.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 13:02

JetPack Aviation Speeder – Επιτυχής δοκιμή για την ιπτάμενη μοτοσυκλέτα

Ακόμη και η επιστημονική φαντασία κάποτε παίρνει σειρά για να γίνει πραγματικότητα.

Το 2019 η Αμερικανική εταιρεία JetPack Aviation παρουσίασε τα σχέδιά της να εξελίξει μια ιπτάμενη μοτοσυκλέτα, στην ουσία ένα μονοθέσιο αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL).

Αφού άνοιξε φόρμα παραγγελιών, στη συνέχεια εξασφάλισε χρηματοδότηση και η διαδικασία εξέλιξης πήρε φόρα για να φτάσουμε στη σημερινή επικαιρότητα, κατά την οποία οι πρώτες δοκιμές πτήσης του πρωτοτύπου Ρ1 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

flying motorcycle jetpack aviation speeder 2

Όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω, η δοκιμή αφορούσε την ελεγχόμενη αιώρηση των πρωτοτύπου, το οποίο για λόγους ασφαλείας λειτούργησε με τηλεχειρισμό και δεμένο από συρματόσχοινο για παν ενδεχόμενο.

Ωστόσο η “πτήση” του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς έκανε ό,τι ακριβώς ήταν το ζητούμενο της δοκιμής, δηλαδή κινήθηκε απολύτως ελεγχόμενα. Στο επόμενο στάδιο, το αλουμινένιο πλαίσιο θα αντικατασταθεί από ένα ανθρακονημάτινο, για το πρωτότυπο Ρ1.5, ενώ μετά θα ακολουθήσουν οι δοκιμές του Ρ2, όπου πλέον θα έχουν φορεθεί και τα κουστούμια και τα φτερά του Speeder.

Μάλιστα οι στόχοι της JetPack Aviation αναβαθίστηκαν εσχάτως, μιας και πλέον το Speeder προβλέπεται να ταξιδεύει σε υψόμετρο 4.5 χιλιομέτρων, όπου θα μπορεί να πιάνει τελική ταχύτητα άνω των 480 km/h μεταφέροντας φορτίο έως 270 κιλά.

flying motorcycle jetpack aviation speeder 3

Το πρωτότυπο με το ανθρακονημάτινο πλαίσιο, δίχως καύσιμο, εκτιμάται πως θα ζυγίζει ελάχιστα πάνω από τα 100 κιλά. Όσο για την καύσιμη ύλη, προς το παρόν οι Αμερικανοί μας λένε πως θα μπορεί να καίει κηροζίνη ή ντίζελ, αλλά στόχος τους είναι να καταλήξουν σε μια πιο οικολογική λύση.

Ποια θα είναι αυτή δεν γνωρίζουμε, ωστόσο η αναφορά για ενδεχόμενες χρήσεις από τον Αμερικανικό στρατό μεταφράζεται σε ένα νέο επίπεδο σοβαρότητας και, ενδεχομένως, και χρηματοδότησης.

Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν μια σειρά modular λύσεων για το Speeder, δηλαδή να αλλάζει εύκολα εργονομία ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές χρήσεις και απαιτήσεις, ενώ ισχυρίζονται πως δεν θα απαιτεί καμιά προετοιμασία προ της πτήσης - απλά ντύνεσαι, καβαλάς και ... πετάς!

Το Speeder εκτιμάται πως όταν βγει στην αγορά θα κοστίζει 380,000 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου €323,000 (ισοτιμία 23/7/2021), ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί με κάποια ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα παραγωγής του.

Όπως και να έχει, κάπου στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού υπάρχει μια ιπτάμενη μοτοσυκλέτα υπό εξέλιξη και μάλιστα έχει και αντίπαλο δέος στη Γηραιά Ήπειρο, από τον γνωστό Γαλλικό οίκο Lazareth, του οποίου η εξέλιξη επίσης έχει φτάσει σε επίπεδο επιτυχούς αιώρησης.

Δείτε στη συνέχεια ένα σύντομο βίντεο με το πρωτότυπο Speeder P1 εν ώρα δοκιμών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 10:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon