.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 11:13

Καλιφόρνια - Απαγόρευση βενζινοκίνητων γεννητριών και άλλων μικρών μηχανών

Η υπηρεσία CARB συνεχίζει το πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Λίγο πριν κλείσει το 2021 η υπηρεσία California Air Resources Board (CARB) επικύρωσε την εκτελεστική εντολή (executive order) που είχε εκδώσει ο κυβερνήτης της πολιτείας, Gavin Newsom, τον Σεπτέμβριο του 2020, ανακοινώνοντας πως από το 2024 θα απαγορευτεί η πώληση νέων μικρών μηχανών που καίνε καύσιμα που προέρχονται από το πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία αφορά την κατηγορία μηχανών SORE, εκ του Small Off-Road Engines, η οποία περιγράφεται ως “κινητήρες εσωτερικής καύσης με ιπποδύναμη έως 19 kW (25.5 hp)” και η οποία χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν ολόκληρο κόσμο εργαλείων όπως γεννήτριες, διάφορες μηχανές κηπουρικής (κουρευτικές, φυσητήρες, κλαδευτήρια κ.ο.κ.), πιεστικά κ.ά.

Η λίστα των μηχανών που υπόκεινται στη SORE νομοθεσία περιγράφεται αναλυτικά εδώ.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, από το 2024 όλες οι μηχανές αυτές θα πρέπει να είναι τεχνολογίας μηδενικών εκπομπών καυσαερίων, ενώ το προϋπάρχον στοκ στα μαγαζιά, αλλά και όλες οι ανάλογες μηχανές που ήδη βρίσκονται στα σπίτια του κόσμου, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά.

Η μόνη εξαίρεση που δίνεται, αφορά στα πιεστικά πλυστικά μηχανήματα και τις φορητές γεννήτριες, για τα οποία η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από το 2028.

Η ανακοίνωση του CARB συνεχίζει εξηγώντας πως, καίτοι μικρές, αυτές οι μηχανές είναι ιδιαίτερα μολυσματικές για το περιβάλλον, εξηγώντας πως οι εκπομπές καυσαερίων τους έχουν φτάσει πλέον να είναι αθροιστικά διπλάσιες (!) από αυτές των επιβατικών οχημάτων.

Μάλιστα δίνει ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό παράδειγμα: ένας φυσητήρας φύλλων με μηχανή που μεταφέρεται στην πλάτη παράγει σε μια ώρα τα ίδια αέρια θερμοκηπίου με ένα αυτοκίνητο που οδηγείται για 1760 χιλιόμετρα!

Επιπλέον μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό μηχανών, συνήθως δίχρονων απλοϊκής τεχνολογίας. Για τον λόγο αυτόν εγκρίθηκε και το Clean Off-Road Equipment Voucher Incentive Project (CORE), βάσει του οποίου θα διατεθεί ένα πολιτειακό κονδύλι 30 εκατομμυρίων δολαρίων στοχευμένο να ωθήσει την αντικατάσταση του εξοπλισμού μικρών εταιρειών που ασχολούνται με συντήρηση και διαμόρφωση κήπων ή άλλες επηρεαζόμενες δραστηριότητες.

Η απαγόρευση που ψηφίστηκε τώρα αναμένεται να γλιτώσει την ατμόσφαιρα πάνω από την Καλιφόρνια με 72 τόνους καυσαερίων ανά ημέρα.

Πηγή: CARB

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 11:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon