.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 16:03

Honda – Εκτός από ραντάρ, σχεδιάζει και κάμερες για τις μοτοσυκλέτες της

Σχέδια από την κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας της Honda αποκαλύπτει πως το επόμενο σύστημα ασφαλείας της Honda θα είναι μοναδικό.

Τρεις μεγάλοι κατασκευαστές – BMW, Ducati και KTM – έχουν ήδη εξοπλίσει κάποια μοντέλα τους με συστήματα ραντάρ, ενισχύοντας την παθητική τους ασφάλεια με υποστήριξη αλλαγής λωρίδας, προειδοποιήσεις τυφλών σημείων και προσαρμοζόμενο (adaptive) cruise control.

Η Honda ακόμη δεν έχει απαντήσει στη νέα αυτή τεχνολογική μόδα, αν και εδώ και έναν χρόνο γνωρίζουμε πως σχεδιάζει ένα ανάλογο σύστημα ραντάρ για τη δική της γκάμα, συνήθως χρησιμοποιώντας την Africa Twin ως μοντέλο στις απεικονίσεις της σχετικής πατέντας.

Τώρα μια νέα ευρεσιτεχνία που κατατέθηκε προς κατοχύρωση στην Ιαπωνία βρήκε τον δρόμο της προς τη δημοσιότητα, με σχέδια που μας δείχνουν πως η Honda δε σχεδιάζει απλώς να ακολουθήσει, μα να δείξει τον δρόμο.

Συγκεκριμένα, αν το ραντάρ της περσινής πατέντας αφορούσε μια δίδυμη διάταξη (μπροστά και πίσω) που δε δείχνει να διαφέρει από αυτές των ανταγωνιστών της, ούτε να προσφέρει κάτι καινοτόμο ως υπηρεσία, τα νέα σχέδια που βγήκαν στο φως οπωσδήποτε προχωρούν ένα βήμα παραπέρα.

honda camera radar patent 2

Η νέα διάταξη που κατοχύρωσε η Honda αφορά ένα σύστημα με δύο κάμερες, οι οποίες εδράζουν σε μια βάση με αντικραδασμική προστασία που τοποθετείται κάτω από τους προβολείς της Africa Twin – που πάλι παίζει τον ρόλο του μοντέλου.

Σύμφωνα με το γερμανικό Motorrad Online που ανέδειξε το θέμα, οι κάμερες αυτές θα είναι παρόμοιας τεχνολογίας με αυτές των κινητών τηλεφώνων και θα είναι χρήσιμες στο να καλύψουν όλα αυτά που το ραντάρ δε μπορεί να κάνει, δηλαδή να αναλάβουν το οπτικό φάσμα.

honda camera radar patent 3

Σε συνδυασμό δηλαδή με το υπάρχον σύστημα ραντάρ, το οποίο δεν επηρεάζεται από στοιχεία όπως η ορατότητα, ο φωτισμός ή εν γένει τα καιρικά φαινόμενα, οι επιπλέον κάμερες θα προσφέρουν ένα ολοκληρωτικό σκανάρισμα του περιβάλλοντος γύρω από τη μοτοσυκλέτα, άρα και πιο πολύπλευρη προστασία.

Επιπλέον, με λίγη φαντασία μπορούμε να δούμε τις δύο κάμερες να καταγράφουν σε διαφορετικές περιοχές του φάσματος ακτινοβολίας η καθεμιά για ακόμη λεπτομερέστερη κάλυψη, ή ακόμη να μπορούν να λειτουργήσουν και για άλλους σκοπούς, όπως η καταγραφή για ασφαλιστικούς λόγους ή απλώς για τη βιντεοσκόπηση μιας διαδρομής.

Η λογική λέει πως σύντομα η Honda θα φέρει κάποιο τέτοιο σύστημα, με ραντάρ ή/και κάμερες, στην παραγωγή της, ιδιαίτερα από τη στιγμή που γνωρίζουμε πως και η Yamaha ετοιμάζεται αναλόγως για την Tracer 900 GT.

honda camera radar patent 5

Με βάση τα σχέδια πατεντών που έχουμε δει από τη Honda ως τώρα, όλα δείχνουν πως η Africa Twin θα είναι μια από τις πρώτες Honda που θα φορέσουν τον νέο εξοπλισμό ασφαλείας, ενδεχομένως δίπλα σε άλλες ξεχωριστές μοτοσυκλέτες, όπως η GoldWing. Μάλλον δε θα μείνουμε εκεί, ωστόσο, καθώς στα τελευταία σχέδιά της η Honda έχει μοντελάρει και μια γυμνή μοτοσυκλέτα στην οποία οι κάμερες θα κρύβονται πίσω από τον προβολέα και θα βλέπουν μέσα από το κρύσταλλό του. Έτσι κι αλλιώς, αυτό που σήμερα είναι μια καινοτομία για λιγοστές εκλεκτές μοτοσυκλέτες από ψηλά ράφια, σε λίγα χρόνια πιθανότατα θα έχει εξελιχθεί σε κοινό τόπο ως και στα μικρά σκούτερ.

Πηγή: Motorrad Online

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 16:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon