.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 11:42

BMW Motorrad VISION NEXT 100

 

Το βαυαρικό όραμα για τη μοτοσυκλέτα του μέλλοντος

 

Πώς γιορτάζεις την 100η επέτειο σου ως εταιρεία; Αν είσαι η BMW, παρουσιάζοντας το όραμα σου για τα επόμενα 100 χρόνια σου! Δείτε λοιπόν το όραμα της BMW Motorrad, για το πώς φαντάζεται τον κόσμο της μοτοσυκλέτας στο μέλλον. Σοκ και δέος; Κάπως έτσι.

visionnext100 2

1916-2016. Εκατό χρόνια. Δεν είναι και λίγα. Ιδίως όταν μιλάμε για μια από τις πλέον εμβληματικές εταιρείες κατασκευής οχημάτων του κόσμου. Αυτοκίνητα, φορτηγά, scooter, μοτοσυκλέτες.

Στις 11 Οκτωβρίου του 2016, ακολουθώντας τις υπόλοιπες φίρμες του ομίλου, η BMW Motorrad παρουσίασε το δικό της όραμα για το μέλλον, με τον τίτλο VISION NEXT 100. Για τα επόμενα εκατό. Η παρουσίαση έγινε στην έκθεση «Iconic Impulses. The BMW Group Future Experience», στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α.

P90239108 highRes bmw group the next 1

Στην παρουσίαση εντυπωσίασε τόσο η φουτουριστική μοτοσυκλέτα που δημιούργησαν οι σχεδιαστές της BMW, όσο και η απουσία εμφανούς προστατευτικού εξοπλισμού της γυναίκας που την οδηγούσε. Πώς; Γιατί; Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Γνώριμα στοιχεία σε ένα γενναίο νέο κόσμο

visionnext100 3

Σύμφωνα με τους Βαυαρούς, το BMW Motorrad VISION NEXT 100 περικλείει το όραμα του BMW Group για την οδήγηση μοτοσυκλέτας σε έναν συνδεδεμένο κόσμο – «μια αναλογική εμπειρία σε ένα ψηφιακό κόσμο». Η BMW θεωρεί πως η οδήγηση μοτοσυκλέτας είναι μια απόδραση από την καθημερινότητα. Τη στιγμή που καβαλάς τη μοτοσυκλέτα σου, είσαι απολύτως ελεύθερος. Η μοτοσυκλέτα σου ΕΙΝΑΙ «Η Μεγάλη Απόδραση»!

Το όραμα #Next100 της BMW Motorrad αντιπροσωπεύει την υπέρτατη εμπειρία οδήγησης. Απελευθερωμένοι από την ανάγκη να φοράει κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό, ο αναβάτης μπορεί να απολαύσει τις δυνάμεις. Την επιτάχυνση, τον άνεμο και τη φύση, ερχόμενος σε επαφή με το περιβάλλον του, γεμίζοντας εμπειρίες. Το συγκεκριμένο όραμα είναι η απόλυτη σύνθεση ανθρώπου και μηχανής. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται κάθε λεπτομέρεια στην υψηλότερη δυνατή λεπτομέρεια της, ενώ το design της μοτοσυκλέτας περικλείει τα πιο χτυπητά οπτικά στοιχεία της BMW Motorrad, ανά τα χρόνια –με σύγχρονη οπτική.

P90238737 highRes sketch bmw motorrad

Τα στοιχεία αυτά του design είναι το μαύρο τριγωνικό πλαίσιο (βλ. R32, κατασκευασμένη το 1923), οι λευκές γραμμές, και ο ηλεκτρικός κινητήρας που σχεδιάστηκε να θυμίζει Boxer!

Πρόκειται για μια γυμνή μοτοσυκλέτα, σε φουτουριστικό roadster στιλ. Η BMW αναφέρει πως οι έξυπνα σχεδιασμένες επιφάνειες προστατεύουν τον αναβάτη από τα στοιχεία του καιρού τόσο αποτελεσματικά όσο ένα full-fairing, αλλά… μμ, όχι. Δε νομίζουμε.

Το πλαίσιο τώρα είναι όλο καλυμμένο με… ύφασμα (!), σε μαύρο ματ χρώμα, ενώ γνωστή έλικα της BMW φωτίζεται εσωτερικά, όταν οδηγείτε. 

Flexframe: ένα πλαίσιο που ηθελημένα… ΛΥΓΙΖΕΙ

Η BMW αναφέρεται στο πλαίσιο της Next100 μοτοσυκλέτας ως «Flexframe», δηλαδή πλαίσιο με ελαστικότητες / πλαίσιο που λυγίζει, ενώ το πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί να υποβοηθά την αλλαγή διεύθυνσης –το στρίψιμο με άλλα λόγια!

P90238691 highRes bmw motorrad vision

Το Flexgframe πλαίσιο εκτείνεται από τον ένα στον άλλο τροχό, ενώ οι ελαστικότητες του, επιτρέπουν στη μοτοσυκλέτα να στρίβει δίχως να χρειάζονται σύνδεσμοι, όπως στις σημερινές μοτοσυκλέτες. Στρίβοντας το τιμόνι, το πλαίσιο λυγίζει και η μοτοσυκλέτα αλλάζει διεύθυνση. Η δύναμη που χρειάζεται για να στρίψεις εξαρτάται από την περίσταση. Με τη μοτοσυκλέτα σταματημένη, το Flexframe πλαίσιο επιτρέπει απαλές κινήσεις, ενώ οι ίδιες κινήσεις το αφήνουν ασυγκίνητο στις ψηλότερες ταχύτητες, όπου και γίνεται πολύ άκαμπτο.

Ηλεκτρικός κινητήρας που μοιάζει με Boxer και… ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕΓΕΘΟΣ

P90238733 highRes sketch bmw motorrad

Στο μέσο του πλαισίου βρίσκεται ο κινητήρας, που σχεδιάστηκε να θυμίζει τον εμβληματικό boxer, σήμα κατατεθέν των Βαυαρών. Στην πραγματικότητα ο κινητήρας είναι ηλεκτρικός, ενώ η εξωτερική του εμφάνιση… αλλάζει, ανάλογα με την περίσταση! Όταν η μοτοσυκλέτα είναι στατική, ο κινητήρας είναι compact, ενώ όταν η μοτοσυκλέτα κινείται, εκείνος… επιμηκύνεται, για να βελτιώσει την αεροδυναμική (ε; πώς; το αντίθετο θα λέγαμε πως γίνεται έτσι) και για να προστατεύει τον αναβάτη από τα στοιχεία του καιρού. Άντε γεια.

Μοναδικές λεπτομέρειες που κάνουν την φουτουριστική διαφορά

Οι μανέτες ξεκινούν από τα ακρόμπαρα, ενώ η σέλα, το κάλυμμα του πάνω μέρους του πλαισίου και τα φτερά είναι από carbon.

P90238711 highRes bmw motorrad vision

Κάτω από τη σέλα βρίσκουμε 2 λεπτές λωρίδες φωτός που σχηματίζουν τα οπίσθια φωτιστικά σώματα και τα φλας.

visionnext100 4

Αναρτήσεις… δεν υπάρχουν. Ή μάλλον, τα ιδιαίτερα φαρδιά ελαστικά ντουμπλάρουν και ως αναρτήσεις. Η BMW αναφέρεται στο πέλμα τους ως… μεταβλητό, ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικά οδοστρώματα, προσφέροντας το καλύτερο κράτημα σε κάθε περίσταση. Δυστυχώς ΔΕΝ αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο το πέλμα θα μεταβάλλεται.

Οθόνες, καλώδια και κουμπιά… σπανίζουν πάνω στο VISION NEXT 100. Μόνο ένας κόκκινος διακόπτης ξεχωρίζει, στο δεξί ακρόμπαρο, διακόπτης που μπλοκάρει / απελευθερώνει το γκριπ του γκαζιού και έχει σχεδιαστεί να θυμίζει τις… αναλογικές μέρες του μοτοσυκλετισμού.

Ο κόσμος για τον οποίο σχεδιάστηκε το VISION NEXT 100

«Συνήθως, όταν εξελίσσουμε μια μοτοσυκλέτα, συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε 5-10 χρόνια μπροστά. Εδώ, έπρεπε να προβάλλουμε το όραμα μας πολύ πιο μπροστά», αναφέρει ο project leader της μοτοσυκλέτας, Edgar Heinrich. Η ομάδα των σχεδιαστών έπρεπε να φανταστεί τη μοτοσυκλέτα της δεκαετίες στο μέλλον, όπου τα περισσότερα οχήματα θα είναι αυτόνομα, και η ζωή μας θα οργανώνεται σε μεγάλο μέρος της από ψηφιακές υπηρεσίες. Ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι θα κατοικούν σε αστικές περιοχές.

P90238716 highRes bmw motorrad vision

Η συνδεσιμότητα αναβάτη-μοτοσυκλέτας και εξωτερικού κόσμου θα βρίσκεται σε εντελώς άλλο επίπεδο. Ένας συνδυασμός που θα επιτρέπει την πρόβλεψη επικίνδυνων καταστάσεων στο δρόμο. Σε συνάρτηση με τα ενεργά συστήματα βοήθειας, η παραπάνω συνδεσιμότητα θα βοηθά τον αναβάτη του VISION NEXT 100 να έχει τον απόλυτο έλεγχο της βόλτας του. Έτσι, καθώς ο αναβάτης θα γνωρίζει από πριν τις κινήσεις των άλλων οχημάτων, αλλά και τι τον περιμένει σε κάθε στιγμή της διαδρομής, θα μπορεί να μην φοράει κράνος, ούτε προστατευτικά ρούχα!

Εδώ έχουμε σοβαρές ενστάσεις, καθώς α) δεν μπορείς ΠΟΤΕ να προβλέψεις τα πάντα, β) υπάρχει ΠΑΝΤΑ η πιθανότητα να πέσεις μόνος σου και γ) η BMW δεν μας λέει τι γίνεται όταν βρέχει. Επιπλέον, τι γίνεται όταν αποφασίσεις να ανεβάσεις ταχύτητα; φανταζόμαστε η μοτοσυκλέτα… δεν θα στο επιτρέπει. Όραμα είναι όμως αυτό, ας αφήσουμε προς στιγμή τις όποιες αμφιβολίες μας στην άκρη, και ας συνεχίσουμε πάνω στον συλλογισμό των σχεδιαστών της BMW.

Όραμα που θα ισορροπεί μόνο του, διαθέτοντας πλειάδα βοηθητικών συστημάτων

Σε ορισμένες περιστάσεις, τα βοηθητικά συστήματα του μέλλοντος που θα φέρει η μοτοσυκλέτα, θα ενισχύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια, παίρνοντας τον έλεγχο από τον αναβάτη, ισορροπώντας όποτε χρειάζεται τη μοτοσυκλέτα, είτε στατικά, είτε εν κινήσει.

P90238689 highRes bmw motorrad vision

Είπαμε να αφήσουμε τις αμφιβολίες μας στην άκρη, αλλά εδώ τα όρια μεταξύ βοηθητικών συστημάτων και αυτόνομα κινούμενου οχήματος είναι αρκετά συγκεχυμένα.

Η BMW αναφέρει πως τα πλεονεκτήματα της αυτόματης ισορροπίας αφορούν κυρίως στους αρχάριους αναβάτες, ενώ θα εκτείνονται και στους έμπειρους, καθώς η μοτοσυκλέτα «δεν θα πέφτει ποτέ». Τολμηρή δήλωση. Σκέφτηκαν άραγε οι σχεδιαστές την περίπτωση ο αναβάτης να φύγει πάνω από τη μοτοσυκλέτα, όταν εκείνη αναλάβει τον έλεγχο και ασκήσει απρόσμενες δυνάμεις πάνω της, με αποτέλεσμα ο αναβάτης να μην μπορεί να κρατηθεί από το τιμόνι; Αμφιβολίες πολλές, αλλά το όραμα συνεχίζεται.

Ο «Ψηφιακός Σύντροφος» – Συνδεδεμένοι, πάντοτε, διακριτικά

Η μοτοσυκλέτα της BMW έχει σχεδιαστεί να συνδέεται με τον αναβάτη μέσω ενός και μόνο εξαρτήματος. Των προστατευτικών γυαλιών του αναβάτη. Αυτός ο «Ψηφιακός Σύντροφος» θα παρέχει στον αναβάτη όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την κατάσταση μοτοσυκλέτας, διαδρομής, κ.α., ενώ ταυτόχρονα θα το κάνει με… διακριτικό τρόπο, ώστε να μην παρεμβαίνει ενοχλητικά στην εμπειρία της οδήγησης. 

Σχεδιασμένος να παραμένει αόρατος στο φόντο, θα κάνει την εμφάνιση του μόνο όταν χρειάζεται, για να προειδοποιήσει τον αναβάτη, ή για να του παράσχει βοήθεια. 

P90238713 highRes bmw motorrad vision

Τα γυαλιά αποτελούν ουσιαστικά ένα εξελιγμένο Head Up Display, παρέχοντας παράλληλα μια κάποια προστασία από τον αέρα -όχι ιδιαίτερα καλή, αν κρίνουμε από το κενό ανάμεσα στο κάτω μέρος τους και στο πρόσωπο του αναβάτη.

Ο αναβάτης βλέπει τα απαιτούμενα δεδομένα σε μία από τέσσερις περιοχές. Αυτές ελέγχονται από τις κινήσεις των ματιών του αναβάτη: κοιτάζοντας πάνω ή κάτω, αλλάζει τις πληροφορίες που προβάλλονται, ενώ όταν ο αναβάτης κοιτάζει ευθεία μπροστά, οι πληροφορίες εξαφανίζονται, αφήνοντας τον να συγκεντρωθεί στην οδήγηση.

P90238697 highRes bmw motorrad vision

«Μέσω της συνδεσιμότητας, η μοτοσυκλέτα γνωρίζει τη διαδρομή, και τι βρίσκεται μπροστά, ενώ μπορεί να προτείνει ιδανικές γραμμές και ιδανικές κλίσεις για κάθε περίσταση, ή να προειδοποιήσει τους αναβάτες για κινδύνους που βρίσκονται πίσω από κάποια στροφή.» Όταν το σύστημα προτείνει γραμμές και γωνίες κλίσεις, ο «Ψηφιακός Σύντροφος» εμφανίζεται στο κάτω τρίτο του οπτικού πεδίου, με μορφή αναποδογυρισμένου τριγώνου, από το οποίο εκτείνονται προς τα έξω δύο οριζόντιες γραμμές. Όπως στα όργανα ενός κόκπιτ αεροπλάνου, το σύμβολο δείχνει την γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας, και τις ιδανικές γραμμές. Αν η συγκεκριμένη θέση της μοτοσυκλέτας δεν ταυτίζεται με την ιδανική, ο αναβάτης μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

Χμ, ίσως ο «Ψηφιακός Σύντροφος» να μπορεί να μας συμβουλεύει και πόσες φορές να μασάμε την κάθε μπουκιά, ενώ αν το μάσημα μας δεν ταυτίζεται με το ιδανικό, τότε θα μπορούμε να διορθώνουμε το… είπαμε να αφήσουμε τις ενστάσεις στην άκρη, αλλά όπως βλέπετε είμαστε αντιδραστικά όντα, και αρκετά προσκολλημένοι στην ιδέα του μοτοσυκλετισμού του παρόντος.

Αν τώρα ο αναβάτης χαμηλώσει το βλέμμα, ο «Ψηφιακός Σύντροφος» θα ανοίγει ένα μενού, από το οποίο ο αναβάτης θα κάνει επιλογές… δείχνοντας, με το δάχτυλο του. Χαμηλώνοντας ακόμα περισσότερο το βλέμμα, θα ανοίγει ένας ψηφιακός χάρτης με την διαδρομή.

Η στολή του αναβάτη – έξυπνη κι αυτή

Η στολή του αναβάτη που συνοδεύει το VISION NEXT 100 είναι απαραίτητη για τη μοναδική εμπειρία της μελλοντικής αυτής μοτοσυκλέτας. Σε μαύρο χρώμα με λευκές λεπτομέρειες, παρέχει προστασία (γκουχ, γκουχ) από τα στοιχεία της φύσης, ενώ είναι ταυτόχρονα δήλωση… μόδας. Ανάλογα με τις συνθήκες, ζεσταίνει ή δροσίζει τον αναβάτη, ενώ έχει σχεδιαστεί να δουλεύει όπως και τα compression αθλητικά ρούχα, που υποστηρίζουν κάποιους μύες, χαλαρώνοντας άλλους.

P90238706 highRes bmw motorrad vision

Στις ψηλές ταχύτητες, ο λαιμός… φουσκώνει, ώστε να παρέχει υποστήριξη στο σβέρκο. Η στολή αυτή ΔΕΝ παρέχει καμία προστασία από πτώση, καθώς η BMW πιστεύει πως… δεν θα πέσετε.

Αντίθετα, φέρει αισθητήρες που δείχνουν τον παλμό του αναβάτη και την θερμοκρασία του σώματος βοηθούν τη στολή να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος του αναβάτη. Τέλος, η στολή θα δονείται σε χέρια και πόδια, προσφέροντας βοήθεια ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο αναβάτης για την διαδρομή που έχει επιλέξει.

Οι δικές μας ενστάσεις

Ως όραμα το VISION NEXT 100 της BMW Motorrad είναι τολμηρό, είναι πρωτόγνωρο και είναι σημαντικό. Είναι όμως παράλληλα και αποστειρωμένο από τις σημερινές αξίες του μοτοσυκλετισμού προκαλώντας σοκ και δέος σε ισόποσες δόσεις. Πιστεύουμε πως οι σχεδιαστές του Group θέλησαν να ευχαριστήσουν σε κάποιο βαθμό τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, μπολιάζοντας όμως το VISION NEXT 100 με τόσο έντονα στοιχεία ασφαλείας, μόδας και βόλτας στα πρότυπα της αυτοκίνησης, που δείχνει εντελώς ξένο ως προς αυτό που αποζητά ένας αναβάτης δικύκλου.

P90238721 highRes bmw motorrad vision

Επέλεξαν δηλαδή να δημιουργήσουν μια μοτοσυκλέτα που από τη μία θα προσφέρει απόλυτη ασφάλεια (κάτι εξ’ ορισμού αδύνατο για δίτροχο όχημα με εκτεθειμένο αναβάτη, όσα ηλεκτρονικά συστήματα κι αν φορτώσεις στην εξίσωση, Α-ΔΥ-ΝΑ-ΤΟ λέμε) θυμίζοντας αυτοκίνητο, από την άλλη θα έχει τόσο παρεμβατικά βοηθητικά συστήματα (αυτόματη ισορρόπηση και «ψηφιακός σύντροφος») που θα βρίσκεται ένα απειροελάχιστο σκαλί κάτω από τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα. Τον ηλεκτρικό κινητήρα τον αφήνουμε απ’ έξω, καθώς είναι το λιγότερο φουτουριστικό στοιχείο της μοτοσυκλέτας -παρά το μεταβλητό μέγεθος του. 

Καλά λοιπόν όλα τα υπερβολικά φουτουριστικά στοιχεία, αν μιλάμε για ταινία επιστημονικής φαντασίας ή απλά για άκρατο εντυπωσιασμό, δείχνουν όμως τουλάχιστον προβληματικά σε εφαρμογή, λειτουργία και στόχο για την ώρα -από τα τεράστια ελαστικά με το «μεταβλητό πέλμα», στο πώς θα ισορροπεί αυτόματα, στην ανύπαρκτη προστασία του αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης και στην περίπτωση πτώσης του –με ή χωρίς τη μοτοσυκλέτα-, στο περίεργο ελαστικό πλαίσιο κλπ.

P90238710 highRes bmw motorrad vision

Μιλώντας για το πλαίσιο, στην παρουσίαση της μοτοσυκλέτας, είδαμε πως η μοτοσυκλέτα αδυνατούσε να στρίψει σε κλειστή γωνία, κι έτσι επιστρατεύτηκε μια περιστρεφόμενη βάση στο πάτωμα, για να κάνει την μανούβρα που απαιτείτο.

Εντυπωσιακό λοιπόν το VISION NEXT 100, καθόλου όμως εύπεπτο, και στα μάτια μας αρκετά δυστοπικό. Αν είναι αυτό το μέλλον της μοτοσυκλέτας, ας πάμε κατευθείαν στα αυτόνομα οχήματα, αφήνοντας μερικές συμβατικές και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ από τον αναβάτη μοτοσυκλέτες για χρήση πίστας.

P90238718 highRes bmw motorrad vision

Η μέση οδός, το συνταίριασμα δηλαδή αυτοκίνησης-αυτόνομης μετακίνησης και μοτοσυκλέτας είναι κάτι πολύ-πολύ δύσκολο και στην εφαρμογή του στο VISION NEXT 100 δεν μας επιτρέπει να ταυτιστούμε εύκολα με τον ορισμό που προτείνουν οι σχεδιαστές του concept ως την «απόλυτη ελευθερία».

Πραγματικά ελπίζουμε να υπάρχει και Plan B στο θέμα, τόσο από τη BMW Motorrad, όσο και από τους υπόλοιπους κατασκευαστές.

Φωτογραφίες

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 12:52

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon