.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 11:55

BMW - Νέος δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας με Turbo (!) στα σκαριά

Είναι αυτός ο κινητήρας για την επόμενη γενιά των F 900 R/XR ή ευκαιρία για έναρξη μιας νέας γκάμας;

Σύμφωνα με σχέδια κατοχύρωσης πατέντας, που έφεραν στο προσκήνιο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η BMW αναπτύσσει έναν νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, για χρήση σε μοτοσυκλέτες. Ήδη, η εταιρεία κάνει εκτενή χρήση κινητήρων σε αυτή την διάταξη, στις σειρές μοντέλων F750/850 και F900. Όμως, ο νέος κινητήρας που εμφανίζεται στα σχέδια πατεντών, έχει μεγάλες διαφορές από ότι παράγει η BMW μέχρι τώρα.

Από τα σχέδια πατέντας, διακρίνουμε έναν τρίτο άξονα, ανάμεσα στον στροφαλοφόρο και τον συμπλέκτη, μία ένδειξη ότι ίσως το νέο μοτέρ θα έχει αντίστροφα περιστρεφόμενο στροφαλοφόρο άξονα – ο οποίος, δηλαδή, θα γυρίζει προς τα πίσω. Η τεχνική λύση αυτή, χρησιμοποιείται εκτενώς στις μοτοσυκλέτες επιδόσεων και εξολοκλήρου στα MotoGP, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η γυροσκοπική επίδραση του στροφαλοφόρου άξονα στην συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Και αυτό διότι, καθότι βαρύς και τάχιστα περιστρεφόμενος, ο στροφαλοφόρος παίζει ρόλο στα dynamics του οχήματος σε βαθμό πολλές φορές ανεπιθύμητο. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι η BMW χρησιμοποιεί βέλη ένδειξης της φοράς περιστροφής, στα σχέδια της, τα οποία δεν συμβαδίζουν με περιστροφή στροφαλοφόρου προς τα πίσω, οπότε μένουμε σε θέση αναμονής σχετικά με περισσότερες τεχνικές πληροφορίες.

Ακόμα, ο νέος κινητήρας φαίνεται να χρησιμοποιεί διάταξη στροφαλοφόρου 180 μοιρών, κάτι που έχουμε καιρό να δούμε σε δικύλινδρο εν σειρά, μιας και οι περισσότεροι κατασκευαστές ακολουθούν την οδό των 270 μοιρών. Ένας κινητήρας διάταξης 180 μοιρών λειτουργεί π.χ. όπως η σειρά CB500 της Honda ή και τα μεσαία δικύλινδρα της Kawasaki, όσον αφορά αίσθηση και ήχο. Ο τρίτος άξονας, στον οποίο αναφερθήκαμε στην παραπάνω παράγραφο, θα είναι και αντικραδασμικός, κάτι απόλυτα απαραίτητο σε αυτή την διάταξη. Γιατί όμως η BMW να επιλέξει αυτή την φιλοσοφία, μέσα σε μια εποχή που δεν την «συμπαθεί»; Σύμφωνα με την εταιρεία, έτσι μειώνεται το μέγεθος, το βάρος και το κόστος του κινητήρα.

Και φτάνουμε τώρα στην πληροφορία-φωτιά από την BMW – την πιθανότητα χρήσης Turbo σε αυτό τον κινητήρα, στην οποία όμως γίνεται απλώς μια αναφορά. Αν η BMW τελικά το κάνει, θα μιλάμε για την πρώτη εφαρμοφή υπερπλήρωσης, σε δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα ever, η οποία θα μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση ισχύος με μικρότερο κυβισμό κινητήρα. Εμείς, δυστυχώς, ανησυχούμε ότι η εφαρμογή Turbo σε έναν μεσαίο κινητήρα θα μείνει πάλι στα... χαρτιά, όπως και το Recursion Project της Suzuki το οποίο σταδιακά ξεχνιέται...

Προς το παρόν δεν αποκαλύπτονται περισσότερα, για τον κυβισμό και την τοποθέτηση του νέου κινητήρα της BMW στην γκάμα της, άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Από μια νέα σειρά τύπου F600/F650, ή επέκταση της γκάμας F προς τα πάνω του τύπου F950, όλα παίζουν.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 12:19

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon