.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 10:17

Η  FEMA απευθύνει έκκληση για πιο φθηνές μοτοσυκλέτες

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων βλέπει τις μοτοσυκλέτες ως πολύτιμα εργαλεία μεταφοράς και ανησυχεί για τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος σχεδόν όλων των καταναλωτικών αγαθών, γι΄αυτό και εξέδωσε ανακοίνωση όπου ζητάει πιο προσιτές τιμές για τις μοτοσυκλέτες. Στην ανακοίνωσή της κάνει κάποιες διαπιστώσεις που δίνουν τροφή για σκέψη και για τις ελληνικές νομοθεσίες. Η FEMA ζητάει το αυτονόητο, μείωση φόρων για τα δίκυκλα αφού καταλαμβάνουν λιγότερο όγκο, συμβάλλοντας ελάχιστα στα μποτιλιαρίσματα και στις εκπομπές ρύπων αλλά είναι και πιο ελαφριά οχήματα που προκαλούν λιγότερες φθορές στους δρόμους. Κάτι που καλό θα ήταν να το κοιτάξουμε και στη χώρα μας όπου ένα αυτοκίνητο 1.100cc και βάρους 1 τόνου πληρώνει ίδια τέλη κυκλοφορίας με μοτοσυκλέτα αντίστοιχου κυβισμού και βάρους κάτω από 200 κιλά. Για να μην αναφερθούμε στους χώρους στάθμευσης και κυκλοφορίας που ένα αυτοκίνητο απαιτεί σε σχέση με τη μοτοσυκλέτα. 

Ο γενικός γραμματέας της FEMA Dolf Willigers εξήγησε τη θέση της FEMA σχετικά με τη διατήρηση λογικών φόρων για τις μοτοσυκλέτες. καθώς και τη λήψη άλλων μέτρων για την ενθάρρυνση της μοτοσικλέτας ως βιώσιμης μορφής καθημερινής μεταφοράς.
 
«Η μείωση των συλλογικών εκπομπών άνθρακα είναι ένας απολύτως σημαντικός και ζωτικός στόχος - και στόχος στον οποίο η FEMA υποστηρίζει ότι οι μοτοσικλέτες πρέπει οπωσδήποτε να αποτελούν μέρος. Ενώ οι μοτοσικλέτες παράγουν κάποιο επίπεδο εκπομπών, η πλειονότητα παράγει λιγότερες εκπομπές από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά εσωτερικής καύσης. Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες αποτελούν μέρος της λύσης - αλλά είναι επίσης συγκριτικά ακριβά και το κόστος των στοιχείων όπως το λίθιο δεν μπορούν να αγνοηθούν.
 how-more-motorcycles-on-the-roads-benefits-everyone.jpg
Σε αστικά κέντρα με υποδομές δημόσιων συγκοινωνιών, αυτό μπορεί επίσης να είναι μέρος της λύσης. Ωστόσο, ακριβώς όπως η παγκόσμια πανδημία COVID έπληξε σκληρά τις περισσότερες βιομηχανίες, επηρέασε αρνητικά και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Καθώς η επιβατική κίνηση (λογικά) μειώθηκε, τα συστήματα μεταφορών δεν προγραμμάτιζαν τόσες διαδρομές με χαμηλή επιβατική κίνηση. Σε πολλές περιπτώσεις, αύξησαν επίσης τους ναύλους για τους εναπομείναντες επιβάτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιο κομμάτι του επιβατικού κοινού να στραφεί σε άλλα μέσα μεταφοράς. Εδώ, υποστηρίζει η FEMA, έρχονται οι μοτοσυκλέτες και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν. Αφού στις ευρωπαϊκές αγορές υπάρχει πλέον ποικιλία ηλεκτρικών μικρών commuter   σε σχετικά προσιτή τιμή.  Οι premium ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες είναι πιο ακριβές, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού. Το θέμα είναι ότι οι αναβάτες έχουν μια ποικιλία επιλογών που μπορούν να τους βοηθήσουν να φτάσουν στον προορισμό τους με προσιτό τρόπο και μειώνοντας τον άνθρακα".
 
Πάνω από όλα, τονίζει ο Willigers, η FEMA πιστεύει ότι οι μοτοσυκλέτες μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της μεταφορικής φτώχειας. Όπου μεταφορική φτώχεια είναι όταν τα ΜΜΜ είναι πιο ακριβά από όσο μπορεί να ανταπεξέλθει ο μέσος πολίτης για την καθημερινή του μετακίνηση. 
 
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η FEMA ενθαρρύνει τα κυβερνητικά και νομοθετικά όργανα να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν την μεταφορά με μοτοσυκλέτες. Για παράδειγμα, οι φόροι στις μοτοσικλέτες θα πρέπει να είναι χαμηλότεροι από αυτούς που βρίσκονται στα αυτοκίνητα, επειδή είναι μικρότερες και ελαφρύτερες, άρα προκαλούν λιγότερη φθορά στους δημόσιους δρόμους. Ομοίως, η FEMA αποθαρρύνει επίσης τους περιορισμούς κίνησης για τις μοτοσικλέτες στα αστικά κέντρα των πόλεων αφού είναι τα ιδανικά οχήματα μετακίνησης που λόγω του μικρού τους όγκου δεν προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση.  Θα υπάρξει δραματική μείωση της κίνησης εάν ενθαρρύνονται περισσότεροι άνθρωποι να επιλέξουν δίτροχα αντί για αυτοκίνητα.
Τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι υπέροχα και έχουν τη θέση τους—αλλά το ίδιο και οι μοτοσικλέτες. Η FEMA θέλει να δει περισσότερη νομοθετική ενθάρρυνση για τις μετακινήσεις με μοτοσυκλέτες ως τρόπο καταπολέμησης των πολλαπλών προβλημάτων των μεταφορών σε ολόκληρη την Ευρώπη".
 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 10:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon