.
Κατηγορία Διάφορα
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 14:32

Kumpan Electric 1954 Ri S – EICMA

Γερμανικό, συνδεδεμένο και καταζητούμενο

Είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις το 2010 στην ιστορική πόλη Remagen της Γερμανίας, αλλά για τον κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων είναι μάλλον μια από τις παλιότερες εταιρείες της αγοράς.

Η Kumpan Electric είναι τέκνο των τριών αδελφών Tykesson από τη Σουηδία και διαθέτει μια γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων που ξεκινούν από μικρά πατίνια και φτάνουν ως το νέο 1954 Ri S. Ουσιαστικά πρόκειται για την S επέκταση του 1954 Ri που πρωτοέδειξαν πέρυσι, αυτή τη φορά με ένα πακέτο που - για πρώτη φορά στη γκάμα της Kumpan – ξεπερνά τα όρια του μοτοποδηλάτου πόλης, δηλαδή του δικύκλου με περιορισμό στα 45 km/h.

kumpan electric 1954ri s side view shooting

Το Ri S κομίζει στην αγορά μια σειρά από ενδιαφέρουσες καινοτομίες, όπως είναι οι συνδεδεμένες μπαταρίες του, κατασκευής LG. Το Kraftpaket 2.0, όπως το αποκαλεί η ίδια η εταιρεία, είναι μια στυλάτη, αφαιρούμενη μπαταρία 1.5 kWh (51 V / 29 Ah) που κάθε στοιχείο της αρκεί για περίπου 40 χιλιόμετρα αυτονομίας. Το σκούτερ πωλείται με δύο τέτοιες στη στάνταρ τιμή του και έχει χώρο για μια ακόμη (έξτρα), ώστε η συνολική του αυτονομία να φτάνει ως τα 120 χιλιόμετρα.

kumpan electric 1954ri s battery case

Το βάρος του ανακοινώνεται στα 80 κιλά χωρίς μπαταρίες και φτάνει ως τα 110 κιλά με τρία Kraftpaket 2.0, οπότε με περίπου 10 κιλά ανά τεμάχιο η βασική έκδοση προκύπτει 100 κιλά.

Σύμφωνα με την Kumpan, η ανακοινωθείσα αυτονομία δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα οδήγησης μέχρι τα 45 km/h, αλλά στις πλήρεις δυνατότητες του 1954 Ri S, δηλαδή ως τα 100 km/h που είναι η τελική του. Οδηγώντας το σε ταχύτητες ως 45, η αυτονομία του μπορεί να φτάσει ως και πάνω από τα 180 χιλιόμετρα κατά τον κατασκευαστή του.

kumpan electric 1954ri s dynamic driving shot

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της μπαταρίας αυτής είναι η συνδεσιμότητά της, καθώς διαθέτει τόσο Bluetooth, όσο και GPS. Το μεν πρώτο επιτρέπει τη μετάδοση στοιχείων λειτουργίας και φόρτισής της μέσω της σχετικής εφαρμογής της Kumpan, αλλά και στα όργανα που στην περίπτωσή μας είναι μια οθόνη αφής 7 ιντσών – η πρώτη στον κόσμο για την κατηγορία του, σύμφωνα με την εταιρεία.

Παράλληλα, το ενσωματωμένο GPS λειτουργεί και ως αντικλεπτικό, καθώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να δει ανά πάσα ώρα και στιγμή πού βρίσκεται η μπαταρία και κατ’ επέκταση το σκούτερ.

kumpan electric 1954ri s touchscreen display

Κινείται από ένα brushless ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω τροχό, με μέγιστη ισχύ 9.4 hp, διαθέτει cruise control και δικάναλο ABS, ενώ μπορεί να παραγγελθεί με έναν μεγάλο αριθμό πιθανών συνδυασμών εμφάνισης.

color lineup

Στη βασική του μορφή το 1954 Ri S κοστίζει €6,999 και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σχεδίασή του που δανείζεται στοιχεία από τη Vespa, το έβαλε στο στόχαστρο της Ιταλικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη EICMA η Piaggio προέβη σε καταγγελία εναντίον της Kumpan για αντιγραφή του προϊόντος, με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί άμεσα ο Ιταλικός νόμος που προβλέπει άμεση κατάσχεση των εν λόγω προϊόντων μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό έγινε το πρώτο βράδυ της έκθεσης, πριν προλάβει καν η Kumpan να κάνει τη συνέντευξη Τύπου της.

confiscated scooters 2

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην EICMA, καθώς ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες καταγγελιών προς εταιρείες, κυρίως Κινέζικες, για αντιγραφή άλλων προϊόντων. Κατά τα πρώτα χρόνια της Κινεζικής εισβολής μάλιστα είχε κατασχεθεί ένα ολόκληρο υπόστεγο με δεκάδες περίπτερα που πωλούσαν φτηνά αντίγραφα των ίδιων μοτοσυκλετών που έβλεπε κανείς δίπλα – στην πλειοψηφία τους πορτοκαλί.

Αυτή τη φορά, πάντως, στο παραδίπλα περίπτερο (και όχι μόνο) υπήρχαν Κινέζικα αντίγραφα Vespa και δη πολύ πιο πιστά από αυτό της Kumpan, που ωστόσο ουδείς ασχολήθηκε να καταγγείλει. Το γεγονός προφανώς δείχνει πως οι Ιταλοί βλέπουν τη Γερμανική εταιρεία ως σοβαρή απειλή στην έλευση της Vespa Elettrica.

kumpan booth

Διά του λόγου το αληθές, το 1954 Ri S προσφέρει περισσότερη δύναμη και αυτονομία με λίγα περισσότερα χρήματα, ενώ το απλό μοντέλο Ri προσφέρει ίδια δύναμη (4 kW) με τη Vespa για μεγαλύτερη αυτονομία και σημαντικά μικρότερη τιμή (από €4,999).

Η Γερμανική εταιρεία ήταν παρούσα και στην Intermot, όπου και έκανε το ντεμπούτο του 1954 Ri S, αλλά φυσικά εκεί τίποτε ανάλογο δε συνέβη.

Για την ιστορία, η Kumpan Electric δεν αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα.

missing kumpan

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 14:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon