.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 17:37

Χρεωκοπία για τη γερμανική Kumpan Electric, εξαγορά από την ινδική Lohia

Νέο πάτημα από τη βιομηχανία της Ινδίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Kumpan Electic ιδρύθηκε το 2010 στην πόλη Remagen της Γερμανίας από τους Σουηδούς αδελφούς Tykesson – Patrick, Philipp και Daniel. Με αποκλειστικό αντικείμενο την κατασκευή ηλεκτρικών δικύκλων πόλης, η Kumpan έχτισε μια γκάμα ηλεκτρικών σκούτερ με σχεδίαση βασισμένη στη σιλουέτα της Vespa, αρχικά με μοντέλα προδιαγραφών μοτοποδηλάτου (τελική ταχύτητα έως 45 km/h), αλλά σταδιακά άνοιξε τα φτερά της με δύο μεγαλύτερης ισχύος σκούτερ, 54 Impulse και 54 Ignite, που έπιαναν τα 70 και 100 km/h αντιστοίχως.

Αυτή η σχεδιαστική ομοιότητα με τις Vespa ήταν που της έφερε σοβαρά προβλήματα στην EICMA το 2018, όταν μετά από καταγγελία της Piaggio για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε προσωρινά τα περιεχόμενα του περιπτέρου της στην έκθεση του Μιλάνου.

Η Kumpan δικαιώθηκε εν τέλει το Καλοκαίρι του 2022 στα δικαστήρια, ωστόσο στο μεταξύ είχαν ενσκύψει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα. Η δυσπραγία που έφεραν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας covid-19, εφοδιαστικά προβλήματα, αυξημένα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών, αλλά και δύο καταστροφές συνέβαλλαν στην πτώση. Το 2020 μια πυρκαγιά κατέστρεψε τη γραμμή παραγωγής στη Remagen, ενώ έναν χρόνο αργότερα πλημμύρισε ο παρακείμενος ποταμός Ahr προκαλώντας νέες ζημιές στην Kumpan που βρέθηκε πολύ γρήγορα σε άγρια νερά και τους τελευταίους μήνες αναζητούσε κατεπειγόντως 5 εκατομμύρια ευρώ για να αποφύγει τη χρεωκοπία.

Αυτό δεν κατέστη εφικτό εντός της προθεσμίας που της είχε δοθεί από τους πιστωτές της κι έτσι στις 10 Φεβρουαρίου η e-bility GmbH, ως έχει το επίσημο όνομα της εταιρείας, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες, η οποία δημοσιεύτηκε επίσημα στις 3 Απριλίου.

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά τη δημοσίευση της πτώχευσης ανακοινώθηκε από τον, ορισμένο από το δικαστήριο, διαχειριστή της εταιρείας πως βρέθηκε αγοραστής για την εταιρεία: ο ινδικός όμιλος Lohia Group και συγκεκριμένα η εταιρεία που υπάγεται σε αυτόν, Lohia e-mobility GmbH.

Ο όμιλος Lohia είναι μια πολυεθνική δύναμη με έδρα στην Ινδία, γραφεία σε οκτώ χώρες και εργοστάσια σε Ινδία και ΗΠΑ. Αν και σε πρώτο άκουσμα το όνομα φαντάζει άγνωστο στο κοινό της μοτοσυκλέτας, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Πολλοί πιθανώς γνωρίζουμε την LML, μια κατασκευάστρια από την Ινδία που έφτιαχνε αντίγραφα Vespa και τα αρχικά της οποίας σήμαιναν Lohia Machinery Limited όντας μέλος του ίδιου ομίλου, ως το 2020 που έκλεισε οριστικά.

Κατά σύμπτωση λοιπόν, ο όμιλος που κάποτε ήταν ο εισαγωγέας της Piaggio στην Ινδία (δεκαετία 1980) και στη συνέχεια είχε συνάψει συμφωνία με τους Ιταλούς για να φτιάχνει τις δικές του εγχώριες βέσπες ως LML, αγοράζει τώρα μια εταιρεία που φτιάχνει ηλεκτρικά σκούτερ που μοιάζουν πολύ με Vespa και η οποία είχε μηνυθεί από την Piaggio γι’ αυτόν τον λόγο.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το πλάνο της Lohia για την Kumpan, αν και θεωρητικά στόχος της είναι να συνεχίσει να παράγει ηλεκτρικά σκούτερ στη μονάδα της Remagen στη Γερμανία. Ωστόσο μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου διευθυντή, Gaurav Lohia, ήταν να μειώσει δραματικά το προσωπικό της εταιρείας, που ως την πτώχευση μετρούσε 75 άτομα και η μισθοδοσία τους ήταν εγγυημένη από το γερμανικό κράτος ως και 31 Μαρτίου 2023.

Πηγή: MSN

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon