.
Κατηγορία Aprilia
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 15:32

EICMA 2016: Aprilia Shiver 900 2017

 

Δυναμική ανανέωση για το ιταλικό γυμνό

 

Η Aprilia θέλει να κάνει δυναμικό comeback για το Shiver και παίζοντας εντός έδρας το παρουσίασε ανανεωμένο σε πολλούς και σημαντικούς τομείς με μεγάλο σαρ τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα.

Για την ιστορία να πούμε ότι το Shiver 750 ήταν η πρώτη μοτοσικλέτα μαζικής παραγωγής που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό γκάζι, όταν παρουσιάστηκε το 2007, με την εταιρία από το Noale να είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε ride by wire στους αγώνες το 2002 στο MotoGP- θυμάται κανείς το κτήνος που ακούει στο όνομα Aprilia RS Cube; Από τότε έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι και το ηλεκτρονικό γκάζι έχει γίνει σχεδόν κοινός τόπος στις μοτοσικλέτες μεσαίου και μεγάλου κυβισμού καθώς υιοθετήθηκε από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές.

Μικρές αλλαγές σχεδιαστικά


Στα της μοτοσικλέτας τώρα! Σχεδιαστικά το Shiver 900 δεν απέχει πολύ από τη μοτοσικλέτα που αντικαθιστά με τις διαφορές να εντοπίζονται στο νέο τελικό της εξάτμισης, στα πλαϊνά πλαστικά του ντεπόζιτου και το εμπρός φτερό. Νέος και ο πίνακας πληροφορίων (TFT οθόνη 4.3” που μπορεί να συνδεθεί και με το κινητό σας), και οι ζάντες και κάπου εκεί τελειώνουν και οι διαφορές σε σχέση με το Shiver που γνωρίζουμε με το κόκκινο να κυριαρχε΄ιστις ζάντες, στο πλαίσιο, αλλά και στο ελατήριο του αμορτισέρ.

Μοτέρ ροπάτο και βελτιωμένο


Ας πάμε όμως τώρα στο Shiver 900 και ας ξεκινήσουμε από το σημείο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον, το δικύλινδρο V κινητήρα. Τα 147 επιπλέον κ.εκ. ήρθαν από την αύξηση της διαδρομής, η οποία έφτασε στα 67,4 χλστ. από 56,4. Παρά τον σημαντικά μεγαλύτερο κυβισμό, η ισχύς του κινητήρα με την περιεχόμενη γωνία των 90 μοιρών παράμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη. Η ιπποδύναμη ανέρχεται στους 93,8 ίππους στις 8.750, ενώ στο «750» η ισχύς είναι 92,9 στις 9.000 σ.α.λ. Εκεί που υπήρξε σημαντική άνοδος, ωστόσο, ήταν στην παραγόμενη ροπή, η οποία φτάνει πλέον τα 9,17 χιλιόγραμμα στις 6.750 σ.α.λ. έναντι 8,2 χιλιόγραμων στις 7.000 σ.α.λ. Ένα κιλό ροπή παραπάνω δηλαδή, με την καμπύλη να κορυφώνεται ελαφρώς χαμηλότερα και αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση σε πραγματικές συνθήκες: πολύ καλύτερες ρεπρίζ, λιγότερες αλλαγές ταχυτήτων, χαμηλότερες στροφές για τον κινητήρα στην καθημερινότητα. Για την μη αύξηση της δεν ευθύνονται οι προδιαγραφές ρύπων Euro 4, με τις οποίες έχει εναρμονιστεί το μοτέρ, αλλά το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος που έχει δίπλωμα κατηγορίας Α2 μπορεί να επιλέξει την κλειστή έκδοση με μέγιστη απόδοση 35 KW, ήτοι 47 ίπποι. Το δικύλινδρο μοτέρ επωφελήθηκε και από την ανασχεδίαση του κυκλώματος λίπανσής του αλλά και από την αλλαγή της κεντρικής ηλεκτρονικής του μονάδας (ECU) με την καινούρια 7SM ECU της Magneti Marelli. Νέα είναι και η εξάτμιση με το τελικό να είναι πιο κοντό σε μήκος.

Και με traction control


Στα ηλεκτρονικά το Shiver φέρει για πρώτη φορά σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του πίσω τροχού, ένα σύστημα που βασίζεται σε εκείνο του RSV4 και επεβαίνει τόσο στην ανάφλεξη όσο και στις πεταλούδες. Ολοκαίνουριο είναι και το σύστημα Ride-by-wire, μισό κιλό ελαφρύτερο από το προηγούμενο.

Νέο πιρούνι και τροχοί

 
Το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα με τις αλουμινένιες πίσω πλάκες δεν έχει δεχτεί αλλαγές, ωστόσο στις αναρτήσεις βλέπουμε ένα νέο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ. από την Kayaba, δύο χλστ. πιο λεπτό από εκείνο που αντικαθιστά αλλά και μισό κιλό ελαφρύτερο. Το πιρούνι φέρει ρυθμίσεις για την προφόρτιση του ελατηρίου και την απόσβεση της επαναφοράς και έχει διαδρομή 120 χλστ. Τις ίδιες ρυθμίσεις φέρει και το παράκεντρα τοποθετημένο αμορτισέρ με την διαδρομή του τροχού να φτάνει τα 130 χλστ. Νέες είναι και οι ζάντες, που θυμίζουν εκείνες του Tuono V4, ελαφρύτερες κατά 0,9 και 1,3 κιλά εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Πολύ σημαντική η συγκεκριμένη μείωση στο βάρος που θα επιτρέψει στο Shive να αλλάζει κατεύθυνση πιο γρήγορα και στις αναρτήσεις να λειτουργούν πιο αποδοτικά. Στα φρένα βλέπουμε νέους δίσκους 320 χλστ. και τις ίδιες ακτινικά τοποθετημένες 4πίστονες δαγκάνες τις Brembo, αλλά και το δικάναλο ABS της Continental.

Φωτογραφίες

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 13:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon