.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 16:01

KTM RC16 MotoGP vs Porsche 918 Spyder – Κόντρα με αναβάτη τον Dani Pedrosa

Τι ελπίδα έχει ένα supercar 887 ίππων απέναντι στο πρωτότυπο MotoGP των 300 ίππων;

Η κόντρα στήθηκε από το αυτοκινητιστικό κανάλι Youtube, Carwow, βάζοντας δίπλα-δίπλα ένα υπεραυτοκίνητο και μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα MotoGP.

Συγκεκριμένα, τους τέσσερεις τροχούς εκπροσώπησε ένα Porsche 918 Spyder, με V8 κινητήρα χωρίς τούρμπο αλλά υποστηριζόμενο από δύο ηλεκτροκινητήρες, συνολικής ισχύος 887 ίππων και ροπής 130 kgm για 1,647 κιλά.

Αντίπαλός του ένα αγωνιστικό KTM RC16 του 2021, V4 1,000 cc με περίπου 300 ίππους για το ένα δέκατο των κιλών του αυτοκινήτου, αλλά και έναν ικανότατο αναβάτη στη σέλα του, τον αναβάτη εξέλιξης της ΚΤΜ, Dani Pedrosa.

Η κόντρα σε μια πίστα που θύμιζε διάδρομο προσγείωσης αεροδρομίου έγινε σε μήκος τετάρτου του μιλίου (περίπου 400 μέτρα) και περιλάμβανε διάφορες δοκιμασίες, όπως εκκίνηση από στάση και από 50 km/h (ρεπρίζ), ενώ στο τέλος έγινε και σύγκριση φρεναρίσματος.

Όπως ίσως να μαντεύει εύκολα κανείς, η μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ δεν ίδρωσε σε καμιά από τις κόντρες επιτάχυνσης, κερδίζοντας για 6 δέκατα του δευτερολέπτου το αυτοκίνητο στην εκκίνηση από στάση, τρέχοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής με 1η στο κιβώτιο και ντριφτάροντας διαρκώς– στα 190 km/h ανέβασε 2η λίγο πριν φτάσει στη γραμμή τερματισμού στο μισό μίλι!

Στη συνέχεια η δοκιμασία είχε ρεπρίζ από 50 km/h με 3η στο κιβώτιο και για τα δύο οχήματα. Βγάζοντας το RC16 έξω από την “καλή” του περιοχή, το αυτοκίνητο είχε ένα θεωρητικό πλεονέκτημα με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, παρόλα αυτά έφαγε σκόνη που δεν αναλογούσε πια σε διαφορά δεκάτων, αλλά ολόκληρων δευτερολέπτων!

Και μετά η κατάσταση έγινε ακόμη πιο άδικη για τη μοτοσυκλέτα, καθώς η επόμενη ρεπρίζ από 50 km/h έγινε με 6η στο κιβώτιο του ΚΤΜ και 2η στου Porsche. Παρά τη θεωρητικά άνιση σύγκριση, η μοτοσυκλέτα έμεινε λίγο πίσω αρχικά, μα χάθηκε στον ορίζοντα για μιαν ακόμη φορά.

Στο τέλος η μόνη δοκιμασία που έβγαλε νικητή το αυτοκίνητο ήταν το φρενάρισμα από 160 km/h, στο οποίο οι τέσσερεις ρόδες και το ABS κατάφεραν να νικήσουν το RC16 σε δύο συνεχόμενες κόντρες, με την πρώτη να σημαδεύεται από ένα πολύ τρομακτικό χάσιμο του μπροστινού για τον Pedrosa, ενώ τη δεύτερη φορά η μεταξύ τους διαφορά ήταν πραγματικά πολύ μικρή (παρότι ξαναγλίστρησε το μπροστινό του).

Δείτε τη στο βίντεο που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 16:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon