.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 10:54

FEMA: ΟΙ Φινλανδοί ανακυκλώνουν το 72% των εξαρτημάτων μοτοσυκλετών

Μια μελέτη από τη Φινλανδία στηρίζει τη θέση της FEMA προς την Ε.Ε. σχετικά με υπό εξέταση αλλαγές στη νομοθεσία για οριστική απόσυρση οχημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σε ισχύ μια οδηγία που καθορίζει τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η συλλογή και καταστροφή οχημάτων μετά το τέλος της ζωής τους, σχεδιασμένη να αποτρέψει μια ακόμη πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ωστόσο αυτή η οδηγία δεν συμπεριλαμβάνει και τα δίκυκλα.

Τώρα στους κόλπους της Ε.Ε. έχει ανοίξει μια συζήτηση για αναθεώρηση αυτής της οδηγίας και μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι και η συμπερίληψη των μοτοσυκλετών σε αυτή.

Η FEMA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων) πήρε θέση σε αυτή τη διαδικασία βασιζόμενη σε μια μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία από την Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας της χώρας, SMOTO.

Αυτή μελέτησε τις πρακτικές που εφαρμόζουν συνεργεία που αναλαμβάνουν την οριστική απόσυρση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ενώ εξέτασε και τις τακτικές που ακολουθεί ιδιωτικά ο μέσος μοτοσυκλετιστής.

Το αποτέλεσμα έδειξε πως κατά μέσο όρο το 72% των εξαρτημάτων από μια αποσυναρμολογημένη μοτοσυκλέτα μετά το τέλος της ζωής της επιστρέφει στην αγορά ως μεταχειρισμένο ανταλλακτικό. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα αυτοκίνητα ήταν μόλις 3%.

Η διαφορά δεν έγκειται στους τεχνίτες, αλλά στο γεγονός πως η ίδια διαδικασία για τα αυτοκίνητα γίνεται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ στη μοτοσυκλέτα ο μηχανικός αποφασίζει το αξίζει να διατηρηθεί και τι όχι με πρακτικά κριτήρια: αν δουλεύει, αν φτιάχνεται, αν τελικά μπορεί να πουληθεί και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.

Η FEMA εξαρχής εξέφραζε τον σκεπτικισμό της γι’ αυτήν την οδηγία, με το σκεπτικό πως οδηγεί σε λιγότερη ανακύκλωση ανταλλακτικών και περισσότερη χρήση καινούργιων, με ανάλογη επιβάρυνση σε πρώτες ύλες και ρύπους από την παραγωγική διαδικασία.

Διαπιστώνει επίσης πως, αν η οδηγία συμπεριλάβει και τις μοτοσυκλέτες, θα βγάλει εκτός δουλειάς μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που ασχολούνται με την ανακύκλωση αποσυρμένων δικύκλων, καθώς πια η εργασία τους θα περιοριστεί δραστικότατα από τη νομοθεσία - όπως στα αυτοκίνητα.

Η πρόταση της FEMA προς την επιτροπή της Ε.Ε. που εξετάζει την αναθεώρηση της “End-of-life Vehicles Directive” (οδηγία για το τέλος ζωής των οχημάτων) είναι να εξασφαλιστεί ο δυνατότητα του ειδικευμένου συνεργείου να κάνει την αποσυναρμολόγηση και να μη διακοπεί η πορεία αυτής της κυκλικής οικονομίας που γλιτώνει την παραγωγή και το περιβάλλον από τη σπατάλη πόρων για νέα εξαρτήματα.

Επιπλέον, ζητά από την Ε.Ε. να λάβει υπόψη της τα ιστορικά οχήματα, για τα οποία τα ανακυκλωμένα ανταλλακτικά αποτελούν συχνά θέμα επιβίωσης με δεδομένο πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχουν νέα εξαρτήματα για να τα αντικαταστήσουν.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon