείς περιορισμούς, κυρίως σε ότι αφορά στην διάμετρο αυτών. Όπως αναφέρουν τα δύο αδέρφια, το πρωτότυπο του 2006 έφερε δύο μπροστινούς τροχούς διαμέτρου 10 ιντσών αλλά στην δική τους υλοποίηση, έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν και τροχούς 12 ιντσών, βελτιώνοντας την σταθερότητα του συνόλου.

Η επανεξέταση της ιδέας του Blade, υπαγορεύτηκε κυρίως από τις ανάγκες των ασιατικών αγορών, όπου η ζήτηση για ένα σταθερό και με αυξημένη πρόσφυση όχημα είναι μεγάλη. Μπορεί τα τρίτροχα που διατίθενται ήδη στην αγορά να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές ωστόσο το πλάτος τους, δημιουργεί πρόβλημα στις συνωστισμένες, σχεδόν ασφυκτικές, κυκλοφοριακές συνθήκες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ένα τρίτροχο με την διάταξη των τροχών του Blade λοιπόν, προσφέρει τα πλεονεκτήματα των τρίτροχων, διατηρώντας παράλληλα ένα μικρό μετωπικό προφίλ, ενώ το μακρύ μεταξόνιο του, προσφέρει έξτρα χώρο, είτε για έναν ακόμα συνεπιβάτη (τρικάβαλο δηλαδή) είτε για μεταφορά αποσκευών.

Για τις ασιατικές αγορές, όπου τα μηχανάκια αποτελούν το κύριο μεταφορικό μέσο πολυμελών οικογενειών, αμφότερα τα τελευταία αυτά χαρακτηριστικά, θεωρούνται πολύ σημαντικά.

Τα δικαιώματα του Blade, ανήκουν κατ αποκλειστικότητα στην Qooder (πρώην Quadro), οπότε αν υπάρξει συνέχεια και παραγωγή, το λανσάρισμα θα γίνει υπό την σκέπη της ελβετικής εταιρείας. Προς το παρόν, το πρωτότυπο που δοκιμάζεται φέρει κινητήρα 300 κ.εκ., αλλά στην Marabese Design, θεωρούν ότι θα μπορούσε άνετα να εφαρμοστεί κινητήρα 500 κ.εκ. ή ακόμα και δικύλινδρη μονάδα στα 500+ κ.εκ.  

Μπορείτε να δείτε ένα video από την δοκιμή του πρώτυπου Blade του 2006, στο Moto.it απ, όπου και προέρχεται η είδηση. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon