.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 14:59

EICMA - BMW S 1000 XR 2020

Η BMW ξεκινάει το δελτίο τύπου για το S 1000 XR με τον τίτλο “ακόμα πιο ελαφρύ, πιο γρήγορο και πιο πολυτάλαντο”, όμως εμάς το πρώτο που μας έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός πως η κτηνώδης ασφάλτινη Adventure μοτοσυκλέτα των Βαυαρών δείχνει να έχασε λίγη από την ομορφιά του προηγούμενου μοντέλου.

Ο παραπάνω πρόλογος γράφεται μάλιστα από έναν φανατικό θαυμαστή του S 1000 XR, μιας μοτοσυκλέτας που συνδυάζει διαστημικές streetfighter επιδόσεις, με Adventure χρηστικότητα για καθημερινή χρήση ή χρήση ταξιδιού.

Οπτικά λοιπόν, η μοτοσυκλέτα του 2020 έχει βαρύνει πολύ, με τα νέα πλαστικά να κρύβουν περισσότερο τον κινητήρα, ενώ κι η ουρά έχει χάσει την επιθετική κλίση που είχε προς τα πάνω. Παράλληλα, μπροστά το ρύγχος είναι πιο προτεταμένο, με δυο λεπτά τμήματα να προεξέχουν υπερβολικά στο μπροστινό μέρος, σαν αεροδυναμικά φτεράκια.

Η μοτοσυκλέτα σε κόκκινο-ασημί χρωματικό συνδυασμό μου φέρνει λίγο σε… Honda VFR800, ή στο πρώτο Yamaha YZF-R1, και δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς χάθηκε η έμπνευση των σχεδιαστών που παρέμενε δυνατή μέχρι και το μοντέλο του 2019.

Αν χορτάσατε γκρίνια, ή αν πιστεύετε πως η εμφάνιση είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική υπόθεση, ας δούμε και τα καλά της νέας S 1000 XR, που είναι ομολογουμένως πολλά και σημαντικά.

Η νέα S 1000 XR είναι λοιπόν ΠΟΛΥ πιο ελαφριά, καθώς η BMW κατάφερε στον δρόμο της εξέλιξης να χάσει… 10 κιλά, με το συνολικό βάρος του μοντέλου του 2020 να φτάνει τα 226 κιλά!

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός συνεχίζει να είναι κορυφαίος, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων Dynamic ESA (ηλεκτρονικές αναρτήσεις), riding modes Pro, ABS Pro & DTC, Hill Start Control Pro, μια τεράστια TFT έγχρωμη οθόνη 6.5 ιντσών και full LED φώτα.

Τα riding modes είναι 4, έχουμε Dynamic Traction Control (μέσω IMU) και DTC σύστημα ελέγχου σούζας, αλλά και ABS Pro με DBC. Σημειώστε πως για πρώτη φορά το σύστημα ελέγχου σούζας διαχωρίζεται από το Traction Control.

Ο βελτιωμένος Euro 5 κινητήρας βασίζεται στο S 1000 RR, όμως όχι στο μοντέλο του 2019, αλλά σε εκείνο του 2018. Κι έτσι, παρόλο που περιμέναμε να δούμε το νέο S 1000 XR να φέρει σύστημα μεταβλητού χρονισμού Shift Cam, αυτό δεν συνέβη.

Πέντε κιλά χάθηκαν από τον κινητήρα, ενώ νέες είναι οι σχέσεις του κιβωτίου, και αυξημένη η ισχύς στις μεσαίες στροφές (κι άλλο;!).

Ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας αποδίδει 165hp/11.000rpm με ροπή 11,6kgm/9.250rpm. Η BMW αναφέρει πως κατάφερε να βελτιώσει την καμπύλη της ιπποδύναμης, κάνοντας την πιο γεμάτη και ακόμα πιο χρηστική -και θεαματική να προσθέσουμε εμείς.

Η 4η, η 5η και η 6η σχέση του κιβωτίου έχουν πιο μακρύ γρανάζωμα για λιγότερο θόρυβο και μικρότερη κατανάλωση. Επιπλέον, πέρα από την προσθήκη ενός πιο γραμμικού συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης, η νέα S 1000 XR φέρει για πρώτη φορά σύστημα MSR που αποτρέπει το γλίστρημα του πίσω τροχού κατά το απότομο κλείσιμο του γκαζιού, ή στα κατεβάσματα ταχυτήτων.

Ολοκαίνουργιες μας λέει η BMW είναι οι αναρτήσεις, ενώ το πλαίσιο και το ψαλίδι έχουν χάσει 2.1 κιλά βάρους. Το νέο ψαλίδι δεν είναι μονόμπρατσο, ενώ μειώνει το μη-αναρτώμενο βάρος κατά 1.6 κιλά, αυξάνοντας την ευελιξία της μοτοσυκλέτας.

Η S 1000 XR του 2020 φέρει την τελευταία γενιά BMW Motorrad Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment), στον στάνταρ εξοπλισμό. Η Dynamic ESA Pro ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό, με δυο έξτρα mode, Road και Dynamic, και αυτόματη ρύθμιση ανάλογα με το βάρος των επιβαινόντων.

H BMW αναφέρει πως για πρώτη φορά στην S 1000 XR ο βοηθός πέδησης DBC (Dynamic Brake Control) υποστηρίζει τον αναβάτη και στις μανούβρες πέδησης. Κινέζικα; Αυτό που γνωρίζουμε από τα αυτοκίνητα είναι πως το σύστημα DBC αναγνωρίζει το φρενάρισμα πανικού, ενισχύοντας την πέδηση στον μέγιστο βαθμό. Είναι αυτή η περίπτωση; Θα το ψάξουμε και θα σας πούμε.

Η BMW αναφέρεται στη νέα οθόνη οργάνων της S 1000 XR, γράφοντας πως έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε οι ενδείξεις να είναι ορατές σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού, κάτι που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι έχουν χρησιμοποιήσει TFT όργανα προηγούμενων γενεών.

Επιπλέον, μεγαλύτερος είναι και ο όγκος πληροφοριών της οθόνης, με νέες οθόνες (Pure Ride, Core, Vehicle Status) και άπειρη παραμετροποίηση.

Νέα είναι τα LED φώτα ενώ έχουμε και Cornering προβολείς (adaptive turning light) στον έξτρα εξοπλισμό.

Νέα είναι τα πλαστικά, που σύμφωνα με τη BMW προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη του σώματος του αναβάτη που μπορεί να γίνει πιο εύκολα “ένα” με τη μοτοσυκλέτα.

Οι χρωματικοί συνδυασμοί της μοτοσυκλέτας είναι δύο, Ice Grey (γκρι) kai Racing Red/White Aluminium (κόκκινο-ασημί).

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 15:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon