.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 10:55

Έρχονται οι φόρμες μοτοσυκλέτας με αεροδυναμικά βοηθήματα

Μετά από τις μοτοσυκλέτες του MotoGP και τα φτεράκια σε κάθε λογής μηχανάκι που τα χρειάζεται ή μη, έρχονται και τα ρούχα με αεροδυναμικά.

H αεροδυναμική «επανάσταση» που ξεκίνησε από τα MotoGP το 2015, επεκτείνεται με τεράστιους ρυθμούς. Στα paddock του παγκόσμιου, το πράγμα έχει… ξεφύγει, ενώ ήδη τα πρώτα φτεράκια κάνουν την εμφάνις τους και σε μοτοσυκλέτες παραγωγής. Τι θα λέγατε, λοιπόν, αν μαθαίνατε ότι κατατέθηκε πατέντα για… ολόσωμες φόρμες με αεροδυναμικά βοηθήματα;

Πράγματι, η είδηση έφτασε στην δημοσιότητα, μετά από την κατάθεση σχεδίων για κατοχύρωση από την Aprilia. Μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στο κομμάτι της αεροδυναμικής ανάπτυξης, η Aprilia προτείνει την χρήση συγκεκριμένων καλυμμάτων στην ολόσωμη φόρμα των αναβατών, σε «προβληματικά» σημεία που μπορεί να προκαλέσουν στροβιλισμό στον αέρα, άρα και οπισθέλκουσα. Αυτά είναι: Οι ώμοι, οι βραχίονες και οι καρποί του αναβάτη, αλλά και οι μηροί και οι γάμπες του. Τα καλύμματα αυτά θα εξομαλύνουν τον αέρα μειώνοντας τους στροβιλισμούς, άρα και την απώλεια ενέργειας, από το κινούμενο σύνολο μοτοσυκλέτας-αναβάτη. Τα εν λόγω καλύμματα, μπορούν να είναι ενσωματωμένα μόνιμα ή να αφαιρούνται από την φόρμα, μέσω Velcro.

Φυσικά τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η εξασφάλιση της ελευθερίας κινήσεων από τον αναβάτη, που φορά αυτά τα καλύμματα, αλλά και η αποφυγή οποιουδήποτε συμβιβασμού στην ασφάλεια που παρέχει η φόρμα.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, ότι η Aprilia δεν είναι η πρώτη μάρκα που σκέφτεται κάτι τέτοιο, αφού το έχει κάνει και η Yamaha από το… 2005! Τότε, η εφαρμογή ήταν διαφορετική και οι κινήσεις του αναβάτη περιορίζονταν περισσότερο, κάτι που η Aprilia θέλει να αποφύγει. Τι λέτε; Θα δούμε αεροδυναμικά… και στους αναβάτες τώρα, στα MotoGP; Ή και στις… Κυριακάτικες βόλτες;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 11:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon