.
Κατηγορία Gilera
Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 13:06

Zongshen-Gilera με βάση το Aprilia Shiver 900, προς παραγωγή στην Κίνα

Μια σειρά από φωτογραφίες μιας πολύ γνώριμης μοτοσυκλέτας σηματοδοτεί την επιστροφή της Gilera μέσω Κίνας.

Πέρυσι το Φθινόπωρο στην έκθεση CIMAMotor 2021 η Zongshen παρουσίασε το πρωτότυπο power cruiser Cyclone RA9 Concept, με φουτουριστικό σχεδιασμό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον χάρη στο δίδυμο πλαισίου και κινητήρα που έμοιαζε να είναι αυτό του Aprilia Shiver 900.

Η συνεργασία Piaggio-Zongshen στην Κίνα είναι γνωστή και εδραιωμένη, συχνά μάλιστα ξεπερνά τα όρια αυτών που βλέπουμε από άλλους κατασκευαστές που επιτρέπουν την παραγωγή μοντέλων τους στην Κίνα και την Ινδία από τους εκεί συνεργάτες τους – λ.χ. BMW-TVS, KTM-Bajaj, KTM-CFMOTO – καθώς στην κινεζική αγορά η Zonhgshen κυκλοφορεί και αυτούσια μοντέλα Piaggio που έχουν καταργηθεί χρόνια πριν στην Ευρώπη, όπως το πρόσφατα παρουσιασμένο στην Κίνα σκούτερ Χ7, ολόιδιο όπως το γνωρίσαμε και στην Ελλάδα.

B aprilia gilera shiver 900 3

Στα πλαίσια αυτά η εμφάνιση του 900άρη V2 κινητήρα των Shiver και Dorsoduro σε ένα πρωτότυπο της Zongshen δε θα έπρεπε να μας παραξενεύει. Αντιθέτως, αυτό που ανάβει φωτιές είναι το λογότυπο της Gilera που εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο, με φήμες πως η Piaggio ετοιμάζει την αναβίωση της φίρμας.

Ξαφνικά λοιπόν κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου μερικές φωτογραφίες από δύο “μουλάρια δοκιμών” της Zongshen στην Κίνα. Και έκπληκτοι αντικρίζουμε το ίδιο το Aprilia Shiver 900, όπως ακριβώς πουλιόταν ως πρόσφατα και στην Ελλάδα.

B aprilia gilera shiver 900 5

Αν ξεπεράσουμε τα χαοτικά ασπρόμαυρα γραφικά – επίτηδες για να μην αναγνωρίζεται καθαρά το σχέδιο της μοτοσυκλέτας – δεν υπάρχει αμφιβολία πως κοιτάμε ένα Shiver 900 που δεν έχει αλλάξει ούτε σε μια βίδα από αυτό που γνωρίζαμε.

Για την ιστορία, η Aprilia έχει σταματήσει να πουλά το Shiver 900 (όπως και το Dorsoduro) στην Ε.Ε. των Euro 5, ωστόσο υπάρχει κανονικότατα ως μοντέλο 2022 στον διεθνή της ιστότοπο για τις αγορές όπου μπορεί ακόμη να διατεθεί κανονικά.

B aprilia gilera shiver 900 9

Στη συνέχεια εντοπίζουμε τα λογότυπα της Gilera σε διάφορα σημεία, όπως τα όργανα και ο προβολέας, οπότε το ζήτημα “αναβίωση της Gilera” περνά σε ένα άλλο επίπεδο. Δεν είναι πια μια φημολογούμενη πρόθεση, αλλά ένα υπαρκτό γεγονός. Αυτό που δε γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι αν η αναβίωση γίνεται μόνο για τις ασιατικές αγορές, ή αν υπάρχει και ευρωπαϊκή προοπτική στα σχέδιά τους.

Αν έπρεπε να μαντέψουμε, θα λέγαμε αβίαστα το δεύτερο. Αν ήταν απλά ένα ζήτημα χρήσης ενός δυνατού εισαγόμενου ονόματος στην Κίνα, το Aprilia είναι παραπάνω από μια χαρά, κερδίζει και στα MotoGP.

Η εμπλοκή της Gilera στο παιχνίδι μας θυμίζει πολύ την περίπτωση της Benelli, η οποία μάλιστα εξάχθηκε στη Δύση πολύ πριν φτάσει η μητρική QJ Motor. Είναι δηλαδή πιθανό να δούμε σύντομα νέες μοτοσυκλέτες Gilera στην Ευρώπη, βασισμένες σε μοντέλα Aprilia, κατασκευασμένες και κουρδισμένες για Euro 5 από τη Zongshen; Έτσι φαίνεται.

Πηγή: Motociclismo.it

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 13:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon