.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 12:48

H BMW ετοιμάζει μονοκύλινδρο με τεχνολογία ShiftCam

Η διάταξη μεταβλητού βυθίσματος βαλβίδων, ShiftCam, μπορεί σύντομα να περάσει και στα μικρά μονοκύλινδρα της BMW.

Το αντικείμενο της ευρεσιτεχνίας που κατοχυρώνει η BMW αφορά έναν μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα ο οποίος έχει εξοπλιστεί με μια νέα παραλλαγή του συστήματος μεταβλητού βυθίσματος βαλβίδων ShiftCam.

Η διάταξη αυτή αφορά έναν μικρό σερβομηχανισμό που μετακινεί τον εκκεντροφόρο εισαγωγής κατά μερικά χιλιοστά οριζόντια, εμπλέκοντας διαφορετικά έκκεντρα (αμύγδαλα) με διαφορετικό σχήμα, με αποτέλεσμα να αλλάζει το βύθισμα της βαλβίδας αναλόγως.

bmw patent single swiftcam 2

Το σύστημα αυτό είναι ήδη σε εφαρμογή σε διάφορους κινητήρες, τόσο στους μεγάλους boxer των R 1250 όσο και στα τετρακύλινδρα σε σειρά των S 1000.

Η νέα παραλλαγή φαίνεται πως αφορά τον μικρό μονοκύλινδρο των G 310, καθώς στα σχέδια της πατέντας διακρίνεται καθαρά η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική με τον κύλινδρο ελαφρώς κεκλιμένο προς τα πίσω.

Προφανώς αυτό εξυπηρετεί τη λογική, καθώς ένας μεγάλος μονοκύλινδρος, όπως αυτός των G 650, δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από οποιασδήποτε μορφής σύστημα μεταβλητού χρονισμού ή βυθίσματος βαλβίδων, μιας και δε στερείται ροπής χαμηλά, ούτε ενδιαφέρεται για την ευστροφία του πολύ ψηλά στο στροφόμετρο.

Ο μικρός μονοκύλινδρος των 310 cc ωστόσο θα είχε πολλά να κερδίσει από μια τέτοια διάταξη, όπως μας έχει δείξει και η εμπειρία των ανάλογων μοτέρ της Yamaha σε σκούτερ όπως τα ΝΜΑΧ και μοτοσυκλέτες όπως η ΜΤ-125. Εκεί λοιπόν η προσαρμογή διαφορετικού έκκεντρου στις χαμηλές και τις ψηλές στροφές θα μπορούσε να γεμίσει τις καμπύλες απόδοσης των G 310 σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ οι Γερμανοί συνάδελφοι ρίχνουν και μια παράπλευρη σποντίτσα μιλώντας για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος αν ο κινητήρας μεγαλώσει λίγο, ας πούμε προς τα 350 cc.

bmw patent single swiftcam 4

Στην μονοκύλινδρη αυτή εφαρμογή το μοτεράκι που αναλαμβάνει να ελέγχει τη θέση του εκκεντροφόρου έχει μεταφερθεί στο κέντρο της κεφαλής, σε αντίθεση με τις άκρες που καταλαμβάνει στις υπόλοιπες εφαρμογές της ShiftCam τεχνολογίας από τη BMW.

Ενδεχομένως να πρόκειται για μια επιλογή που έγινε με καθαρά εργονομικά κριτήρια, ενώ φυσικά η κατοχύρωσή της δε συνεπάγεται αυτομάτως και πέρασμα στην παραγωγή.

Φανταζόμαστε ωστόσο πως η τόνωση της ροπής τις χαμηλομεσαίες και η αύξηση της αποδιδόμενης ισχύος ψηλά είναι στόχος που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν κατασκευαστή και για τη BMW το να παρουσιάσει μια νέα γενιά μικρών μονοκύλινδρων G με απόδοση που να ξεπερνά τους 40 ίππους θα ήταν ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να κοιτάξει με περισσότερη πυγμή στα μάτια ανταγωνιστές, όπως τη σειρά 390 της ΚΤΜ.

Πηγή: Motorrad

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon