.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 13:45

Can Am – Πατέντα για μοτοσυκλέτα με hub center μπροστινό

Η καναδική εταιρεία βλέπει ζεστά την επέκταση στις μοτοσυκλέτες και, μεταξύ άλλων, επεξεργάζεται και ένα σχέδιο εναλλακτικού μπροστινού αλά Bimota Tesi.

Ως μέλος του καναδικού ομίλου Bombardier, η Can Am είναι περισσότερο γνωστή στη χώρα μας για ATV, Side by Side και τρίκυκλα roadsters όπως το Ryker που δοκιμάσαμε πρόσφατα.

Στο κοντινό μέλλον της ωστόσο η Can Am έχει στο πρόγραμμα και δίκυκλες επεκτάσεις, καθώς από πέρυσι έχει προαναγγείλει δύο ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, τις Origin και Pulse, για παραγωγή το 2024.

canam hub patent 2

Τα σχέδια που βρίσκουν τώρα τον δρόμο της δημοσιότητας προέρχονται από αίτηση κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων που κατέθεσε η Can Am, στην οποία εμφανίζεται μια μοτοσυκλέτα με πολύ φουτουριστικό σχεδιασμό σε ένα σουλούπι power cruiser, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο μπροστινό σύστημα ανάρτησης και διεύθυνσης.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια hub center διάταξη που θυμίζει οπτικά το ανάλογο σύστημα της Bimota Tesi, καθώς ο μπροστινός τροχός συνδέεται με το πλαίσιο μέσω ενός μονόμπρατσου ψαλιδιού με δύο βραχίονες διαφορετικού μήκους και ενός αμορτισέρ. Ως εδώ η ομοιότητα με το μπροστινό της Bimota είναι μεγάλη, με κύριο όφελος τον πλήρη διαχωρισμό της λειτουργίας της ανάρτησης από αυτήν της κατευθυντικότητας (τιμόνι).

canam hub patent 7

Η σημαντική διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο συνδέεται το τιμόνι με τον τροχό για να στρίβει τη μπροστινή ρόδα, καθώς στο σχέδιο της Can Am χρησιμοποιείται μια κολώνα τιμονιού που θυμίζει πολύ αυτοκίνητο, με έναν βραχίονα (pitman arm) στο κάτω μέρος του για να μεταδίδει τις οδηγίες από τα χέρια του αναβάτη στον τροχό.

Η διάταξη αυτή, κατά την Can Am, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: απαιτεί λιγότερους συνδέσμους και μοχλικά στη διαδρομή από το τιμόνι ως την πλήμνη του hub center μπροστινού, άρα λιγότερα εξαρτήματα που χαλαρώνοντας εισάγουν ασάφεια στο σύστημα διεύθυνσης.

canam hub patent 6

Στο κείμενο της πατέντας δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί, πάντως θα πρόκειται σίγουρα για κινητήρα εσωτερικής καύσης και όχι ηλεκτρικό. Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό Cycle World που ανέδειξε τα σχέδια αυτά, ο κινητήρας θα προέρχεται πιθανότατα από τη σειρά Ryker και θα είναι είτε ο δικύλινδρος σε σειρά 600 cc ή ο τρικύλινδρος σε σειρά 900 cc.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάδοση θα είναι αυτόματα με κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), ενώ η δύναμη θα φτάνει στον πίσω τροχό μέσω άξονα μετάδοσης στο μονόμπρατσο ψαλίδι.

Προφανώς η κατάθεση μιας πατέντας δε σημαίνει πως αύριο θα δούμε αυτή τη μοτοσυκλέτα στην παραγωγή, είναι πάντως μια σαφής ένδειξη πως η Can Am έχει μεγαλύτερες δίτροχες βλέψεις από την “ευκολότερη” δημιουργία μικρών ηλεκτρικών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon