.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 13:46

Βγάζει άδεια στις ΗΠΑ η πρώτη ιπτάμενη μοτοσυκλέτα!

Η JetPack Aviation έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του ιπτάμενου πρωτοτύπου Speeder Ρ2.

Όπως αποκαλύπτει το όνομά της, η JetPack Aviation ασχολείται με την κατασκευή ατομικών πτητικών συσκευών (jetpack) εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά το νέο της παιχνίδι είναι αυτό που θα τρελάνει κόσμο.

Το Speeder είναι ένα ιπτάμενο όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) που βασίζεται σε οκτώ μικρές τουρμπίνες για να πετάξει και εμφανίστηκε στην επικαιρότητά μας πριν από τρία χρόνια. Έκτοτε τα πρωτότυπα της JetPack έχουν γράψει αμέτρητες ώρες δοκιμών και πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία για την εμπορική τους χρήση – η οποία θα γίνει μέσω της εταιρείας Mayman Aerospace, του ιδιοκτήτη της JetPack Aviation, David Mayman.

Το Speeder P2 σχεδιάζεται να λειτουργήσει είτε ως αυτόνομο όχημα ή ως επανδρωμένο με έναν αναβάτη, σε μια θέση οδήγησης που θυμίζει πολύ μοτοσυκλέτα.

Οι αυτόνομες, τηλεκατευθυνόμενες χρήσεις του είναι αυτές που έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, καθώς μπορεί να έχει πολλές χρήσιμες εφαρμογές, είτε από τον στρατό, ή από πολιτικές υπηρεσίες όπως η πυροσβεστική, αλλά και ιδιωτικές χρήσεις όπως είναι η μεταφορά αγαθών σε δυσπρόσιτους προορισμούς.

Speeder P2 Hero

Ένα από τα μεγάλα του προσόντα είναι η μεταφορική του ικανότητα, καθώς εκτιμάται πως μπορεί να κουβαλήσει περίπου το διπλάσιο του βάρους του, ενώ ο στρατός σίγουρα εντυπωσιάζεται από το γεγονός πως μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 600 km/h (!) σε ύψος έως 100 μέτρα, στοιχείο που του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα αφού δε μπορεί να ανιχνευτεί από ραντάρ και είναι πολύ δύσκολο να καταρριφθεί.

Παράλληλα, η χρήση του ως όχημα ιδιωτικής χρήσης προβλέπει ταχύτητα κίνησης έως 100 km/h σε ύψος έως 100 μέτρα, με αυτονομία από μισή ως μια ώρα. Οι σχεδιαστές του λένε πως θα μπορούσε εύκολα να ρυθμιστεί για ταχύτητες της τάξης των 400 km/h, αλλά προκύπτουν ζητήματα αεροδυναμικής αντίστασης για τον αναβάτη που μάλλον θα περιορίσουν πολύ την ταχύτητα πτήσης του Speeder.

Στην ΙΧ εφαρμογή του το Speeder θα χρησιμοποιεί τις τέσσερεις από τις οκτώ τουρμπίνες του, κρατώντας τις υπόλοιπες ως ασφάλεια, σε περίπτωση που παρουσιαστεί βλάβη στον αέρα σε κάποια τουρμπίνα.

Speeder P2 Cargo

Αυτή τη στιγμή η Mayman Aerospace έχει καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβει πιστοποίηση από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία FAA, σε μια διαδικασία που κινείται πάντως αναμενόμενα αργά, δεδομένου ότι “αυτό είναι ένα πολύ διαφορετικό ζώο απ’ ο,τιδήποτε έχει συναντήσει ξανά η FAA,” όπως δήλωσε σχετικά ο Mayman.

Σε πρώτη φάση η ζητούμενη πιστοποίηση στοχεύει στην κατηγορία Ultralight και, εφόσον την αποκτήσει, θα έχει δυνατότητα μεταφοράς μόνο ενός ατόμου.

Αν και η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει μερικά χρόνια, η Mayman Aerospace έχει αρχίσει να δέχεται προπαραγγελίες, στην τρυφερή τιμή των 381,000 δολαρίων ΗΠΑ.

Δείτε το στην ιστοσελίδα της εταιρείας, καθώς και στο παρακάτω διαφημιστικό βίντεο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 13:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon